neděle 28. února 2016

London II.

Snídaně v Preta


a hurá na loď do Greenwich






plavba po Temži vyhlídkovou lodí 





Galerie Tate


The Globe





















Greenwich se nachází v jihovýchodní části Londýna, samotné centrum postavené ve 20. letech 19. století je dnes rušným místem, najdeme zde Královskou observatoř, umístěnou na pahorku nad řekou Temží. V tomto komplexu stojí také Flamsteed House navržený architektem Christopherem Wrenem. Právě John Flamsteed byl prvním královským astronomem, který zde na přání Karla II. začal v roce 1675 s výzkumem. Jeho hlavním úkolem bylo pozorování noční oblohy a objevení metody, jak by kapitáni mohli stanovit zeměpisnou délku, v níž se nacházejí jejich lodě. Flamsteed House je nejstarší částí observatoře a její severovýchodní věž je opatřena časovou signální koulí, podle které si lodě plující na Temži mohou seřizovat svůj čas.





Nedaleko se nachází National Maritime Museum. Zde si můžete prohlédnout modely plachetnic, poučit se o válečných konfliktech nebo o admirálu Nelsonovi, kterému je věnována jedna část galerie. 



Čas je koneckonců tím, co oblast proslavilo. Greenwich je totiž nejznámější díky greenwichskému střednímu času (GMT) a nultému poledníku. Ten prochází Greenwichem od roku 1884.








Westminster Abbey nacházející se v londýnském obvodu Westminster je tradičním místem korunovací, svateb a také místem posledního odpočinku anglických panovníků. Bez nadsázky o něm můžeme říci, že je ztělesněním velké části anglické historie.
Opatství bylo založeno v 8. století a od té doby dvakrát přestavěno. Od dob Viléma Dobyvatele bylo svědkem všech královských korunovací (kromě dvou). Ty tradičně provádí arcibiskup canterburský. Opatství také opatruje korunovační křeslo krále Eduarda, na němž sedí britský panovník při korunovaci. Mimo jiné je ve Westminster Abbey pochována řada slavných občanů Anglie. Uvádí se, že aristokraté byli pohřbívání v postranních kaplích, zatímco mnichové v křížových chodbách. Jedním z pohřbených je Geoffey Chaucer, který v opatství bydlel v době, kdy sloužil panovníkovi. Poets´s Corner je označení právě okolí jeho hrobu, kde se nacházejí i ostatky dalších básníků. Celkem zde spočívá více než 400 osobností spojených s historií Anglie. Často také narazíte na památníky známých umělců, kterým je věnována památka, i když zde pohřbeni nejsou (William Shakespeare, T. S. Eliot nebo G. G. Byron). Tím, čím se však musí opatství pochlubit, je Lady Chapel. Ta byla přistavěna v roce 1503 na přání Jindřicha VII. jako místo jeho věčného odpočinku. Kaple představuje umění pozdně-gotického slohu a na východním konci naleznete místo, kde spočívalo tělo Olivera Cromwella (před tím než bylo vyneseno z hrobu). V opatství můžete vidět také Great Cloisters (Velká křížová chodba) nebo Chapter House (kapitula), kde se již od roku 1257 až do dob vlády Jindřicha VIII. konaly schůze Sněmovny poslanců. Vstupenka do Chapter House platí také do Undercroft Museum, které je plné královských posmrtných masek. V samotné střední lodi, která je s třiceti metry výšky nejvyšší v celé zemi, narazíte na náhrobek neznámého vojína.





Posilnění v Preta... daily soup :)


Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě. Palác je, mimo to, že je londýnskou rezidencí královny Alžběty II., i místem konání akcí státního významu, akcí pořádaných dvorem, místem oficiálních uvítání hlav států a velkou turistickou atrakcí.













St. James Park









Piccadily







Večeře :)


Tower of London patří k nejpozoruhodnějším stavbám v Londýně. Tyčí se nad řekou Temží na východním okraji starých městských hradeb. To, co jej činí tak unikátním, je také fakt, že se jedná o nejlépe zachovalou středověkou pevnost v zemi.















Jedna z jeho nejdůležitějších funkcí se dochovala dodnes – je místem, kde jsou uloženy korunovační klenoty. Ty se nachází v kasárnách Waterloo Barracks a mimo jiné zde můžete obdivovat i tři největší opracované diamanty na světě, z nichž nejslavnější je Koh-i-Noor. Ten byl vsazen do koruny vyrobené v roce 1937 pro královnu matku. 







K pevnosti se vztahuje legenda, týkající se slavných towerských krkavců. Ti mají přistřižená křídla, aby nemohli odlétnout. Legenda praví, že pokud odletí, postihne Tower i celý národ zkáza. 




 Ve White Tower, ozdobeném za vlády Jindřicha VIII. rohovými kupolemi, se nachází ukázky královských zbraní. 










Tower Bridge










Procházka po nábřeží....










Nejmilejší polévka z Itsu





British Museum patří mezi největší muzea na světě, založeno bylo roku 1753 a veřejnosti zpřístupněno 15. ledna 1759. Stavba současné budovy, ve které se muzeum nachází, byla započata v roce 1823. Je nejvelkolepější novořeckou budovou v Londýně a zdobí ji 44 jónských sloupů. Muzeum vlastní obrovské sbírky kreseb, knih a starožitností, které kdy byly shromážděny pod jednou střechou. Britské muzeum obsahuje sbírky obsahující více než sedm miliónů předmětů ze všech kontinentů dokumentujících historii lidstva od počátku až do současnosti. Mezi tamějšími sbírkami vyniká sbírka řeckého umění. Egyptská sbírka je největší mimo Egypt a řecké a římské památky zaplňují velkou část muzea. Vchod do hlavního Egyptského sálu střeží dvě černé sedící sochy Amenhotepa III., jehož další podobizny naleznete i dále v oddělení. Unikátní je také sbírka egyptských mumií, významnou částí jsou mumie koček, krokodýlů a dalších zvířat. Obdivovat můžete také umění a památky pocházející ze západní Asie, kde jsou skvostem exponáty z Mezopotámie a mnohé další. Mezi nimi nechybí ani tabulky popsané klínovým písmem nebo fragment Eposu o Gilgamešovi (pravděpodobně nejstarší epos lidstva).



























2 komentáře: