středa 26. října 2022

USA 2022 - Cape Cod - Provincetown, Nauset, Three Sisters, Nobska Ligthouse, JFK Hyannis Museum

Cape Cod (Tresčí zátoka) je určitě místem, které nás velmi překvapilo. Vlastně jsme úplně nevěděli, co od toho čekat. Chtěli jsme na jednodenní výlet z Rhode Islandu, ale četli jsme celkem šílené příběhy, jak lidé stojí hodiny ve frontě na cestě, protože je to velmi populární letní dovolenkové místo a cesta je v podstatě jen "tam a zpět" bez možnosti nějak uhýbat. Vyjeli jsme brzy ráno a žádné kolony se nekonaly. Asi jsme měli štěstí, protože při návratu zpět jsme v protisměru řidiče celkem litovali. Malinko nepříjemným překvapením bylo to, že abyste se dostali na nějakou pláž, musíte parkovat za docela velký poplatek na přilehlém parkovišti. Pláže jsou součástí národního parku a do toho se v USA vždy platí vstup. Tady to bylo, myslím, 25 dolarů na auto. Je jedno, jestli se zdržíte minutu na fotku a nebo celý den. Je to nepříjemné, kdyby měli hodinové sazby, problém by to nebyl, ale takhle se to nevyplatí, pokud nechcete na pláži trávit víc času. A taky pokud se sem chystáte třeba v poledne, pravděpodobně už vůbec nezaparkujete, parkoviště jsou opravdu malá. Naštěstí ráno tam nebyl nikdo, kdo by poplatky vybíral, tak jsme si jednu z pláží vychutnali zdarma. :) Jen u vstupu byla obří cedule s varováním před žraloky, v té době totiž brousili kolem a došlo k několika napadením. Race Point Beach bez lidí se nám moc líbila. U pláže je umývárna, převlékárna a sociální zařízení.

Ne netu jsme se dočetli, že Cape Cod je nejvýchodnější částí státu Massachusetts. Je to poloostrov, který byl v roce 1914 přeťat kanálem, který výrazně zkrátil lodní cestu mezi Bostonem a New Yorkem. S pevninou je spojen dvěma mosty. Je to velmi oblíbené místo pro dovolenou. Je to také tím, že Cape Cod má velice mírné podzimy a teplo je zde daleko déle než ve vnitrozemí. Je to dáno Atlantským oceánem, který ho obklopuje. 




CAPE COD NATIONAL SEASHORE



Další naší zastávkou bylo městečko Provincetown (P-town), kde poprvé přistáli Otcové poutníci na lodi Mayflower, než se vydali dál. Podařilo se nám zaparkovat přímo v centru a užili jsme si příjemné dopoledne s kupodivu dobrou kávou v místním bistru. Nad městem se tyčí 75 m  vysoká žulová věž Pilgrim Monument, která byla postavena ve stylu italská zvonice. Nahoru jsme ale nešli, bylo ještě zavřeno. Každoročně se P-townu v srpnu pořádá "gay karneval" a městečko má příjemně uvolněnou atmosféru. Je to tu krásně barevné, vypravují se odtud výlety za pozorováním velryb a já vím, že se sem znovu podíváme 😊 





































Trochu omylem jsme zavítali do umělecké uličky, kde stěny zdobily výjevy z Alice in Wonderland v kombinaci s náboženskými a milostnými motivy. Prostě Provincetown. :)













A protože je na Cape Cod 17 majáků, udělali jsme si u nich zastávku také. Podívali jsme se postupně k majáku Nauset, pak ke Three Sisters a k majáku Nobska.








Three Sisters




Maják Nobska Lighthouse se nachází u města Falmouth na Cape Cod. Původně dřevěná konstrukce byla postavená už v roce 1828 a později byla nahrazena kovovou konstrukcí. Maják je stále funkční, jen byl automatizován v roce 1985. Hned vedle stojí původní dům majitele majáku.






A naše poslední zastávka na Cape Cod byla v malém městečku Hyannis, kde se nachází slavné muzeum amerického prezidenta J. F. Kennedyho. V muzeu je spousta fotek snad v té době šťastných vzpomínek, manželé Kennedyovi to tu milovali. Do muzea nám platila Go Boston karta, kterou jsme si tu aktivovali, protože následující den nás už čekal přesun do Bostonu.





Žádné komentáře:

Okomentovat