čtvrtek 2. ledna 2014

Angkor Thom

ANGKOR THOM
            Ve volném překladu „Hlavní město“ představuje soubor staveb ve starobylém a dnes již neexistujícím městě tvořeném pěti vstupními pískovcovými branami, obehnaném širokým vodním příkopem na řece Siem Reap. Tvoří jej jmenovitě (dle významnosti) tyto stavby: Bayon, Baphuon, Phimeanakas-Royal palace, Prasat Suor Prat, Terrace of Elephants, Terrace of Leper King, Preah Palilay, Preah Pitu, Tep Pranam, Prasat Top East, Prasat Top West.
Angkor Thom se svým okolím byl metropolí bývalé Khmerské říše, která zahrnuje z dnešního pohledu Kambodžu a části Vietnamu, Laosu a Thajska. Hlavním městem khmerské říše se stal poté, co byl Angkor Wat zpustošen roku 1177 nájezdem Čamů. Město založil král Džajavarman VII. na konci 12. století a plocha areálu je úctyhodných 9 km2. Na západ od něj se prostírá monumentální nádrž zvaná Západní baraj.
Vnější zdi města jsou postavené na čtvercovém půdorysu se stranami odpovídajícími světovým stranám. Délka těchto zdí činí zhruba 13 km, výška 8 m. Kolem nich je 100 m široký obranný vodní příkop. V této obvodní hradbě jsou čtyři brány uprostřed stran a navíc jedna královská (zvaná Vítězná) na východní straně, jíž vedla cesta přímo ke královskému paláci. Brány mají shodnou výzdobu a výšku zhruba 20 m. Nad samotným průchodem jsou vytesané obří hlavy do všech čtyř stran, které nejspíše představují tvář Avalókitéšvary, neboť Džajavarmanova éra byla ve znamení mahájánového buddhismu. Motiv těchto hlav se pak opakuje i na ústředním chrámu Angkor Thomu, Bayonu.

 BAPHUON
Původně hinduistický chrám pyramidovitého tvaru zasvěcený Šivovi byl postavený už v polovině 11. století. Jeho výška je 34 metrů. Z jedné stany pyramidy na vás hledí ležící Buddha, jakási mozaikovitá „socha“, poskládaná z velkých kamenů, dlouhá 70 a vysoká 9 metrů a instalovaná sem dodatečně v 15. století, kdy byl chrám, podobně jako Angkor Wat, přeměněn na buddhistický. 









PHIMEANAKAS – KRÁLOVSKÝ PALÁC/ROYAL PALAC            Údajný domov angkorských králů s postranní boční vodní nádrží. Nepůsobí nijak okázale, ale je to zřejmě zejména tím, že je v dost bídném stavu vyjma centrálního chrámu. Jedná se o vysokou zdí ohrazený komplex s centrálním královským pyramidálním chrámem, z nějž vyrůstá právě Phimeanakas – zřejmě bývalá královská modlitebna. Na jeho renovaci se podílí i české restaurátorské týmy. 
 

Královský palác






kambodžské děti v areálu hrají hru: oškubej strom, jak to jen jde....








SLONÍ TERASA/THE TERRACE OF THE ELEPHANTS

            Kamenná nástavba sloužila údajně při královských recepcích jako přehlídkové místo. Její zeď otevřenou směrem do planiny zdobí reliéfy slonů, většinou boční pohledy, někdy zase ze stěny vystupují tradiční sloní hlavy s dlouhými visícími choboty. Zřejmě se na terasu dalo vystoupit přímo ze sloního hřbetu. A z terasy se konaly vojenské přehlídky mužstva shromážděného na planině.





 TERASA MALOMOCNÉHO KRÁLE/THE TERRACE OF THE LEPER KING
            V zásadě jde o pokračování sloní terasy. Jméno dostala plošina podle sochy, která z určitých úhlů působí dojmem nemocného člověka, jemuž lepra nechala upadnout části končetin, jiná verze mluví o špatném překladu. Ve skutečnosti je zobrazený král úplně zdravý. Terasa sloužila ke kremačním účelům, proto i ta spirálová chodba, kterou chodilo procesí s nebožtíkem. 




1 komentář: