středa 1. ledna 2014

Kambodža - Angkor

Angkor (khmérsky: město) je jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v jihovýchodní Asii. V období 9. - 15. století zde leželo hlavní sídlo Khmerské říše a z té doby se zachovalo velké množství památek. Angkor leží v provincii Siem Reap a od roku 1992 je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Samotný název Angkor je odvozen ze sanskrtského výrazu nagara, znamenající město.
Na celé ploše se vyskytuje více než 1000 památek, od jednoduše navršených kup kamenů a cihel až po majestátní chrámy, jimž vévodí Angkor Wat, který nechal vybudovat Súrjavarman II. jako svůj chrám a hrobku. Mnoho chrámů bylo restaurováno a spolu tak dnes představují nejkomplexnější a největší ukázku khmerské architektury. V roce 2007 bylo pomocí satelitních snímků a dalších technik zjištěno, že v pre-industriální době se jednalo o největší město na světě. Počátky Khmerské říše můžeme datovat do roku 802, kdy se khmerský vládce Džajavarman II. prohlásil králem a vytvořil nezávislé khmerské království. Nejvíce stavebních památek pak vznikalo mezi lety 900 a 1200. Během 13. - 14. století začala říše postupně upadat a její konec říše je spojen s rokem 1431, kdy byl Angkor dobyt a vypleněn Thajci.

Většina chrámů je postavena hinduistickými vládci, když do Kambodži kolem 9. století našeho letopočtu pronikal silný vliv z Indie. V průběhu několika válek se sousedním thajským královstvím se ale oficiální náboženství několikrát změnilo z hinduismu na buddhismus a zpět. Chrámy byly užívané vyznavači obou náboženství a i dnes v nich můžeme nalézt obojí oltáře. Po přestěhování hlavního města do Phnom Penhu v 15. století byl areál obydlen jen mnichy a zarůstal v džungli až do svého znovuobjevení v roce 1820 francouzským biologem Henri Mouhotem. Chrámy Angkoru byly jediné historické budovy, které přežily vládu Rudých Kmérů. Ti dokonce proklamovali návaznost na tuto velkou éru Kambodži, kdy bylo primárním zdrojem obživy zemědělství. Je to v podstatě velké štěstí v neštěstí, kdyby chrámy zničili, přišel by svět o jednu z nejúžasnějších památek. O jeden z novodobých divů světa…


Žádné komentáře:

Okomentovat