pondělí 12. září 2022

USA 2022 - majáky u Portlandu (Spring Point Ledge Lighthouse, Portland Head Light, Bug Light)

V pondělí ráno (18.7.) jsme poprvé nevyráželi s ranním kuropěním do ulic. Už v noci mi bylo jasné, že jsem asi nemocná, střídala se u mě zimnice a vysoká teplota s pocením, všechno mě bolelo, naštěstí kašel ani rýma se nedostavily. Narvala jsme se paraleny a udělala si test na covid, ten byl naštěstí negativní, a to i v dalších dnech. Mimochodem antigenní testy se dají koupit v drogerii/lékárně balení 2 kusy za cca 20 dolarů, což je celkem dost, ale co se dalo dělat. Takže jsem nejspíš taky chytla nějakou virózu nebo se nachladila z klimatizace. Rušit program jsem ale odmítla, a tak jsme zvažovali, co v tomhle stavu zvládnu. Můj itinerář naštěstí hrál se mnou, protože na pondělí byl naplánovaný výlet do Portlandu v Maine. Řekli jsme si, že je celkem jedno, jestli sedím na pokoji nebo v autě, a tak jsme vyrazili na majáky. Samotné město jsme se nakonec rozhodli vynechat, to už bych padla, ale majáky jsme oželet nechtěli. Měli jsme v plánu tři, parkoviště byla hned u nich, tak to byl takový moto výlet. Cestu jsem prospala cestou tam i zpět. Ze Salemu je to po dálnici do Portlandu ve státě Maine asi něco kolem hodiny a půl až dvou, záleží na hustotě dopravy. Po cestě jsou mýtné brány, ale to jsme nemuseli řešit, protože auto z půjčovny mělo už čtečku mýta v sobě, pak jsme po vrácení auta jen zaplatili to, co jsme využili. Prvním majákem, který jsme navštívili, byl Spring Point Ledge Lighthouse. Vede k němu kamenitá cestička, která je trochu kluzká, pokud je větrno a deštivo. Maják měří 54 stop a byl postavený už v roce 1897, aby ukazoval cestu lodím, které jinak často najížděly na mělčinu, když se snažily vplout do přístavu v Portlandu. 











Portland Head Light je také známý jako Cape Elizabeth Lighthouse a my ho navštívili jako druhý v pořadí, prý je to jeden z nejvíce fotogenických majáků na světě. Lidí tady bylo dost, tak to asi pravda bude 😊 Opět parkoviště je hned u něj, je ale placené, platí se hodinově. U ostatních majáků bylo parkoviště zdarma. Roli asi hraje i to, že tady je to vlastně národní park, ve kterém je i pevnost a další místa. Byl postaven v roce 1791 a je to nejstarší maják v Maine. Povolení k jeho výstavbě podepsal sám George Washington a původně se v něm svítilo velrybím tukem.






Kousek od majáku má stánek známý Bite into Maine, který je „must visit“, pokud máte rádi humří rolky. Mají teplou i studenou variantu a my si opravdu pochutnali. Navíc je servírují s brambůrky z Cape Cod. Není to levné, ale je to opravdu gurmánský zážitek.




Posledním majákem, ke kterému jsme zajeli, byl Bug Light, který měří 26 stop a působí velmi elegantně. Byl vztyčen v roce 1875 a dodnes si bliká. :)











Žádné komentáře:

Okomentovat