sobota 19. července 2014

Vietnam - Hoi An


Hoi An patřilo k významným městům království Čampa, ale v té době se jmenovalo Faifo. Od 14. století význam města strmě stoupal – zejména kvůli vhodné pozici pro námořní obchod. V 16. století se Faifo stalo jedním z nejdůležitějších center obchodu Číňanů a Japonců. Japonští obchodníci měli od 17. století zakázáno s přístavem spolupracovat, čímž se otevřel větší prostor pro Portugalce a Holanďany, kteří si tu začali stavět své domy, právě tyto kupecké domy tvoří nedílnou součást Staré čtvrti, která je nyní pod ochranou UNESCO. Kromě obytných domů tu najdeme tržiště, společenské domy, pagody, chrámy, mosty – to vše dokonale propleteno podobně jako v jiných středověkých orientálních městech. 





Krásnou ukázkou kupeckých domů je dům Tan Ky, který byl postaven začátkem 19. století. Dům patřil vietnamskému kupci, jehož potomci ho dodnes vlastní. V architektuře se kromě tradičních vietnamských prvků objevují i japonské a čínské elementy. Dominantní stavební prvek představuje dřevo, které je na mnoha místech zdobeno půvabnými řezbami.





Ukazatel toho, kam až sahala hladina povodní, které se Hoi Anu nevyhýbají. Kupecký dům byl zcela pod vodou v roce 2009.




Zajímavým prvkem Staré čtvrti jsou i tzv. sněmovní haly (shromažďovací a obřadní síně), které si nechávaly stavět čínské komunity. Číňané z různých provincií – např. Kanton, Fujian, Hainan a další – si pořizovali vlastní sněmovní haly, aby tu mohli uctívat své bohy, džiny a předky. Jelikož Číňané žijící v Hoi An byli většinou bohatí obchodníci, jsou jejich stavby monumentální a nákladně zdobené. První sněmovní hala byla v Hoi An postavena v roce 1757.










Hoi An je proslavený i Cau Nhat Ban – Japonským zastřešeným mostem, jenž byl postaven na konci 16. století. Na stavbu mostu přispěli Japonci, Vietnamci a Číňané, přičemž stavba měla symbolizovat spolupráci těchto skupin žijících v Hoi An. Z architektonického hlediska je most kombinací japonských, vietnamských a čínských rysů, jednu stranu mostu stráží dvě opice, druhou párek psů. V severní části mostu je vystavěna malá svatyně (Chua Cau).


 

V Hoi Anu prodávají bloček s pěti kupónky, které opravňují ke vstupu do pěti míst dle vlastní volby návštěvníka. My jsme si vybrali pět různých typů pamětihodností: Japonský most, Muzeum keramiky, shromažďovací síň, starý dům a chrám. 





 a touláme se uličkami

 V Muzeu keramiky...




 Uvnitř chrámu Quan Cong
 Na tržišti prodávají hlavně jídlo, ale dá se tu při troše hledání najít téměř cokoli...
 sušení polévkových nudlí


Výborný džus z čerstvého passion fruit (marakuja) chutná pikatně kysele a já ho popíjela celou cestu Vietnamem

Žádné komentáře:

Okomentovat