pátek 16. listopadu 2018

Vratislavské vzpomínky

V srpnu se nám podařilo strávit pár dní ve Wroclavi, tak zpětně malá ochutnávka toho, co je zde k vidění... a to doslova :) Vratislav je čtvrtým největším městem Polska a velmi mile nás překvapila jeho atmosféra, která nás zcela uhranula, podobně jako tomu bylo loni v Krakově. Městem protéká řeka Odra, projít se můžete po 112 mostech a navštívit 12 vratislavských ostrovů.  V roce 2016 bylo město vyhlášeno Evropským městem kultury.

Bydleli jsme pár minut chůze od Rynku - což je hlavní wroclavské náměstí, které má základy již ve 13. století. Náš pronajatý apartmán byl v komplexu ApartHotel Silver Apartmens na ulici Krawiecka a kromě úžasné polohy nabízel také možnost parkování, což v přecpaném městě oceníte.






 Měli jsme i terasu s výhledem na vratislavské střechy.


večerní pohled z terasy
 Hlavnímu náměstí (Rynek) vévodí krásná radnice.


 Náměstí lemují historické domy s krásnými barevnými fasádami.



svatba :)







Dva domy, Jeníček a Mařenka, mají připomínat pohádku bratří Grimmů. Oba pochází z 15. století a spojuje je původní barokní brána z 18. století. Mařenka jako by držela Jeníčka za ruku.

Jeníček a Mařenka




fontána na náměstí
koblížek



Street art ve Vratislavi na ulici F. Roosewelta - na fasádách starých oprýskaných domů...

































A zase zpátky do centra....

kavárna

Pro město jsou typičtí trpaslíci. Uličky jsou doslova "přošpikovány" bronzovými soškami různých profesí, činností a symbolů. Krasnale nebo Krasnoludki, jak jim říkají místní, svádějí k "lovu". Dokonce se dají koupit speciální mapy, podle kterých se je může hledat, první byl instalovaný v roce 2001 a letos jich je už přes 300. Někteří jsou vidět hned, jiné musíte opravdu vypátrat. My se dokonce museli v honbě za konkrétním skřítkem vloupat do školky, abychom ulovili našeho Trpaslíka Leonarda. Každý kus je originál a jeho výroba vyjde přibližně na 30 000.



 



Leonardo


 








Sysifové


nevidomý trpaslík, hluchý trpaslík a jejich kamarád trpasličí vozíčkář - město bez bariér










 









 









Večeře v japonské restauraci Szajnochy 11.



skvostný ramen






Street Art


 Touláme se uličkami a nasáváme atmosféru...

















Berňáci jsou prostě všude, tenhle se jmenuje Schroeder a byl adoptovaný v Holandsku, majitel byl Němec a já zas "petovala" další chlupatou kouli, po San Franciscu se z toho stává tradice.




 Kostel svaté Alžběty




Dalším zajímavým místem je ulice Jatki, masné krámy, kde se nachází pomník jatečním zvířatům.



































Ochutnáváme vratislavskou Tom Yum....




Vratislav je univerzitním městem, univerzita byla založena v roce 1702. Historická budova je přístupná veřejnosti, platí se vstup, ale stojí to za to. Na město se dá shlížet z Matematické věže, která je vysoká 42 metrů a je po Klementinu druhou nejstarší astronomickou observatoří ve střední Evropě. Prochází tudy Vratislavský poledník. Krásná je i Aula Leopoldina, ve které se nachází slavná freska Chvála Slezsku.





 








  




 Výhled na město...









 





Ossolineum s krásným dvorem...



Městská tržnice







 A míříme na ostrov Tumski, Dómský ostrov...





Most Tumski je z konce 19. století a říká se mu most zamilovaných, protože na něj připevňují visací zámky jako symbol své lásky.






Katedrála Svatého Jana Křtitele. Výtahem je možné se nechat vyvézt na věž, odkud je překrásný výhled na město. Uvnitř katedrály jsou druhé největší polské varhany.

















Kostel svatého Bartoloměje a svatého Kříže a před ním pomník Jana Nepomuckého.


 Univerzitní botanická zahrada ve Vratislavi na ostrově Tumski

 Oběd v japonské restauraci Darea...








 Snídaně kousek od náměstí...




Hala Století
Vratislavská ZOO je průměrná, ale za návštěvu rozhodně stojí, má totiž naprosto skvostné Afrikárium.












3 komentáře:

  1. Ahoj Kači:-) Jsem Krakowem, Vratislaví a dalšími polskými městy nepolíbená, asi budeme muset někdy v létě uspořádat společný výlet a vy nás provedete:-)))) H.

    OdpovědětVymazat
  2. Vratislav je fakt krásné město. Ono Polsko celkově je hodně podceňované. Stačí zajet dál než za Kudowu Zdroj a člověku se otevře fakt plejáda krásných měst a míst. Já tam jezdil do jedné výrobní haly pro zboží a na tuhle cestu jsem se vždycky vysloveně těšil, protože to bylo většinou s přespáním a já si to Polsko mohl užít o dost více. :)

    OdpovědětVymazat