pondělí 28. prosince 2020

Srpnová Wroclaw 2020

Na konci srpna, těsně před nástupem do práce, jsme vyrazili i s Fluppy na prodloužený víkend do Wroclawi, kterou máme moc rádi, je to již naše druhá návštěva. Vzpomínky na první jsou zdokumentovány zde :


Tentokrát bylo v plánu jen relaxovat, procházkovat s Fluppy a lovit zase krasnale (trpaslíky), což je celkem návyková záležitost. Ubytováni jsme byli opět v Silver Apartments, protože má parkovací garáž a v ceně je i pes, což je celkem neobvyklé, jelikož většinou je možné ubytovat hafana za příplatek (a ne malý).

































Když se řekne Wroclaw, tak se mi vždy vybaví bronzoví trpaslíci a jejich lovení v ulicích. Dají se na to koupit mapy, ale mě baví mnohem víc jen tak se toulat ulicemi a dívat se kolem sebe. Každou návštěvou objevíme nové, které jsme před tím ještě nenašli. je zvláštní, že někteří už jsou tak olezlí, že se dá jen horko těžko poznat, co mají představovat. První byl nainstalovaný už v roce 2001.







































































Ve Wroclawi máme oblíbenou japonskou restauraci Szajnochy 11, bohužel už nemají v nabídce ramen, ale jejich sashimi je opravdu čerstvé a myslím, že nejlepší ve městě :). Poprvé jsme se podívali do Ramen Panda, které naopak nedoporučujeme. Líbil se nám název a dle recenzí to měl být the best ramen ever...no vlastně to byl jeden z nejhorších, který jsme kdy jedli. Podprůměrná chuť, neprofesionální obsluha a prostředí nic moc.

  









Toulky městem. Wroclaw je ideální na "bezcílné" poflakování. Všude je blízko a na každém rohu se schovává trpaslík. Dominantou hlavního náměstí "Rynku" je radnice s pranýřem. Trhové náměstí je jedním z největších v Evropě, současná přestavba je v renesančním slohu. Fasády domů jsou krásně barevné. V domě U Zlatého slunce přenocoval i náš Vladislav Jagelonský. Do náměstí ústí jedenáct ulic, ta hlavní, Svídnická, směřovala ku Praze.











Masné krámy





fontána před Vratislavskou univerzitou














Nejstarší pivnice v Evropě




Domy Jeníček a Mařenka

Chrám svaté Alžběty

Ostrov Tumski už vlastně dnes žádným ostrovem není, ale pořád tak působí. Přichází se k němu po Tumském (Katedrálním) mostě se zámky lásky, v době naší návštěvy byly ale odstraněny. Zámků bývá tolik, že je potom problém se statikou zábradlí. Zamilovaní Poláci ale nelenili a začali zámky připevňovat o kousek dál.












Na ostrově stojí 6 kostelů, je zde sídlo arcibiskupa, několik klášterů a teologická fakulta.


Kostel svatého Kříže

socha Jana Nepomuckého



Katedrála Jana Křtitele

















Z katedrály je moc pěkný výhled na město. a skvělé je, že na věž jede výtah :)













Botanická zahrada



Tržnice








Ossolineum - Národní knihovna Ossolinských





Protože jsme měli s sebou Fluppy, snažili jsme se chodit hlavně venku v zeleni. Mile nás překvapil areál kolem Haly století, která je na seznamu UNESCO. Je tu krásný parčík, jezírko, fontána, pergoly. Nemohli jsme všude, do japonské zahrady je se psem vstup zakázán, ale i tak jsme si to užili.








Hala Stulecia






Hala století








1 komentář: