neděle 20. července 2014

Takto se plánuje...

a takto se již plánuje naše další cesta, tentokrát v srpnu zamíříme na Taiwan :)



sobota 19. července 2014

Vietnam - jeskyně Phong Nha


Krasová jeskyně Phong Nha bývá označována za nejkrásnější v celém Vietnamu a byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2003. Vznikla odhadem před 250 miliony let a u jejího vchodu se původně tyčily stalagmity, díky kterým dostala také svůj název – jeskyně Zubů. Dnes už je tam nenajdeme. U vchodu do jeskyně jsou ještě dnes stále patrné stopy po náletech. Za války totiž jeskyně sloužila jako lazaret a sklad munice a byla rovněž klíčovým bodem na trase známé Ho Či Minovy stezky. Proto ji americké letouny bombardovaly více než důkladně. Jeskyně je pozoruhodná nekonečnými kilometry podzemních chodeb a slují zaplavených vodou. V období dešťů, kdy významně stoupne hladina řeky, jsou podzemní části jeskyně zatopené a přístup do nich je pro turisty uzavřen. 


Jeskyně je téměř 8 km dlouhá, najdeme zde čtrnáct bohatě krápníky vyzdobených dómů, které propojuje podzemní řeka Son. Do jeskyně se již připlouvá po řece na lodičkách (asi 0,5 hodinová cesta), pak lodičky svinou střechu a vplují dovnitř útrob této krásy.

 








 vjezd do jeskyně
































A po cestě zpět do Hue (4 hodiny busem) ještě malá zastávka  na poutním katolickém místě La Vang Holy, v místě mariánského zjevení. Kaple zde byla vystavena v roce 1820.