středa 13. března 2024

Korea 2023 (16. 7.) - Seoul - Hangang River Park, Park Yeouido, Jogyesa Temple, Ikseondong, Insadong, Tapgol, Gwangjang Market

Je nedělní ráno a neprší. Zavelím a vyrážíme na venkovní aktivity. Přišlo nám sice trochu divné, že hlásili v metru, že někde se nezastavuje kvůli vody, ale nějak jsme to neřešili. Sice v předchozích dnech pršelo hodně, ale až tak...Do té doby jsme nezapínali zprávy a nečetli, respektive nepřekládali si upozornění, které na nás všude vyskakovali... no od té chvíle už ano :(  Tak...long story short... Hangang River Park je místo, které mělo vypadat úplně jinak. Plné radosti, sluníčka a pořvávajících veselých Korejců, kteří tu tráví volný čas...jenže v Seoulu teď hodně prší a místy přívalově, tak se bohužel stalo to, před čím pořád varují výstražné zprávy, které nám chodí na mobil... a přišly záplavy. V některých částech Koreje i s obětmi na životech. Déšť až 800 mm. To už jsou opravdu kyblíky vody. Tady se "jen" vylila řeka Han. Jsme rádi, že aspoň jeden z parků u vody jsme stihli po příjezdu, protože teď už nemá smysl k nim jezdit. Všude jsou natažené pásky s nápisem "danger" a kolem jen bahno a blátivá voda.


























Park Yeouido Hangang je jedním z nejznámějších parků v celém Seoulu, nachází se přímo u řeky Han, která protíná centrum Seoulu. Park leží na nejsevernějším bodě ostrova Yeouido a nabízí malebný výhled na řeku Han, okolní mosty a ostrovy a na panorama Seoulu. Ovšem ne když jsou záplavy v Seoulu... I když byla neděle, moc lidí tady ráno nebylo, tak to byla příjemná procházka před dalším programem.




















Kulturní čtvrť Insadong se svou hlavní diagonální ulicí Insadong-gil je známá především díky čajovnám, uměleckým dílnám a antikvariátům. Nakoukli jsme i do Ssamzigil, což je nákupní centrum specializované na řemesla, Umělecké ateliéry střídají tradiční restaurace, vedle nich najdete keramické dílny a obchody se suvenýry. Nás tady zastihl takový liják, že jsme se museli schovat v nějakém domě a asi půl hodiny jsme tam seděli na schodech. Hned vedle se nachází park Tapgol, kde stojí desetistupňová pagoda z 15. století. V tomto parku byla poprvé přečtena deklarace nezávislosti Koreje. Ale celkově tady bylo divně, strašně tu smrděla moč a potloukali se podivní lidé, hodně staří a velmi zanedbaní. Kousek vedle bylo něco jako charita, rozdávali tam jídlo zdarma, tak možná proto.



























Tapgol Park



Jogyesa Temple je hlavním chrámem buddhistického řádku Jogye. Chrám byl založen v roce 1395 a současná budova pochází z roku 1954. Chrám stojí nedaleko jedné z nejpopulárnějších seoulských ulic Indsadong, tím je také výjimečný, protože většina buddhistických chrámů je postavena v horách. U vchodu se tyčí bílá borovice, tento strom je považován za přírodní památku v Koreji, je více než 500 let starý. Celý areál sestává z mnoha chrámů, síní, pagod, zvonů a soch. Největší je síň Buddhy, Daeungjeon, což v doslovném překladu znamená „místo pro velkolepého hrdinu, který překonal limity lidského bytí“. Hlavní dominantou jsou tři obrovské zlaté sochy Buddhy.




























Ikseondong je nejstarší hanok village v Soulu s více než 100letou historií. Nachází se zde celkem 119 hanoků, což je oblast s nejvyšší hustotou hanoků v Soulu ve srovnání s Bukchon a Seochon. Vzhledem ke stavu některých budov bylo původně v plánu domky zbourat a postavit zde rezidenční komplexy, naštěstí k tomu nedošlo. Hanoky byly postupně restaurovány a dnes jsou v nich restaurace, kavárny a obchůdky. Má to své kouzlo, i když je tu vždy hodně lidí. My si zde vyzkoušeli naše první korean barbeque. Nejdříve jsme z toho byli trochu paf, ale pak jsme si to opravdu užili. Měli jsme vepřový bůček a ramínko, k tomu houby a kimchi. Zdarma k tomu dodávají spoustu chuťovek, včetně miso polévky a vaječiny na páře. Je to zážitek nejen z jídla, ale vlastně i z celého procesu.





























A k večeru jsme se podívali na slavný Gwangjang Market. Trh Gwangjang je jedním z nejstarších tradičních trhů v Seoulu, založený byl již v roce 1905. A je to tu šílené a úžasné zároveň.
























Žádné komentáře:

Okomentovat