sobota 12. prosince 2020

Podzimní Krakov 2020

Hmmmm.... je to už nějaký pátek, co tady přistál cestovní příspěvek. Jako všechny nás semlelo cestování za časů COVID 19. Začalo to létem, kdy místo Ameriky jsme putovali po vlastech českých...ale nějak se mi to pořád nechtělo dávat na blog a najednou je prosinec. Pak nám vyšly dva krátké výlety do Polska (Krakov a Wroclaw, obojí se psem) ...no a pak se to zase začalo hroutit. Podzimní prázdniny jsme chtěli prožít na severu Polska (Gdaňsk, Sopoty, Hel), Vánoce opět v Krakově (po restrikcích s testy na covid jsme to ale změnili trochu netradičně na Prahu…) a my zařizujeme, plánujeme...a vláda mění. Tak v pondělí pravděpodobně spadneme zase do 4. stupně a hotely nebudou moci ubytovávat…a Vánoce budou doma… :( A to mě nakonec nakoplo, že si začnu aspoň tady virtuálně dělat opět foto deníček z cest. Příspěvky budu přidávat zpětně, už mi ta nesvoboda v cestování vážně vadí. O dalších plánech se zmiňovat raději nebudu, protože nikdo neví, jak to s cestováním příští rok bude... máme do USA…ale zatím to vypadá na sci-fi.

 













Tak tedy... podzimní Krakov. Využili jsme prodlouženého víkendu v září a vyrazili i s Fluppy k polským sousedům. Odjížděli jsme za strašného lijáku (dokonce nám začalo v bytě prosakovat ze střechy) a i předpověď v Polsku slibovala vytrvalý déšť...naštěstí počasí předpovědi nesledovalo tak bedlivě jako my a v Krakově nám pršelo jen chvilku, ale bylo dost zima. Od výletu jsme si nic moc neslibovali, Krakov známe, už jsme tam byli, ale teď jsme s sebou brali i naši princeznu, tak jsme plánovali procházky kolem Visly a venkovní toulání městem. Moc jsme si to užili a podařilo se nám na chvilku vypadnout z tady již zuřícího korona šílenství.

 


Ubytování jsme si tentokrát vybrali v židovské čtvrti s ohledem na Fluppy, našli jsme tam místo, které se nám líbilo a za poplatek mohli i hafani, což v apartmánech kolem rynku moc nešlo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni, apartmán se nacházel pár minut chůze od řeky, kde se dalo krásně venčit, podél mostů vedla promenáda, kde se lidé scházeli, běhali, venčili, prostě parádní místo, pokud cestujete s chlupatým mazlíčkem. Apartmán byl hezky vybaven, dokonce měl vířivou vanu :)))) a parkovací garáž. Líblo se nám tam tak moc, že jsme ho měli objednaný i na Vánoce....no bohužel, doma budeme :( A nezbývá než si přát, aby další rok byl cestovatelsky úspěšnější a bez COVID 19.


Jacuzzi Apartment Krakow















V Krakově mají prodejnu Bath and Body Works....                                                                                                ....tak pěnová mýdla byla jasnou volbou....


No a vířivka byla v provozu pořád :)






relax



dvůr v komplexu

Apartmánový komplex


Ranní procházka, nikde nikdo... zaujal nás most přes Vislu kousek od ubytování – Most otce Bernatka, který je lemován visacími zámky lásky, to je k vidění i jinde, ale unikátní nám přišly plovoucí akrobatické sochy, které se pohybovaly ve větru. Jen Fluppy se na mostě moc nelíbilo, pohupoval se ve větru a ona se bála.











místní umění, zdálky to vypadalo jako labutě, zblízka je to prase






gymnastka



Nebyli bychom to my, kdybychom nehledali všude japonskou kuchyni... jen pár kroků přes řeku od apartmánu jsme objevili Tao restauraci, kam mohli do venkovního prostoru psi a v menu měli ramen. Zážitek ale trochu kazila milá, ale velmi pomalá obsluha a velká zima... Ramen byl vcelku průměrný, ale knedlíčky se povedly. A jarní rolky v tomto podniku opravdu nedoporučujeme, přesmažené, suché...nedobré.






origami jeřábi

aperol musí být




food market v židovské čtvrti

Toulky židovskou čtvrtí, kde jsme bydleli...

Kazimierz je židovská čtvrť kousek od centra v Krakově. Celkově se nám tu moc líbilo, místo má atmosféru, ráno bez lidí s mlhou to bylo až mystické. Nachází se zde několik synagog, starý židovský hřbitov, spousta restaurací a celkově je to tu klidnější než v samotném centru u rynku. Kazimierz byla založena na obranu královského hradu ve 14. století králem Kazimírem Velikým. Později zde byli sestěhováni židé z celého Krakova a čtvrť byla obehnána zdí. Hodně jsem chtěla do továrny Oskara Schindlera, která stojí hned za řekou, ale bohužel lístky byly vyprodány hodně dopředu, tak snad příště.




Stará synagoga - dnes muzeum



Remuh synagoga se hřbitovem





původní krámky









street art


Nový židovský hřbitov


Tentokrát jsme vynechali židovský hřbitov u synagogy Remuh, platí se do něj vstupné a je malinký. Hřbitov je sice velmi starý, pohřbívalo se zde od 16. století a najdete tu i hrob Rabbiho Remuha, ale kousek dál se nachází Nový židovský hřbitov, který má úžasnou atmosféru. Neplatí se zde vstupné a je mnohem rozsáhlejší. Určitě doporučujeme, pokud jste „ujetí“ na hřbitovy jako my. Prý se zde nachází přes 10 000 náhrobků a nejstarší je z roku 1800, bylo příjemné se procházet mezi náhrobky obrostlými břečťanem a kochat se starými kamennými deskami.



























A procházkami nám vyhládlo...objevem tohoto výletu byla restaurace, která se specializuje na ramen... a byl výborný. Ramen People rozhodně doporučujeme, pár minut přes Vislu a mohou i psi. :) 










street art


Kousek od apartmánu přes řeku jsme objevili Ghetto Heroes Square a fragment zdi ghetta v Krakově. Umělecká instalace s bronzovými židlemi, která připomíná pasáž z knihy Tadeusze Pankiewicze , ve které popisuje situaci těsně před konečnou likvidací ghetta. Židé byli naposledy shromážděni v jeho ulicích a jedinou vzpomínkou na ně zůstal nábytek rozházený po celém městě... Bylo to takové zvláštní.




zeď ghetta





Wawel


Nad Vislou se tyčí hrad Wawel, který byl od 11. do 17. století hlavním sídlem polských králů. Dnes se tu nachází muzeum a katedrála.


Katedrála na Wawelu je cihlová gotická trojlodní bazilika se třemi věžemi a věncem kaplí. Postavena byla ve 14. století a byla tradičním korunovačním kostelem i pohřebištěm polských králů. Do areálu nesmí psi, tak Štěpán opět seděl na lavičce venku. V areálu nikdo nebyl, byla neděle a všichni šli na mši. 














V Krakově se nachází velká řada kostelů a v neděli ráno jsou ulici opravdu prázdné, protože Poláci jsou hodně pobožní a chodí na mši.



Tržnice stojí uprostřed hlavního náměstí a patří k symbolům Krakova. Vznikla ve 13. století a o století později byla přestavěna v gotickém stylu. Dnes je budova 108 metrů dlouhá, uvnitř se nachází dvě řady obchůdků a pyšní se novogotickými arkádami po obou delších stranách. Dovnitř jsme tentokrát nešli kvůli Fluppy, ale nákupně jsme se vyřádili v Galerii Krakowska, která je hned vedle nádraží. Polákům jsem záviděla, že mají Bath and Body Works obchod, ten mi u nás schází, obzvláště když se teď moc nedá létat do Států. Tak se Štěpán obětoval a seděl s Fluppy venku na lavičce, než jsem si to tam prošmejdila.




Floriánská brána



kavárna Starbucks



Kostel Nanebevzetí Panny Marie






1 komentář:

  1. Teda když čtu váš blog, tak fakt žasnu, co všechno jste stihla procestovat. A věřím tomu, že všude se vám líbilo, ne? My jsme taky kdysi hodně cestovali. Vlastně jsme byli skoro dva roky někde po světě. Ale nakonec jsme si s manželem řekli, že je to sice pěkné, ale chtělo by to mít nějaký ten rodinný krb a zázemí a vrátili jsme se zpátky do Beskyd, kde jsme si nechali postavit dům. :)

    OdpovědětVymazat