sobota 25. prosince 2021

Rakousko 2021 - Salzburg II. část

 

Zámek Mirabell se nachází na pravém břehu řeky Salzach a na první pohled vás zaujmou upravené záhony, kašny i podivuhodná zahrada s trpaslíky. My ho navštívili dvakrát. Odpoledne s davy turistů a další den ráno bez lidí a v dešti. Bylo to až skoro mystické, sice žádné výhledy a relax v zahradách, ale zas nebyly nikde hloučky turistů :) Neplatí se žádný vstup a určitě doporučujeme nahlédnout do mramorového sálu, který je unikátní. 

Stavba zámku Altenau, jak se Mirabell původně jmenoval, byla započata roku 1606 na podnět arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau. Ten nechal postavit venkovské sídlo pro svou přítelkyni, měšťanskou dceru židovského kupce Salome Altovou, která tomuto vysoce postavenému církevnímu hodnostáři porodila patnáct dětí. Arcibiskupův nástupce Markus Sittikus, který se zasloužil mimo jiné o stavbu salzburského dómu, nechal zámek přejmenovat na Mirabell, aby mu nepřipomínal hříšný život jeho předchůdce. Název pochází z latinského mirabilis, tedy krásný.

V zahradách zámku Mirabell se natáčel americký filmový muzikál The Sound of Music (Za zvuků hudby).



































Zahrada se pyšní krásně upravenými ornamentálními záhony a řadou soch a kašen. Jednou z nich je Pegasova kašna z roku 1913, zdobená sochou bájného okřídleného koně Pegase, pocházející z dílny sochaře Kaspara Grase z Innsbrucku. Centrální fontánu zdobí čtyři sochy, které symbolizující čtyři elementy: oheň, vzduch, zem a vodu.  

















V komplexu najdete i Zahradu s trpaslíky - Zwergegarten, která jako součást zahrad vznikla v 18. století. Z původních osmadvaceti postaviček se jich dochovalo pouze sedmnáct. Všechny jsou vytesané z bílého mramoru pocházejícího z masivu Untersberg v Berchtesgadenských Alpách.















budova skleníku

V současné době se v interiéru zámku nacházejí kanceláře starosty Salzburgu a salzburského magistrátu. Monumentální schodiště zvané „Andělské“ vede do Mramorového sálu, ve kterém se konají mimo jiné koncerty a svatební obřady. My jsme dovnitř zabloudili tak trochu náhodou, věděli jsme, že schodiště někde je, ale vstup nebyl značený, jako by ani nechtěli, aby tam někdo šel :) 

Mramorový sál











A protože druhý den nám opravdu celý propršel, viděli jsme spoustu muzeí. Dvě z nich opravdu stály za to. Muzeum Vánoc a Přírodovědné muzeum bychom doporučili i bez Salzburg Card.


slavný rodák na Mozartplatz



Na dně kašny stojí čtyři bájní mořští oři, kteří vypadají, jako by právě vyskakovali ze skály. Na vrcholu skály se krčí čtyři silní muži, kteří vzpírají obrovskou mísu plnou vody, v níž balancují tři delfíni podpírající podstavec ve tvaru mušle. Na podstavci se pak tyčí sám mocný Triton, řecký bůh a posel moří, který v rukou svírá mořskou ulitu, z níž do výšky tryská voda. Po více než 200 let architekti a stavaři pořád dokola řešili jeden a ten samý technický oříšek – jak do kašny spolehlivě přivést dostatek natlakované vody. To se jim podařilo nadobro vyřešit až po druhé světové válce a dnes si kašnu můžeme užívat v plné kráse. 



Rezidenční náměstí je ze všech stran obklopeno významnými budovami – nachází se zde tzv. Rezidence, historické sídlo místních arcibiskupů, dále pak Salcburský dóm, původní měšťanské domy a renesanční Nová Rezidence, která je dnes sídlem Salcburského muzea a pyšní se ikonickou věží se zvonkohrou.  Uprostřed stojí barokní kašna, která patří k největším v Evropě. 




Salzburské muzeum


Nejvýznamnějším svatostánkem ve městě je Salcburský dóm (Katedrála svatého Ruperta a Virgila) na náměstí Domplatz. Zde byl kdysi Mozart pokřtěn. Náměstí má obdélníkový tvar a je atypicky ze všech stran uzavřené. Uprostřed stojí mariánský sloup. Podstavce byly vytesány z untersberského mramoru, postavy v nadživotních velikostech jsou pak vyrobeny z litého olova. Dílo zobrazuje Neposkvrněné početí Panny Marie.


Univerzitní náměstí, v rohu cukrářství Fürst s Mozartovými koulemi

pohled na pevnost


Návštěva Muzea Vánoc nás velmi mile překvapila. Nic jsme od toho nečekali a nakonec to bylo jedno z nejhezčích muzeí, které jsme tu viděli. Schovali jsme se tam před deštěm a zimou a pak se nestačili příjemně divit. Vstupné je zdarma pro držitele Salzburg card, ale tady by se vyplatilo i zaplatit prohlídku, pokud Vás zajímají vánoční dekorace a vůbec Vánoce v minulosti.






Dále jsme se podívali do arcibiskupské rezidence, ve které arcibiskupové sídlili až do 19. století. Nafasovali jsme audio průvodce a dostali se do reprezentačních sálů zdobených tapiseriemi a freskovou výzdobou a také do Galerie rezidence, ve které visí díla holandských a vlámských mistrů – třeba Rubensova či Rembrandtova. Další na řadě bylo pak Salcburské muzeum, to mě ale moc nebavilo. Co ale musíte vidět - je Haus der Natur, které bylo naprosto boží. Interaktivní, obří diorámy, opravdu zajímavé a na pár hodin určitě....








Podívali jsme se i na hřbitov sv. Šebestiána, kde odpočívají členové Mozartovy rodiny (jeho žena Constanze a jeho otec) a slavný lékař Paracelsus.


Žádné komentáře:

Okomentovat