neděle 2. října 2022

USA 2022 - Rhode Island/Newport - Cliff Walk, The Breakers, Marble House, Rosecliff

Středeční den (20.7.) byl v duchu návštěv přepychových sídel v Newportu na Rhode Island, který je nejmenším státem USA. Zaparkovali jsme hned u vstupu na Cliff Walk, trochu jsme se báli, že nebude místo, ale brzo ráno to ještě nebylo tak hrozné. Stojí se u cesty a platí se v parkovacím automatu. Nevýhoda je, že musíte zaplatit dopředu, a je trochu těžké odhadnout čas, který Vám procházka kolem útesů zabere. My se na promenádu vydali od místa zvaného Forty Steps, no vydali na promenádu... v době naší návštěvy se evidentně sesul kus stezky, takže jsme došli jen dolů po schodech k oceánu a zase zpět nahoru a museli se vydat na náhradní "cestu", která naštěstí byla jen pár desítek metrů a vedla zase zpět na útesy. Cliff Walk je pobřežní stezka v délce asi 3,5 míle, většinou jdete po zpevněném chodníčku, některé úseky jsou ale náročnější a lezete přes kameny, které mohou být dost kluzké, ale v létě to nebylo tak hrozné. Cesta vás vede kolem okázalých letních sídel například Vanderbiltů, ale většinu úplně neuvidíte skrz vysoké ploty. Výjimkou je The Breakers, na který je možné dohlédnout i z útesů. Na jedné straně stezky vás tedy čeká přepychová okázalost, na druhé pak vlny tříštící se o skaliska, jsou tu i surfaři. Jestli něco nevynechat v Newportu, tak určitě tuto stezku, navíc je zdarma. Vezměte si ale s sebou vodu, zvláště v létě je tu opravdu velké teplo a pokud nechcete sejít zpět do "civilizace", není tu ani žádný stánek s občerstvením.  




























Rozhodli jsme se navštívit celkem tři zámky. Pokud plánujete návštěvu více než jednoho, vyplatí se koupit si kombinovanou vstupenku. Vesměs jsou všechny blízko u sebe, takže se dají dělat i pěšky, pokud máte auto zaparkované někde poblíž. U každé usedlosti je malé parkoviště zdarma, což je příjemné, pokud mezi zámky popojíždíte. Vstup do tří „mansions“ stál 46 dolarů. Jednotlivé pokoje si procházíte sami, nejsou tu komentované prohlídky, můžete si stáhnout audio průvodce. Na otvíračku (na 10:00h) jsme šli na prohlídku asi nejznámějšího The Breakers. Tento zámek byl postaven v roce 1893 Corneliem Vanderbiltem II., který pocházel z elitní rodiny Vanderbiltů. Mělo to být jeho letní sídlo. Je vystavěn ve stylu italské renesance a je z usedlostí tady na pobřeží největší. Při prohlídce se dostanete do dvou pater celého komplexu, třetí není přístupné veřejnosti. Velmi slavný je výhled na Atlantický oceán z terasy ve druhém patře. Celkově jsme tu byli kolem hodiny a půl, ale čas je na vás, prohlídka není nijak omezena.








































Po prohlídce The Breakers jsme se přesunuli k nedalekému Marble House, který byl také panstvím rodu Vanderbilt. Vlastnil jej mladší bratr Corneliuse Vanderbilta II., William, a byl vystavěn jako letní chata pro něj a manželku Alvu. Ta se také zasloužila o pozdější výstavbu Chinese Tea House v zadní části pozemku. Samotná stavba Marble House stála ve své době 11 milionů dolarů a mramorem opravdu nešetřili. Zámek byl navržen Richardem Morrisem Huntem ve stylu Beaux Arts a byl dostavěn v roce 1892.


















A posledním zámečkem, který jsme navštívili uvnitř, byl Rosecliff, tady se totiž točil Velký Gatsby :) Byl vystavěný v letech 1898 - 1902 po  vzoru slavného Velkého Trianonu ve Versailles a patřil Therese Fair Oelrichs.



































Žádné komentáře:

Okomentovat