středa 23. prosince 2015

Londýn I.

Londýn :) Srpen 2015

Hotel St. Giles minutku od Oxford Street 

http://www.stgiles.com/london-hotels/stgiles-london-hotel/





A takto to vypadá v neděli ráno v metru....

A naše uzavřená stanice





První seznámení s Pret A Manger...jejich fresh soups jsou bezkonkurenční....




Muzeum Sherlocka Holmese se nachází na ulici v Baker Street v domě číslo 221B a je v současné době chráněnou památkou. Dům byl postaven v roce 1818 a Sir Arthur Conan Doyle zde ubytoval Sherlocka Holmese v roce 1881. Dům byl postaven v tehdejším okázalém viktoriánském stylu a měl tři patra. Před vstupem do muzea stojí socha slavného detektiva, který drží ve své ruce svou oblíbenou fajfku a přemýšlí.




A procházka přes Regent's park



 








Londýnská ZOO se nachází v severovýchodním rohu Regent´s parku, protéká jí Regent´s Canal a byla založená již v roce 1826. Nejprve byla určena pouze pro vědecké účely a stala se tak první vědeckou ZOO na světě. O dvacet let později, roku 1847, se její brána otevřela také veřejnosti. Londýnská zoologická zahrada se může chlubit hned několika prvenstvími – jako první zoologická zahrada na světě třeba otevřela výběh plazů. Byla rovněž první, která měla veřejné akvárium nebo hmyzí pavilón. V současné době je zahrada také velmi důležitým výzkumným centrem, které významným způsobem přispívá k ochraně mnoha ohrožených zvířecích druhů. Rozkládá na neuvěřitelných 36 akrech a momentálně se může pyšnit 755 druhy zvířat. V zoologické zahradě přebývá celkem 17 tisíc různých druhů živočichů. Mezi největší atrakce patří především pavilon goril, umělý deštný prales nebo atraktivní Africká vyhlídka.


















doughnut

Lush Oxford Street :) Takto vypadá třípatrový ráj...























Big Ben je známým symbolem Londýna. Bohatě zdobená 96,3 metru vysoká věž, patřící k budovám parlamentu (Houses of Parliament), je známá především díky svému zvonu. Ten váží třináct tun a odbíjí každou hodinu. Původní 16tunový zvon byl odlit roku 1856, poté popraskal a byl odlit 13,8 tun vážící zvon, který je používán dodnes. Je také zajímavostí, že bývá mylně označován za nejtěžší zvon Velké Británie, ve skutečnosti je ale třetím nejtěžším (po zvonu v katedrále svatého Pavla v Londýně a zvonu v liverpoolské katedrále). Ve skutečnosti jméno Big Ben patří pouze tomuto zvonu, všeobecně se ale používá jako označení pro celou hodinovou věž. Ta se tyčí na severovýchodní straně paláce, ve kterém zasedá parlament. Věž vznikla podle návrhu Charlese Barryho, když probíhala rekonstrukce původního Westminsterského paláce. Stavba byla navržena ve zdobeném, viktoriánsko-gotickém stylu a i v dnešní době je chloubou tyčící se nad řekou Temží. Zajímavé jsou také hodiny, které byly svého času největšími na světě. Tvoří je konstrukce 312 kusů opálového skla a na spodní straně ciferníku mají nápis: „Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam“ (Pán ochraňuje naši královnu Viktorii I.). Hodiny jsou pověstné svou spolehlivostí. Svou přesnost si dokázaly uchovat navzdory bombardování v průběhu druhé světové války.





London Eye



Millenium Bridge





a ústřice...




večeře a něco málo z nákupu prvního dne...Primark je hned vedle hotelu :)