sobota 27. dubna 2024

Jižní Korea 2023 (22.7.) - Busan - Haedong Yonggungsa Temple, Oryukdo Skywalk, Shinsegae Centrum City

Sobotní ráno bylo trochu upršené, ale nakonec se počasí umoudřilo a my měli další slunečný den v Busanu. Dopoledne jsme vyjeli metrem a pak autobusem mimo centrum k ikonickému buddhistickému chrámu Haedong Yonggungsa, který je známý hlavně díky své poloze. Nachází se přímo na skalnatém pobřeží moře a je tak jedním z mála korejských chrámů, který nestojí v horách. Haedong Yonggungsa byl vybudován prý v roce 1376 za vlády dynastie Goryeo. Během japonské invaze v 16. století byl kompletně zničen a znovu rekonstruován ve 20. století. Je to velmi oblíbené a navštěvované místo. Chrám Haedong Yonggungsa je jedním ze tří posvátných míst souvisejících s bohyní Buddhy z Jižní Koreje. Její motto zní „alespoň jedno z vašich přání zde bude vyslyšeno prostřednictvím upřímných modliteb“. 

























































Z chrámu jsme se přesunuli zpět do centra a odtud autobusem na opačné pobřeží. Cílem cesty byl Oryukdo Skywalk, což je relativně krátký chodníček nad mořem, má pouhých 15 metrů, ale zato je nejvýše položený ve výšce 37 metrů nad útesy. Byl to první chodník nad mořem otevřený tady v Busanu v roce 2013. V dálce je z něj vidět i pláž Haeundae a samozřejmě slavné Oryukdo Islets. Nahoře nad útesem je malý parčík, kde je pěkné jezírko s lotosy. Ale tou dobou jsme už byli zase uvaření, tak jsme to jen proletěli a vydali se do klimatizovaného obchoďáku. Předtím jsme si ale dali průměrnou kávu v kavárně, která měla výhled na ostrovy.




























Největší obchodní centrum na světě se nachází právě v Busanu. Plocha Shinsegae Centrum City dosahuje půl miliónu metrů čtverečních. K dispozici jsou tu kromě obchodů a restaurací třeba i veřejné lázně s vířivkami a saunami. Na střeše v 9. patře se nachází ZOORAJI, venkovní zábavní park s dinosaury, pirátskou lodí, primitivní africkou vesnicí, je tu i kolotoč. 🙂 Neplatí se žádný vstup a navíc je odtud opět pěkný. Dali jsme si tady tradiční korejské jídlo, knedlíčky a vývar. Knedlíčky byly výborné, měli jsme smažené i dělané na páře, byly plněné masem a zeleninou. Ovšem polévka, tak ta byla opravdu "zážitek". Něco tak nedobrého jsme ještě nejedli. Byl to ale náš jediný gastronomický přešlap v Koreji. Nějak jsme z jídelního lístku v korejštině nepochopili, že se jedná o tradiční polévky s vnitřnostmi, tak jsme byli dost překvapeni, co všechno tam plavalo. :)





























Žádné komentáře:

Okomentovat