neděle 7. dubna 2024

Jižní Korea 2023 (19. 7. /II. část) - Busan - přístav, Lotte Mall, park Yongdusan, Busan Diamond Tower, BIFF, Gukje Market, BUSAN X the SKY, Haeundae


Toulky kolem přístavu a rybí tržnice Jalgalchi. Pak jsme se přesunuli kousek k Lotte obchoďáku, na jehož střeše je Rooftop Park, který je největší v Koreji a z kterého si můžete vychutnat krásný výhled na celé město (a to zdarma). Hned vedle se nachází Yeongdo-daegyo (zvedací most), který umožňuje lodím proplouvat mezi jižními a severními přístavy.









Budova tržnice Jagalchi





fontána uprostřed Lotte Mall


střešní terasa obchoďáku








instalace na střeše obchodního domu







Z přístavu jsme pak zamířili do parku Yongdusan, který leží na hoře Yongdu, jedné ze tří slavných hor v Busanu. Tyčí se v něm slavná Diamond Tower, která je 120 metrů vysoká. Postavena byla v roce 1973 a tvarem připomíná maják. Od počátku slouží výhradně jako rozhledna, nejsou zde instalované žádné vysílače, nenajdete v ní ani kanceláře či restaurace. Od roku 2021, kdy prošla i rekonstrukcí, nese oficiální název Diamond Tower, který odkazuje na most Gwangan, kterému se přezdívá Diamantový most. V parku můžete také vidět tradiční pagodu, socha admirála Yi Sun – sin, sochu draka a hodiny z květů.




pohled na Busan z věže




















Zkratka BIFF znamená Busan International Film Festival, který se tady pořádá. Jedná se o 428 metrů dlouhou ulici, kde se v předvečer festivalu každoročně koná velké zahájení.  Je tu i chodník slávy s otisky rukou korejských idolů. A je to ráj i pro milovníky jídla, najdete tu spoustu street food. A nedaleko se nachází slavný Gukje Market.




A protože odpoledne pořád svítilo sluníčko a nepršelo, zajeli jsme si na pláž Haeundae a vyjeli na BUSAN X the SKY, což je observatoř umístěná v horním 98., 99. a 100. patře Haeundae LCT The Sharp - Landmark Tower. Celý komplex se skládá ze 3 věží, nejvyšší Landmark Tower a 2 obytných věží. Landmark Tower (411,6 m) je nejvyšší budovou v Busanu a druhou nejvyšší v Koreji po Lotte World Tower (555,7 m) v Seoulu. Observatoř byla otevřena pro veřejnost v červenci 2020. A také se tu nachází nejvýše položený Starbucks na světě, tak jsme neodolali. Výhledy byly opravdu krásné, jen jsme měli proti sluníčko, tak nešlo moc fotit. Ale nebrbláme, po těch deštích je chvilka sluníčka zázrak.





























Žádné komentáře:

Okomentovat