pondělí 7. srpna 2023

Korea 2023 - Seoul (8. 7.) - Changdeokgung a Changgyeonggung palace, Tajná zahrada, Jongmyo shrine, piknik v Ttukseom Hangang Park

V sobotu (8. 7.) jsme ráno vyrazili ke dvěma palácům Changdeokgung a Changgyeonggung, které se nám zdáli na mapě dost blízko sebe. Když jsem připravovala itinerář, stále jsem se potýkala s tím, že se mi některé názvy pletly. Ony jsou podobné, navíc existují i různé přepisy, které se mnohdy liší dost podstatně od sebe, tudíž bylo na místě vlastně příjemné zjištění, že jsou paláce, respektive jejich zahrady, průchozí a vytváří tak jeden komplex, kde ale kontrolují samostatné vstupenky. Navíc jeden z nich má i Tajnou zahradu, kam je přístup jen v organizované prohlídce/jinak si prohlížíte sami/, proto jsme tu byli ještě před otvíračkou (skoro všechny památky jsou od 9:00), abychom se do prohlídky s anglicky mluvícím průvodcem dostali. Abyste si koupili někam lístek online/udělali na něco rezervaci, potřebovali jste většinou mít korejské telefonní číslo kvůli potvrzení rezervace, což jsme neměli, takže jsme všechny vstupy řešili až na místě. Naštěstí do Tajné zahrady byly ještě ráno volné lístky, a to hned do první ranní prohlídky, tak jsme si udělali palácové dopoledne. Za vstupenky do zahrady jsme nic nepřipláceli, platila nám tam ta naše kombinovaná. Jako první jsme si prohlédli Changdeokgung palace, pak Changgyeonggung palace, z kterého jsme přešli na sraz ke vstupu do Tajné zahrady a po její prohlídce (asi hodinu) jsme se zpátky vrátili do prvního paláce a dokončili si svou prohlídku. Ono po nějakém čase paláce vypadají dost podobně a asi není nutné navštívit všech pět, ale my si říkali, že když už v Seoulu jsme, tak se do všech podíváme.


Changdeokgung – Palác nejvyšší ctnosti je dalším z pěti královských paláců v Seoulu zapsaných na seznamu UNESCO. Výstavba paláce začala na začátku 15. století a dodnes patří k nejlépe zachovalým stavbám z období dynastie Joseon. Celý areál se nachází na ploše 45 hektarů a kromě 13 dochovaných palácových budov je jeho součástí také slavná Tajná zahrada s dalšími 28 pavilony. Zadní zahrada se může pochlubit gigantickým stromem starým přes 300 let. Palác byl bohužel v roce 1592 vypálen rozhněvanými občany, když královská rodina uprchla ze svého sídla během války v Imjin. Obnoven byl v 17. století.









Namsan Tower v pozadí










Changgyeonggung Palace je rozlohou nejmenší z královských paláců, zato se nachází v překrásné zahradě s jezírky, ta jsou na místě původních rýžových polí, která byla také součástí paláce, aby králům připomínala spjatost dvora s životem poddaných. V období japonské okupace bylo s tímto komplexem taktéž velmi nešetrně zacházeno, část komplexu byla využívána jako ZOO. Zahrada se pyšní nádhernými stromy, včetně japonských meruněk, javorů, třešní a broskvoní.






Krutou zajímavostí tohoto místa je, že se zde odehrála vražda korunního prince Sado. Sado byl synem krále Yeongjo a narodil se duševně nemocný, vraždil lidi. Jelikož byl ale následník trůnu, obávala se rodina, co by se stalo, kdyby se Sado stal skutečně králem. Aby tomu zabránili, Yeongjo doprovodil svého syna k bráně Seonninmun na východní straně paláce. Sado byl zamčen uvnitř rýžové rakve, kde nakonec zemřel. Manželka Sado, Hyegyong, držela vraždu v tajnosti až do smrti Yeongjo v roce 1776. Tajemství odhalila ve svých pamětech.


















Secret Garden. Slavná Tajná zahrada (Biwon/ Huwon) byla vybudována za vlády krále Taejonga a sloužila jako odpočinková zóna pro členy královské rodiny, byla určena k rozjímání, studiu či skládání básní. Zahrada byla udržována co nejpřirozeněji a lidská ruka se jí dotýkala jen v nezbytně nutných případech. Je to takový obří lesopark s jezírky a pavilony. Dostanete se sem jen v rámci prohlídky s průvodcem. Prohlídka trvala něco přes hodinu a stála za to. Průvodkyně říkala, že „okruh“, který návštěvníci vidí tady v zahradách, se mění podle ročního, něco jiného uvidíte na podzim, jinou část zase v létě. A že úplně nejhorší doba, kdy navštívit Jižní Koreu, je právě léto. Protože je horko, obrovská vlhkost a prší. 😊 Nám tady ale v zahradě počasí vyšlo na jedničku, bylo pod mrakem, nebylo ani tolik horko, takže jeden z nejlepších dnů v Seoulu co se týče počasí.


























Na idnes.cz jsme se dočetla, že tady v parku převládají duby (Seoul je zhruba na stejné zeměpisné šířce jako Atény, ale zdejší zeleň zásluhou odlišného klimatu rozhodně nepřipomíná vyprahlé Středomoří). V nejzastrčenější části zahrady se ukrývá pětice pavilonů rozmístěných kolem potoka zvaného Ongnyucheon. Ten napájí i zvláštní kanálek ve tvaru písmene U, který sloužil králům a jejich družině ke speciální hře. Společnost se rozmístila podél kanálku a posílala si po vodě pohárky s vínem. Dvořan, u kterého pohárek přistál, musel víno vypít, složit improvizovanou báseň a zarecitovat ji. Pokud to nezvládl, musel jako trest vypít kalíšky vína hned tři. Něco mi říká, že bych asi moc úspěšná nebyla. 😊






Z paláců jsme se pěšky přesunuli k Jongmyo shrine, což je nejvyšší svatyně státu. Jsou zde uloženy tabulky královských předků a odehrávaly se zde vzpomínkové obřady a pohřby zesnulých panovníků či panovnic dynastie Joseon. Svatyně je obklopena krásným parkem a společně s pěti královskými paláci je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Středem cest v celém areálu vedou chodníčky, které jsou obskládány výstražnými cedulemi s nápisem: „Please do not walk on this pathway. This is for spirits.“. Prostě se po nich pohybují duše císařů. Bez průvodce se sem dostanete jen v sobotu, jinak se chodí v organizované skupině. I tady platí naše kombinovaná palácová vstupenka. Hlavní část svatyně byla bohužel v rekonstrukci, tak jsme neviděli vše. 













Odpoledne jsme pak strávili na pikniku u řeky Han. Korejci to milují. Když je pěkně, vyráží do svých parků, piknikují a relaxují s krásnými výhledy na řeku a mrakodrapy. Já si na sobotu vybrala Ttukseom Hangang Park, který mě zaujal z fotek. Kdybychom věděli, že to je vlastně jediný park, který takhle navštívíme! Bohužel pak hodně pršelo, Seoul postihly záplavy, řeka Han se vylila z koryta a parky byly pod vodou, takže se nedaly logicky navštěvovat. Ale to až za pár dní… Hned u východu z metra je zvláštní stavba Jabeolle (J-bug), futuristický design budovy kopíruje křivky kolem stanice metra u břehu řeky a připomíná velkého červa. Koupili jsme si v 7-11 kimbap s pikantním tuňákem, vepřovým a kimchi (kimbap je rolka s rýží a různými dobrotami/maso, zelenina/tofu.../ zabalená do řasy a nakrájená na kolečka, je to velmi oblíbené rychlé občerstvení), studené pití a užívali si pohodu, mezitím vylezlo i sluníčko a začalo být vražedné vedro. 😊 Trochu jsme park prošmejdili a byl večer. Součást parku je i obří bazén, ve kterém byla ten den hlava na hlavě, fontána, růžová zahrada, sportoviště... opravdu krásné místo pro relax.

 







































Žádné komentáře:

Okomentovat