neděle 31. srpna 2014

Taipei - noční trh

Další taipeiskou specialitou jsou tzv. noční trhy. Jsou to trhy, které se konají vždy na stejném místě, většinou od 16hod, a nabízejí nejen levný nákup ve srovnání s kamennými obchody, ale i zábavu různého druhu. Ve městě je těchto trhů asi dvacet, každý se specializuje na něco jiného. Tchajwanci sem nechodí jen nakupovat, ale také se najíst. 

 Před návštěvou nočního trhu jsme se pro jistotu už najedli v našem oblíbeném Risoto...





 v chrámu jsme byli svědky toho, jak se vrací milodary mezi věřící....





















Taipei - chrám Guandu a přírodní park

Guandu temple je buddhisticko-taoistický chrám, ve kterém je uctívána Mazu, bohyně moře. Legenda říká, že uctívání na tomto místě se datuje k roku 1661, ale v té době tu chrám ještě nestál. V roce 1712 jistý buddhistický mnich s sebou na Taiwan přivezl sošku již zmiňované Mazu, aby ji mohli lidé uctívat. A postupně (i s větším počtem čínských imigrantů) zde vznikl tento chrám z cihel a s taškovou střechou. Jeho původní název byl Lingshan temple (Duchovní hora), chrám byl několikrát v minulosti rekonstruován.












Guandu national park






Taiwan - Shifen a Pingxi

Shifen a Pingxi
Jsou půvabná městečka na severu, která propojuje s Taipei železniční kolej, která v minulosti soužila výhradně k přepravě uhlí z nedalekých dolů. V Shifenu najdeme 30 metrů vysoký vodopád – clonového typu, někdy se mu také přezdívá Niagarský. Městečko Pingxi je zase známé lampióny, které návštěvníci pomalují a popíší svými přáními a vypustí do světa. Je možné se zde kochat výhledy do okolních údolí a čerpat atmosféru v historických uličkách.

vlakové nádraží








 uličky Pingxi


 



lampióny













 a hurá do Shifen, vodopád byl bohužel "zavřený"...








bašta v podzemním food court v Taipei Main Station