sobota 27. května 2023

USA 2022 - Boston II. - Cesta svobody

Když jsem na začátku chystala program v Bostonu a pročítala různé stránky, všude jako první vyskakovala „Cesta svobody/Freedom Trail“, která je spojená s revolucí a bojem za nezávislost. Je dlouhá cca čtyři kilometry a pokud budete následovat tenkou linku z červených cihel, provede vás všemi 17 zastávkami. Začíná v parku Boston Common a končí u památníku Bunker Hill. My jsme procházku rozdělili do dvou dnů (sobota a neděle 23. -24. 7.) kvůli šílenému horku a dobře jsme udělali. Zase je dobré vyrazit spíš brzo ráno, protože stejnou cestu jdou vlastně všichni návštěvníci Bostonu, tak pokud nechcete mít všude davy, je to lepší asi takto kouskovaně. V Bostonu se nabízí i zdarma komentované prohlídky (průvodce je v kostýmu a mluví s bostonským přízvukem), ale vzhledem k tomu, že je skoro nemožné se ztratit, pokud následujete červenou linku, je to spíš zbytečné a je lepší si cestu projít samostatně kvůli množství lidí.






Trasa začíná v parku, vede kolem kostelů a hřbitovů, hezká je zastávka u bývalé radnice, projdete tržnicí, pak italskou čtvrtí a přes most pak dorazíte až do přístavu k fregatě USS Constitution. Mě zcela fascinovaly staré náhrobky klidně ze 17. století obklopené mrakodrapy.

Massachusetts State House - sídlo guvernéra státu Massachusetts se zlatou kupolí je vidět už z dálky. Pozemek, na kterém stojí, byl původně používán jako pastvina pro krávy Johna Hancocka. Budovu navrhl Charles Bulfinch a dokončena byla v roce 1798, základní kámen položil Samuel Adams v roce 1795. V roce 1802 instaloval Paul Revere měděnou kopuli (později pokrytou zlatem).


Park Street Church

Granary Burying Ground je nejstarší bostonský hřbitov, kde je pohřben John Hancock, Samuel Adams a všech pět obětí bostonského masakru.













Budova staré radnice

pranýř nesmí chybět



King´s Chapel Burying Ground je hřbitov, kde je pohřbeno několik pasažérů z lodě Mayflower.











Old State House je místem, kde došlo k bostonskému masakru a poté tu byla plukovníkem Thomasem Craftsem z východního balkónu jásajícímu davu přečtena Deklarace nezávislosti. Masakr se odehrál 5. 3. 1710, Britové zde zastřelili pět amerických povstalců.

místo masakru




Podařilo se nám v Faneuil Hall dostat na interaktivní rekonstrukci soudní pře z dob Otců zakladatelů a byl to mimořádná zážitek. Rozhodně doporučujeme, pokud budete mít tu možnost, jděte tam. Celá show je zdarma a hrají náhodní lidé, kteří si rozeberou kartičky s texty, které pak dramaticky čtou. Musím smeknout před hereckým uměním "obyčejných" Američanů.




 

Čtyři budovy – Faneuil Hall, Quincy Market, North Market a South Market – tvoří Faneuil Hall Marketplace, přičemž nejstarší je Faneuil Hall, která byla postavená již v roce 1742. Dnes je to místo, kam zajít pro všemožné dobroty. V podstatě pár chvilek po otevření se místo zaplní lidmi, doporučujeme si zajít i brzy ráno, abyste si mohli market projít bez nutnosti si prorážet cestu skrz davy turistů. 




Dům Paula Revera je nejstarší dochovaný dům v Bostonu, je z roku 1680Stříbrotepec Paul Revere byl národní hrdina, který 18. dubna 1775 noční jízdou na koni varoval povstalce v 32 kilometrů vzdáleném Lexingtonu před postupem Angličanů. 



Pomník Bunker Hill je místo, kde došlo ke krvavé bitvě v červnu 1775. 





USS Constitution je dřevěná třístěžňová fregata, která byla v aktivní službě od roku 1797 a je nejdéle sloužící americkou válečnou lodí.



Trail vede pak na protější břeh řeky Charles River k jedné z prvních lodí amerického námořnictva.


Copp´s Hill Burying Ground







Old North Church je kostel, odkud si kolonisté signalizovali postup anglických vojsk.

Žádné komentáře:

Okomentovat