úterý 12. března 2024

Korea 2023 (14. 7. ) - Seoul - Bongeunsa temple, COEX Aquarium, COEX Mall, Starfield Library, Gangnam Style

 V pátek ráno jsme nespěchali (opět propršený den) a naplánovali jsme si více méně návštěvu akvária, které je umístěno ve slavném COEX obchoďáku. Hned za ním se v kopci tyčí chrám Bongeunsa, což je celkem zajímavý kontrast. A protože mžilo a byl opar, působilo to opravdu tajemně. Bongeunsa je buddhistický chrám založený v roce 794 během období Silla (jedno ze tří království Koreje). Stojí ve svahu hory Sudo. K chrámu se vstupuje bránou pravdy Jinyeomun, kterou hlídají čtyři strážci. Na úplném vršku kopce stojí majestátní socha Buddhy Maitreyia, který sestupuje dolů na zem pomoci všem trpícím lidem. Výška 23 metrů činí z této sochy nejvyšší sochu Buddhy v Koreji a postavit ji trvalo 10 let, dokončena byla v roce 1996.





Všichni v metru mají deštníky, bude pršet...





























Z chrámu jsme přešli jen přes silnici do obřího nákupáku, ve kterém je i slavné akvárium. Říkali jsme si, že když je všední den, tak to nebude tak strašné, co se týče návštěvnosti. Opak byl pravdou, bylo tam mnoho obřích skupin žáků různého věku (školky i školy), děti zběsile běhaly, řvaly a celkově v nás probouzely velmi agresivní pocity. 😊 Takže pokud někdo nadává na české hlučné děti, tak neví, co dokáže korejská omladina COEX Aquarium s největším počtem žijících žraloků v akváriu v Koreji se řadí prý k nejlepším a nejnavštěvovanějším. Mně se ale líbilo více na jinde. Akvárium má 183 výstavních nádrží a 90 chovných nádrží s objemem 3 500 tun vody. Je v něm umístěno 40 000 mořských živočichů - 650 různých druhů, vystavených v 16 tematických zónách. Vstupné je dražší (32.000 wonů), ale stojí to za to, pokud máte rádi akvária. Pro mě ale bylo soulské až na třetím místě, hezčí bylo v Busanu a Jeju je top strop. :)

























To, že pořád pršelo, nás přesvědčilo k tomu, že jsme se rozhodli po akváriu v obchoďáku zůstat a prošmejdili jsme si ho. Starfield COEX Mall byl původně otevřen v roce 2000 jako jeden z největších obchodních domů v Asii, poté byl rekonstruován a znovu otevřen v roce 2014. Je zde slavná knihovna Starfield, kterou najdete uprostřed COEX Central Plaza a nabízí návštěvníkům perfektní prostor pro čtení. Nachází se ve dvou patrech a má úctyhodné 13 metrů vysoké knihovny s více než 50 000 knihami k zapůjčení. No a před obchoďákem visí obří reklamní plazma...COEX Artium, u které jsme strávili hoooodně času 🙂 Plus hned vedle je socha Gangnam Style... 




















Jídlo jsme si dali v Sansang Donkatsu, kde sice nebylo menu v angličtině, ale podle obrázku jsme pochopili, že to bude něco jako řízek. Já měla donkatsu plněné sýrem, Štěpa si to objednal v menu s ostrou polévkou. Byli jsme oba spokojeni, dokonce jsme se tam vrátili i jiný den, pamatovali si nás. :) (Znali jsme toto jídlo z Japonska, tam se to jmenovalo tonkatsu). A já po jídle ještě ulovila obal na notebook. A udělala nákup v mém oblíbeném UNIQLO. Nakonec to byl moc fajn den :)




























Náměstíčko u východního vstupu do komplexu COEX Mall zdobí nejnavštěvovanější atrakce čtvrti – socha Gangnam Style v podobně dvojice zlatých rukou, pod nimiž si můžete zatančit za neustálého hraní tohoto hitu. Je to pocta zpěvákovi PSY.




Žádné komentáře:

Okomentovat