neděle 16. února 2014

Kuala Lumpur - toulky městem I.

Čínská čtvrť


nejznámější nákupní ulice
Hinduistický chrám Sri Mahamari­amman postavený v jihoindickém slohu má krásný gopuram, který je vyzdoben velkým množstvím barevných soch z hinduistického panteonu. Pochází z roku 1873 a každoročně zde začíná Thaipusamská pouť k jeskyním Batu – nejvýznamnější hinduistický svátek.
Sri Mahamariamman Teple



milovaný Ganesha
 




čínská svatyňka



Mešita Masjid Jamek (Páteční mešita) stojí v místě, kde byly položeny základy města. Stavba z roku 1907 je postavena v indickém mogulském slohu: trojité lomené klenby nad modlitebnou, dva minarety, balustrády nad podloubím z hrotových oblouků a převažující barva zářivě bílá s růžovými terakotovými cihlami.





Náměstí Nezávislosti (Merdeka Square) – velká travnatá plocha s někdej­ším britským kriketovým klubem (Royal Selangor Club), anglikánským kostelem Panny Marie a údajně nejvyšším vlajkovým stožá­rem na světě. V koloniální éře zde při kriketu relaxovali vládní úředníci, 31. srpna 1957 se zde konaly ovace nezávislosti a dnes náměstí slouží k slavnostním přehlídkám. 




Celou jednu stranu náměstí zaplňuje nádherná stavba v maurském stylu – Sultan Abdul Samad Building, kdysi sídlo britských guvernérů, dnes Nejvyšší soud. Stavba byla navržena britským architektem A. C. Normanem. Je završena třemi cibulovitými kopulemi z ryzího cínu. Jedna z nich korunuje čtyřicetimetrovou vysokou věž s hodinami, která připomíná londýnský Big Ben.


 


Originální stavba bývalého Hlavního nádraží postavená v maurském stylu v roce 1911 se podobá spíše zářivému paláci sultána.



Národní mešita – moderní svatostánek o rozloze větší než 5 hektarů. Pod kamennou střechu stanového tvaru hlavního sálu se vejde až 8000 věřících. Zdi z prořezávaného kamene podpírají baldachýn o 18 záhybech, rozevírající se do kruhu. Jedná se o symbol 13 států Malajsie a 5 pilířů islámské víry. V okolních bazéncích s chladnou vodou se odráží modré barevné sklo hlavního sálu a mramorových ochozů – tomu všemu dominuje 73 metrů vysoký minaret s balkonem, z něhož muezzin svolává věřící k modlitbě.




Žádné komentáře:

Okomentovat