sobota 15. února 2014

Penang

Penang je druhým nejmenším malajským státem a název označuje arekovou palmu, která na ostrově roste, ostatně Penang ji má i na státní vlajce. Skládá z ostrovní a poloostrovní části, hlavní město je Georgetown a je zapsáno na seznamu UNESCA.





Na Penangu jsme bydleli v hotelu u slavné pláže Batu Ferringhi, což mi přišlo legrační, jelikož se zde nedá již léta koupat kvůli medúzám, ale to jsme věděli dopředu, Štěpán zde byl rok zpátky na konferenci... tak jsme se zde ubytovali nejspíše z nostalgie.



Hotel Bayview byl moc pěkný, dobře vařili a náš pokoj měl přímo exkluzivní velikost...poté, co jsme vyhubili termity, kteří se s námi snažili sdílet postel, už nic nebránilo tomu, abychom vyrazili na poznávání ostrova.

 Místo koupání jsme si dali úžasnou hodinovou masáž nohou, po které jsme dokonce na chvilku měla i rozostřené vidění...asi nahmatali nějaký "oční bod"...celkově jsme si zde pobyt užili, dokonce jsme si tu dali i slavný drink Singapore Sling, jelikož jsme správně předpokládali, že si ho za pár dní v Sangapore, kam jsme odtud letěli, už nedáme... hehe, chutnal jak bompari s jarem...

Singapore Sling
 
Koloniální čtvrť v Georgetown - zaplatili jsme si auto s řidičem na polodenní výlet po koloniálních památkách, nakonec jsme s ním strávili celý den a viděli snad úplně vše... :) dokonce nás vzal i na místní pouliční ňamky... Začali jsme čínskou čtvrtí...
 Thajský budddhistický chrám Wat Chayamangkalaram byl založený v roce 1845. Dominuje mu 33 metrů dlouhá socha ležícího Buddhy a představuje dosažení nirvány a poklidný přechod do této existence.


 Barmský buddhistický chrám Dharmirarama Burmese Temple je nejstarším buddhistickým chrámem na Penangu, vysvěcen byl v roce 1805




 



Pevnost Cornwallis je postavena na místě, kde poprvé spočinula noha kapitána Lighta, který objevil Penang v roce 1786. Nejdříve zde stála kamenná pevnost, která byla později přebudována do dnešní kamenné podoby.
Památník královny Viktorie

dělo zabavené pirátům :-)


radnice


Z koloniální čtvrti se dostáváme do indické s typickým jihoindickým chrámem Sri Mariamman Teple s vysokým gopuramem (věž nad vchodem do chrámu s barevnými soškami hinduistických bohů).






taoistický chrám bohyně milosrdenství - čínská čtvť


kostel sv. Jiří - nejstarší anglikánský kostel v JV Asii

Sídlo čínského obchodníka, Cheong Fatt The Mansion - z 80.let 19. století. Měl přezdívku "poslední mandarín". 


arabsko-indická mešita kapitána Kelinga


Botanická zahrada





všude to krásně kvetlo






Klanový dům čínské komunity Khoo Kongsi




Sídlo obchodníka Quee plné starožitností a dobového nábytku.










Nejstarší protestantský hřbitov v JV Asii.











curry puff koupené po celodenní ťapkání po městě chutnalo delikátně....

Žádné komentáře:

Okomentovat