sobota 1. března 2014

Sri Lanka - Kandy

Kandy
Město leží ve středu centrálního pohoří, je postaveno na březích vodní nádrže a obklopeno tropickým deštným lesem. Leží v nadmořské výšce 500 m n. m, tudíž klima je tu příjemné. Ostrov uprostřed jezera využil poslední panovník Kandyjského království, Šrí Vikrama Rádžasinha, jako svůj vlastní harém. Kandy také proslulo jako město slonů, kteří zde byli hojně využívaní již v dávné historii. Nemůžeme zapomenout ani na slavnosti Esala perahera, které se konají po 10 dnů před úplňkem na konci měsíce Esala (červenec/srpen). Během slavností, které patří mezi nejvýznamnější v celé Asii, máte jedinečnou příležitost vidět krotitele ohně, šermíře, artisty a především dlouhý průvod zdobených slonů. Kandy bylo také hlavním městem posledního sinhálského království, které v roce 1815 podlehlo Britům. Silnice spojující město s Colombem je dílem právě Britů, její stavba zabrala 11 let a dokončena byla v roce 1831.

 The Swiss Residence




 tržnice v Kandy





hotel Queen's z 19. století


Kandyjské tance 
Během asi hodiny jsme měli příležitost zhlédnout ukázky různých tanců z jednotlivých částí Srí Lanky. Dnes jsou součástí různých náboženských ceremonií. Všechny tance jsou doprovázeny bubeníky a hráči na dechové nástroje, kteří předvádí skutečné umění. Používají různé bubny. Dvojitý buben, který mají pověšený na krku a hrají na něho oběma rukama. Na jiné tlučou hůlkami. Někteří tanečníci jsou polonazí, jiní jsou oblečeni v pestrých kostýmech. Jsou různě nalíčeni se spoustou ozdob. Mají propracované gesta v obličeji. Někteří předvádí opravdové akrobatické skoky a salta nebo točení talířů na vysokých holích. Fakíři předvedli ohňový tanec, kdy polykali oheň a dělali s ohněm různé efekty. Zajímavý byl i paví tanec, kdy byli tanečníci oblečeni v kostýmu páva a znázorňovali pohyby a zvyky pávů. Tanec poija symbolizuje přinášení obětních dárků chrámovým bohům spolu s rozsvícenými svíčkami. Na konci představení zapálili na zemi dřevěné uhlí, které předtím polili petrolejem a chodili po něm jako by vlastně vůbec nepálilo.

  





 Nejvýznamnější stavbou ve městě je Chrám zubu, ve kterém je údajně uložen Buddhův zub (na světě jsou pouze 2 exempláře). Chrám má pro většinu srílanských buddhistů neocenitelný význam a věří, že alespoň 1x ve svém životě sem musí podniknout poutní cestu. Buddhův zub sem prý dorazil v šestnáctém století, když po strašných peripetiích procestoval celou Indií a Srí Lankou. Údajně byl zachráněn z popela, který zbyl po Buddhově spálení v roce 543 př.n.l. Zub byl vždy považován za důležitou a jedinečnou náboženskou relikvii a nabýval i politického významu, protože byl symbolem pro sinhálskou suverenitu a sílu. Na počátku 16. století se ho zmocnili Portugalci, rozdrtili ho na prach, spálili a zbytky hodili do moře. Buddhisté tvrdí, že zničený zub byl jen replikou, nebo že replikou sice nebyl, ale zázračnou mocí se spojil dohromady a přiletěl zpět. Ještě na začátku 20. století byl zub pravidelně ukazován veřejnosti a lidé, kteří ho viděli, říkali, že je spíš podobný buvolímu zubu. Ať je to jak chce, těší se zub a celý chrám mimořádné úctě. Celý objekt je pečlivě střežen, protože  byl v roce 1998 vážně poškozen teroristickým útokem, mohutnou náloží v automobilu.





zub se skrývá ve zlaté schránce...




 hindu gopuram v Kandy









pohled na horské Kandy


Žádné komentáře:

Okomentovat