středa 18. srpna 2021

Rakousko 2021 - Gmunden, lanovkou na Grünberg, stezka Baumwipfelpfad, Laudachsee

Lázeňské městečko Gmunden se nachází na severním břehu jezera Traunsee, které patří k největším v Solné komoře. Jezero dosahuje délky 12 km, šířky až 3 km a hloubky 191 m. Gmunden byl dříve významným překladištěm soli ze solných dolů a dnes jsou v něm solné a klimatické lázně. My jsme ho navštívili při přejezdu z Melku do Salzburgu na naše ubytování. Hledali jsme něco po cestě a nakonec padla volba na toto městečko a nelitujeme. Ráno jsme zaparkovali na odstavném parkovišti kousek od zámečku Schloss Ort, v sedm ráno tu nikdo nebyl, tak jsme si pěkně vychutnali atmosféru. Natáčel se zde rakouský seriál Zámecký hotel Ort, ale žádný díl jsme neviděli, píšu to proto, že místo je slavné i díky tomu a v pokročilejší hodiny než za kuropění je tu prý dost rakouských turistů. Dokonce odtud jezdí i výletní lodě. Nevěděli jsme, co vše stihneme, protože od oběda mělo pršet a my chtěli ještě vyjet lanovkou nad město. Nakonec byl pěkný pařák a do Salzburgu jsme se dostali až pozdě odpoledne a pěkně přismažení od sluníčka, holt na kopcích (myšleno Alpy) to opaluje trochu jinak. :)





Ráno jsme se podívali do parku Toscana, kde se nachází zámek Ort. Má dvě části – jednu na pevnině (Landschloss Ort) a druhou na ostrově (Seeschloss Ort), kterou s pobřežím spojuje 123 metrů dlouhý most. Zámek byl postaven v 17. století na místě starší pevnosti. Dá se jít dovnitř, ale my tu byli hodně brzo, tak jsme jen zevlovali okolo. Sem tam jsme narazili na místní běžce, jinak nikdo. 


















Pak jsme přejeli kousek dál a zaparkovali hned u centra, na nábřeží u Traunsee, ráno bylo parkování do nějaké hodiny zdarma, jinak jsou všude parkovací hodiny. Náměstí Rathausplatz dominuje renesanční radnice s keramickou zvonkohrou a stojí zde řada měšťanských domů. V době naší návštěvy tu byl místní trh, Štěpán si zakoupil jahodovou marmeládu. :)

radnice se zvonkohrou




šťastný úlovek marmelády









pohled na Ort z jiného úhlu
Z východního břehu jezera jezdí lanovka na kopec Grünberg (984 metrů). Přesunuli jsme se k ní před devátou, kdy měla lanovka být v provozu. Dobře jsme udělali, už tam byla kratší fronta, ale do první lanovky jsme se přeci jen dostali. U lanovky je malé parkoviště (placené), které bylo zaplněno během pár chvilek. Doporučujeme přijet tedy opravdu ráno, pokud chcete parkovat přímo na místě. Původně jsme měli v plánu projít stezku korunami stromů a jet zase dolů, měly být bouřky a déšť, ale protože se počasí umoudřilo, šli jsme nakonec i malý "hike" k jezeru Laudachsee. Ukazovatele hlásaly hodinu tam a hodinu zpátky...nevím, jak ty směrovky dělají, ale nám to vždy trvá aspoň o polovinu času déle. U jezera je pak horský hostinec, kde je možné se občerstvit, my si dali ledovou horskou vodu :)

parkoviště u lanovky


vstup na stezku

Stezka Baumwipfelpfad (otevřená od roku 2018) se nachází na hoře Grünberg a je z ní krásný pohled na Alpy v oblasti Solné komory a samozřejmě na jezero Traunsee. Má délku 1400 metrů a klikatí se smíšeným horským lesem až do výšky 21 metrů. My si koupili kombinovaný lístek na lanovku a stezku za cca 29 euro. Vstup začíná přímo pod penzionem Grünbergwirt. Po cca 90 metrech je první vyhlídková platforma, která nabízí výhled na Gmunden a Traunsee. Stezka vrcholí 39 metrovou rozhlednou.



























Procházka k jezeru Laudachsee, cesta vede kolem rozkvetlých luk, většinou lesem s výhledy kolem.










 Ramsaualm je restaurace u jezera

jezero Laudachsee





Žádné komentáře:

Okomentovat