sobota 8. března 2014

Sri Lanka - Unavatuna, Galle, želvy, safari na Maduvě

Náš hotýlek přímo na pobřeží Indického oceánu v malém městečku Kegalle, kousek od turistické Unavatuny, kam jsem si občas vyrazili na něco dobrého...







v tuktuku




















Galle
Přístavní město, čtvrté největší na ostrově (cca 90 000 obyvatel). Nejzajímavější, dodnes živé historické město na Srí Lance. Původní kořeny prvního osídlení pravděpodobně spadají do biblické doby, kdy se zde za krále Šalamouna obchodovalo s drahocenným zbožím. 
Poloostrov, který chrání přístav, je obehnán hradbami a je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO jako čtvrt Fort. Největší atrakcí celého města je 300 let stará holandská pevnost, kterou UNESCO také zařadilo na listinu světového dědictví. Z bašt pevnosti je výhled daleko na moře. I směrem do pevniny je pevnost chráněna kamennými hradbami, dokonce mohutnějšími, než od moře. Tři bašty mají poetická jména - Sluneční, Měsíční a Hvězdná. Přístav, chráněný opevněným poloostrovem, už dávno ztratil svůj hospodářský význam. Svým způsobem to Galle zachránilo, protože zůstalo zakonzervováno ve své podobě z přelomu 18. a 19. století.



Želví farma
Mořské želvy karety s aerodynamickým tělem, zploštělým krunýřem a ploutvemi na nohou jsou vynikající plavci. Přestože obývají tuto planetu už od poloviny druhohor, jsou v posledních letech na vyhynutí. Mořské želvy kladou většinou 50 až 100 vajec, některé až 200, vypadajících jako pingpongové míčky. Samice je zahrabe do prohřátého písku na pláži, kde se za necelé dva měsíce vylíhnou v noci nebo brzy ráno mláďata, která hned pospíchají do moře. Naprostá většina jich nepřežije. Predátoři na ně čekají už na břehu. Jsou to zejména  ptáci, varani, krysy, kočky a toulaví psi, ke kterým se při vstupu do  moře  přidají dravé ryby. Dalším nebezpečím pro želvy je člověk. Zvířata  i jejich vejce byla odpradávna lidmi využívána jako zdroj potravy.  Poptávka po želvím masu, vejcích a krunýřích rostla geometrickou řadou a želvy začaly být loveny nikoliv pro osobní spotřebu místních obyvatel, ale pro obchod. Další ránou pro mořské želvy byl rozvoj turistického ruchu. Lidé si zabrali písčité pláže pro sebe a želvy přišly o svá tisíciletá místa pro rozmnožování. Dospělá zvířata jsou ohrožována rybolovem do sítí, do kterých se zaplétají a udusí se. Také znečištění moří odpadky přispívá k úbytku želv. Často si spletou poloprůhledné plastové láhve a igelitové pytlíky s jejich potravou, medúzami. Koncem roku 1981 vznikla na jihozápadním pobřeží Srí Lanky v malém přímořském městečku Kosgoda první záchranná stanice pro mořské želvy (Kosgoda Turtle Hatchery) a je ze všech dalších želvích farem nejvýznamnější, přestože byla v roce 2004 zcela zničena tsunami. 



3 denní želvička


kareta se dost pronese :)

 Památník obětem tsunami 2004


Vodní safari na řece Maduva a návštěva skořicového ostrova




břehy jsou porostlé palmami a mangrovníky

volavky

varan


kormorán



skořice

rohože ze skořicových listů


kaloni


rutufa macroura




kniha z palmových listů přes 200 let stará

 a dostali jsme požehnání...


Žádné komentáře:

Okomentovat