pondělí 7. srpna 2017

Výlet do Macaa - zvláštní administrativní území Čínské lidové republiky

v metru :)




Přidat popisek
Při ústí Perlové řeky do Jihočínského moře se rozkládá poloostrov Macao, který je bývalou portugalskou kolonií a od roku 1999 tvoří zvláštní administrativní území Čínské lidové republiky. Macao rozkládající se na ploše 23,5 km2. Za své koloniální dědictví vděčí poloostrov západním vlivům, dodnes se zde prolínají čínské a portugalské prvky. Macao je tvořeno poloostrovem, ostrůvky Taipa a Coloane. Žije zde přibližně 544 tisíc obyvatel, oficiální řečí je kantonština a portugalština, ovšem anglicky se tu také běžně dohovoříte. Oficiální měnou je macauská Pataca, ale bez problému lze platit hongkongským dolarem. Kurz mezi oběma měnami je zhruba 1:1. 

loď do Macaa

Plavba trvá zhruba hodinu, je nutné mít s sebou pas, při návratu se znovu vyplňují imigrační kartičky. De facto další země. :) Lodě jsou klimatizované a pohodlné.






a už vidíme Macao


Macao láká návštěvníky na dvě hlavní atrakce. První je staré centrum vystavěné v portugalském stylu, které stále odolává moderní zástavbě. Druhým lákadlem jsou všudypřítomná kasina s nonstop provozem. Macao je jakousi Mekkou všech gamblerů a v mnohém připomíná americké Las Vegas.





Celému Macau dominuje nepřehlédnutelná, 338 metrů vysoká Macajská věž, ze které můžete za dobrého počasí dohlédnout až do Hong Kongu. Návštěva této věže chce ale dostatek odvahy, protože lidé jsou přemísťováni v prosklených výtazích a také restaurace v horním patře má prosklené podlahy.

Macajská věž

Silueta Grand Lisboa

V kasinu Venetian







reklama na nové kasino





obchody









V obchodě Bath and Body Works :)






gondoly v kasinu


 





toaleta v kasinu

namalované nebe





v kasinu se nesmí fotit, tak aspoň z dálky...
 
exteriér kasina



A v uličkách starého města








Ulice i štíty obchodů nesou hlavní pojmenování v portugalštině, až poté následuje čínský popis a v některých případech i anglický.



vyhlášené místní sušené vepřové

Asi nejvýraznější a nejfotografovanější památkou Macaa je ruina katedrály svatého Pavla - Ruinas de São Paulo. Z kostela, který založili japonští křesťanští konvertité, se podařilo dochovat jen jeho impozantní průčelí. V 18. století se totiž z chrámu staly kasárny a roku 1835 lehl popelem jako důsledek řádění tajfunu. Fasádu před zřícením zachránila jen ocelová konstrukce, kterou byla stavba vyztužena v 90. letech minulého století. 



















v muzeu




Zajímavou stavbou Macaa je Hotel Lisboa, která zvnějšku připomíná stylizovaný ananas (někdo říká zlatý rozkvetlý lotus) a v interiéru pak noční klub ze 70. let 20. století. Se 47mi patry a 261 metry se jedná o nejvyšší budovu Macau. V hotelu se nachází rozsáhlý komplex kasin a restaurací, ale shlédnout zde můžete také kabaretní představení. Kromě obvyklé nabídky hracích automatů, black-jacku, rulety a binga je možné si zde zahrát několik čínských her, jako „dai sui“, což je hra v kostky, nebo „pai kao“ ve stylu madžongu - čínské hry s obdélníkovými kameny pocházející z 19. století. 


Staré město láká k návštěvě postranních úzkých uliček, vinoucích se okolo centrálního vrchu.  Z koloniálního období se v Macau podařilo dochovat mnoho památek, například starou pevnost Fortaleza do Monte z roku 1616. Dodnes jsou patrné mohutné hradby, na nichž jsou umístěna stará děla. 



Grand Lisboa



 

výhled od ruiny kostela

antikvariát


malý chrám v Macau










Žádné komentáře:

Okomentovat