neděle 23. února 2014

Sri Lanka - Anuradhapura

Anuradhapura bývá označována za nejznámější historické město na Srí Lance a byla takřka 1500 let hlavním městem a centrem kulturního dění na ostrově (od 4. stol. př. Kr. až do začátku 11. stol.). Po dlouhá léta byla tedy centrem politického i náboženského života. Ve městě se nachází množství buddhistických klášterů a nejrůznějších pozůstatků starověkých budov, což z něj činí významnou archeologickou lokalitu. Město je na seznamu světového dědictví UNESCO. Ve městě žilo až 10 000 mnichů. Zdejší paláce byly svědky jak vlád sinhálských králů, tak příležitostných jihoindických vetřelců. Jejím osudem bylo podlehnout invazi z jižní Indie, což se v historii města mnohokrát zopakovalo. Současná Anuradhapura se dělí na starověké město, ležící severozápadně od moderního, a moderní, které bylo vybudováno ve 20. století.


schodiště s měsíčním kamenem - představuje duchovní pouť do nirvány
 ·         Issurumunia Vihára – skalní chrám, uvnitř je i malé muzeum soch a výjevů vytesaných do kamene.  Z vrcholku skály je krásný výhled do okolí.




reliéf milenců ze 6. století - princ a jeho milá, kvůli které se vzdal vlády...




všudy přítomné tuktuky

buddhistické praporky


Šrí Mahá Bódhi (nazývaný také strom bó) – nejstarší posvátný strom Bódhi na světě – je starý zhruba 2200 let. Okolo kmene je postavena plošina, na kterou vedou schody postavené zhruba ve stejnou dobu, kdy strom vyrůstal. Strom roste v centru historického parku a přichází sem množství buddhistických poutníků. Tento fíkus (smokvoň posvátná) údajně vyrostl z lístku, který na Srí Lanku propašovala z Indie princezna Sangamitta, sestra Mahindy, který na ostrov přinesl Buddhovo učení. Onen lístek byl ze stromu, pod nímž dosáhl sám Buddha osvícení. Proto je dnes tento strom jednou z nejposvátnějších budhistických relikvií na Srí Lance. Strom je obehnaný zlatými mřížemi a jeho větve podepírají zlaté tyče. Ke stromu se nikdo nesmí přiblížit a tak se věřící modlí a meditují pod stromem. Strom se obchází po směru hodinových ručiček. Je tady zavěšena spousta modlitebních barevných praporků a kněží udělují různá požehnání. Stromy se obchází po směru hodinových ručiček.




 
knihovna z koloniálních dob

zapalování obětin - lampičky s olejem 
 Dagoby (stúpy) původně vznikly z indických pohřebních mohyl, které sloužily jako hrob významných osobností. Jejich podobu údajně určil sám Buddha. Když se ho žáci ptali, jak by měla vypadat jeho hrobka, Buddha složil své rouno do čtverce, na něho dal svou misku na rýži dnem vzhůru a navrch postavil slunečník. Zajímavý je postup při stavění starých stúp. Zem se nechávala při stavění základů udusávat slony, pak se postavila hrubá stavba, která se vyplňovala štěrkem a cihlami. Potom se celá stavba pokryla omítkou a natřela vápnem. Celá stavba je plná, bez vnitřních prostor a nedá se do ní vstoupit. Chodí se pouze po jejím obvodu. Nad kopulí je schránka, která ukrývá svatou relikvii a nad ní je ještě štíhlá špička.


 Ruvanvalisaya Dagoba – severně od stromu Bó se zvedá mohutná, špinavě bílá kupole třetí největší a nejlépe zachované stúpy ve městě, dnes měří 55 m, je to pravděpodobně první stavba započatá vládcem Dutugemunuem. Okolo stúpy je postavená zeď ze stojících slonů dotýkajících se vzájemně rameny, je to symbolika, sloni podle buddhistické kosmologie nesou zemi.




 Thuparama Dagoba – pravděpodobně nejstarší stúpa na celém ostrově. Ve stavbě stúpy je údajně zazděná klíční kost samotného Buddhy. Okolo stúpy stojí několik sloupů, které původně podpíraly kónickou střechu. Stúpa je vysoká 19 m.




 Stavby v Atanage
 


 Když je žízeň při toulání archeologickým areálem, přijde na řadu kokosový ořech a jeho šťáva  plná minerálních látek...



Jetavanarama Dagoba – Obří stúpa, která původně měřila 120 metrů, dnes je po dlouhodobé rekonstrukci a měří necelých 70 metrů. Má jít o nejvyšší stavbu světa postavenou výhradně z cihel. Vedle stúpy byla postavena ubytovna pro buddhistické mnichy, zhruba pro 3000 lidí, která je dnes ovšem pouze v ruinách. Je to nejviditelnější a jedna z nejvýznamnějších dochovaných stavebních památek v Anuradhapuře. Celá stúpa je postavena z takového množství cihel (prý 100 miliónů), že kdyby se z nich postavila tři metry vysoká zeď, vedla by z Londýna do Edinburghu (cca 545 km).



Samadhi Buddha


Vodní nádrže – tři historické nádrže z dob dávných sinhálských panovníků. Největší nádrž (1200 ha) je na východním konci města a jmenuje se Nuvaraveva. Přímo v areálu starého města jsou dvě menší, ale starší nádrže. Tissaveva (160 ha) je hned vedle chrámu Issarasamana a nejstarší nádrž Bassavakkulama je na sever od areálu a byla postavená pravděpodobně ve 4. století př.n.l. (120 ha).

 
 detail měsíčního kamene


Abhayagiri Dagoba – je dominantou kláštera, dosahovala prý výšky 115 metrů, ale také v minulosti přišla o věžičku a měří teď 70 metrů. Údajně je postavena nad Buddhovou šlépějí. Poblíž dagoby leží Mahásénův palác, který je proslulý údajně nejkrásnějším měsíčním kamenem na Šrí Lance. Za ním se zvedá krásně zdobené schodiště. V současné době jsou měsíční kameny obehnané kovovou mříží, aby se na ně nešlapalo. Jedná se o polokruhový kámen, který představuje duchovní pouť ze samsáry, nekonečného sledu smrtí a životů, do nirvány, úniku z tohoto nekonečného koloběhu životů. Laicky řečeno, měsíční kámen symbolizuje koloběh života od útlého dětství přes plodnou dospělost až po vetché stáří. Do něho jsou vyryty reliéfy slona, koně, lva, krávy a husy, které mají svůj význam. Různé formy bytí nakonec ústí v poklidnou nirvánu reprezentovanou lotosovým květem.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat