úterý 17. srpna 2021

Rakousko 2021 - Melk, Schallaburg

Pandemická situace ve světě a restrikce nahrály tomu, že i srpen jsme trávili u našich sousedů. Volba padla tentokrát na Rakousko, které jsme měli v hledáčku už dlouho, jen vždy nakonec zvítězila Asie nebo Amerika. Řekli jsme si, že se podíváme do oblasti jezer Solné komory a Salzburgu s tím, že pokud se nám tam bude líbit, tak někdy příště tam budeme směřovat velkou cestu. Naše první zastávka byl Melk, kde jsme měli zamluvenou jednu noc. V Melku jsme už kdysi byli. Podívali jsme se do kláštera, prozkoumali zahrady a přidali jsme si k tomu ještě zámek Schallaburg, o kterém se doteď přeme, jestli jsme ho navštívili už v minulosti, nebo ne. Zdál se nám povědomý, ale nedokázali jsme si vzpomenout. 😊 Ubytování jsme měli přímo na náměstí v Melku (Hotel Stadt Melk), pokoj byl maličký, ale měl vanu a parkování zdarma, což bylo příjemné. Na přespání to stačilo. Měl balkon směřovaný přímo na náměstí, což byla romantika večer, ale v noci, kdy kostel bimbal každou půl hodinu, to zas tak bezvadná poloha nebyla.








   



















Město Melk leží v Dolním Rakousku na řece Dunaj na hranici údolí Wachau, které je zapsané na seznam UNESCO. Dominantou je benediktinský klášter, který shlíží na město ze skály. Jeho dnešní podoba pochází z přestavby v 18. století, ale benediktini zde žijí už přes devět set let. O jeho dnešní vzhled se zasloužili stavitelé Jakob Prandtauer a Joseph Munggenasta. Dominantou komplexu je kostel sv. Petra a Pavla se 2 věžemi a kupolí. Klášter je známý i díky knize Jméno růže od Umberta Eca, právě postava mnicha Adsa pocházela tady z Melku, ale je to bohužel fikce. V rámci vstupenky se dostanete do zahrad, do Císařských pokojů, Mramorového sálu, knihovny, klášterního kostela a vyhlídkového severního bastionu. Bohužel v interiérech se nesmí fotit. Knihovna je opravdu nádherná. 





















v současnosti cukrárna

interiér cukrárny







































Za nejkrásnější renesanční zámek severně od Alp se prý považuje Schallaburg, nás rozhodně mile překvapil. Vypadalo to trochu jako zřícenina ze strany, odkud jsme k němu došli…no a pak taková nádhera. Na zámku se konají různé putovní výstavy, my měli štěstí na cestovatelskou "Odjezd do Nových světů". Schallaburg je taková kombinace středověkého paláce a terakotového arkádového nádvoří s nádhernými zahradami. Hradní komplex je rozdělený do dvou částí. Starší, vystavěná ještě v románském období a postupně stavebně upravována, a mladší renesanční část, která je doplněna o barokní opevnění. Výstavbou renesančního zámku byl prostor hradu více než dvojnásobně zvětšen. Tím se stal nejvýznamnější renesanční stavbou na území Dolního Rakouska. Jeho arkádový dvůr patří prý mezi nejkrásnější v Evropě, je opravdu nádherně vyzdobený.












mumie




blboun nejapný





























Po prohlídkách jsme se ubytovali a vyrazili do "města", překvapilo nás, jak je centrum Melku vlastně maličké. Bylo dost teplo a my už byli uondaní, tak jsme pak relaxovali s vínkem na balkóně, mimochodem balkonek byl skoro polovina našeho pokoje :). Kochali jsme se výhledem na náměstí, všude bylo plno Čechů a Slováků, jsou tady různé cyklostezky a vinice, takže Melk je dobrá základna pro "kolařskou dovolenou". Dali jsme si tu náš první a poslední Wiener Schnitzel (nebyl z telecího) a konstatovali, že maminčin klasický hrubý řízek je mnohem lepší.











radnice









náš balkon s truhlíky






1 komentář: