sobota 20. srpna 2016

Srpnový Krakow a Pieskowa Skala

Do Krakowa jsem se vrátila po mnoha letech a nezklamal. Jen je více turistický, přeplněný.... a tak nějak mu chybí ta mystická atmosféra, kterou měl pro mě na vysoké, kdy jsem ho navštívila poprvé. Bydleli jsme v krásném apartmánu hned vedle Rynku a den a půl jsme si v Polsku moc užili. Rádi se tam zase jednou vrátíme, ale až někdy na podzim, v zimě...kdy zase Krakow bude mít svého plačtivě nostalgického ducha. Za mě mu prostě slunce, teplo a davy nesluší :)


 Apartmán Czapskich






a malý úlovek z židovské čtvrti... 

 Tržnice "Sukiennice" stojí uprostřed hlavního náměstí a patří k symbolům Krakova. Vznikla ve 13. století a o století později byla přestavěna v gotickém stylu. Dnes je budova 108 metrů dlouhá, uvnitř se nachází dvě řady obchůdků a pyšní se novogotickými arkádami po obou delších stranách. V patře je expozice polského malířství 19. století.













Mariánská bazilika na Rynku


Ve východním rohu náměstí je trojlodní cihlová gotická bazilika se dvěma věžemi v průčelí z poloviny 14. století. Stojí na místě dvou starších staveb a je hlavním farním kostelem města. Na památku pověsti, podle níž zde byl za tatarského vpádu zastřelen trubač, který troubil na poplach, troubí se z věže každou hodinu tradiční melodie hejnal.













Radniční věž je čtyřhranná, 70 metrů vysoká a je z cihel a kamene, vstup střeží dva lvi. Věž je pozůstatek později zbořené radnice z doby kolem roku 1300.
















Než jsme vyrazili na procházku do Kazimierze, stavili jsme se v Cupcake Corner Bakery, tak hojně opěvovaném na cestovních blozích. No pro nás trochu zklamání, s New Yorkem se to opravdu srovnat nedá. Red Velvet byl slabou náhražkou toho, co jsme ochutnali v Americe. :)




Kazimierz je jižní část Starého města mezi Wawelem a Vislou, tradiční židovská čtvrť. Ve starších dobách měl vlastní hradby a byl oddělen od města ramenem řeky, dnes zasypaným.



Synagoga Izaaka byla založena v 17. století obchodníkem Izaakem Jakubowiczem. Největší krakovská synagoga je impozantní barokní stavbou. Vchod se nachází v arkádovém portálu, vnitřek je vyzdoben barokními štuky a nápisy ze 17. století.








Synagoga Wysoka byla ve druhé polovině 16. století vystavěna jako kopie synagogy v Praze. Vznikla na místě věže židovského města. Jde o monumentální renesanční synagogu.



 Stará synagoga je cihlová pozdně gotická stavba z 15. století, přestavěná v letech 1533–1570. Dnes je součástí městského muzea.








 A neodolali jsme večeři v Hamse. Bylo to skvělé! 






Hřbitov Remuh (Starý hřbitov) je nejstarším židovským hřbitovem v Krakově. Byl založen roku 1533. Na hřbitově se nalézá řada historických náhrobků. Největší úctě se těší hrob Mosese Isserlese.












Synagoga Remuh je místem, kde se dodnes slouží bohoslužby. Renesanční synagogu založil uprostřed 16. století Israel Auerbach, po jeho synu filozofovi a rabínu Mosesu Isserlesovi získala své jméno. Původně dřevěná stavba roku 1557 vyhořela, byla však znovu rychle vystavěna. Důkladně restaurována byla roku 1829. Během 2. světové války byla zničena a vyrabována. Roku 1957 byla znovu vystavěna. Vnitřek je pravoúhlý a jednolodní. Nachází se zde renesanční oltářní skříňka. Uprostřed je rekonstruovaná bema s umělecky zpracovanou mříží.






 

Královský hrad Wawel je patrně nejstarší osídlení v Krakově, od 11. století hrad a později sídlo polských králů, v současné podobě renesanční a barokní stavba z první poloviny 17. století, která v 19. století sloužila jako pevnost, za druhé světové války jako sídlo nacistického guvernéra a v současnosti muzeum.






Katedrála na Wawelu (Katedrála sv. Stanislava a sv. Václava) je cihlová gotická trojlodní bazilika se třemi věžemi a věncem kaplí. Postavena v letech 1320–1364, katedrála byla tradiční korunovační kostel i pohřebiště polských králů. V katedrále jsou pochováni i svatý Stanislav, svatá Hedvika z Anjou a řada dalších významných Poláků.















 


Areál Jagellonské university s historickými gotickými budovami (Collegium Maius)



Písková skála (Pieskowa Skała), pěkně dochovaný renesanční zámek stojící na vápencovém skalisku. Pískovou skálu původně založil Kazimír III. ale dnešní, převážně renesanční podobu objekt získal až v 16. století. Jde o jednu z nejlepších renesančních pevností v Polsku a vedle obranné funkce majitelé nezanedbávali ani estetiku, patrové arkády na rozlehlém nádvoří tvoří perfektní jednotu.









 








Kousek pod Pískovou skálou se tyčí jeden z charakteristických útvarů Ojcovského parku, asi 25 metrů vysoké skalisko Herkulův kyj.