úterý 12. března 2024

Korea 2023 (15.7.) - Seoul - Park Samneung, K-Star Road, Korean War Memorial Museum

Sobota ráno, předpověď byla trochu méně zoufalá než v předchozích dnech. Pršet sice mělo, ale ne pořád, což se také splnilo. Rozhodli jsme se ráno navštívit hrobky dynastie Joseon. Bylo to docela tricky místo, k areálu jsme trefili dobře, ale za boha jsme nemohli najít vstup. Našlapali jsme pár kilometrů díky špatnému značení. Park Samneung je na seznamu světového dědictví UNESCO. Nachází se zde několik královských hrobek a mauzoleum krále Seongjonga, 9. krále dynastie Joseon, a jeho královny Jeonghyeon. Královna a král jsou pohřbeni v samostatných mohylách na stejném místě. Protože je teď období dešťů, hrobky jsou schované pod plachtou a vy je nevidíte. To bylo docela zklamání.




















Kolem oběda přestalo na chvilku pršet, tak jsme se projeli do čtvrti Gangnam. Prošli jsme si známou K-Star Road, což je unikátní ulice vyzdobená pro návštěvníky se zájmem o hallyu (korejská kulturní vlna: K-pop, K-drama atd.). Jsou tady 1,5 metrů vysocí medvídci, kteří jsou věnovaní různým K-pop skupinám. A opět začínalo krápat, tak jsme se rozhodli zbytek dne strávit v muzeu. Vzali jsme to ještě přes COEX Mall a dali si zase donkatsu v našem oblíbeném bistru, kde se k nám hrdě hlásil manažer, že si nás pamatuje z minula. No bodejť, byli jsme tu jediní ne Asiaté. 


























Korejský válečný památník je rozlohou jedním z největších v Jižní Koreji a věnuje se válečné historii Koreje od 14. století po současnost. Připomíná tedy nejen válku v Koreji, ale i ostatní válečné konflikty, kterých se Korea účastnila. K vidění jsou tu i události z Vietnamu, příběhy jihokorejských spojenců i osudy vojáků, kteří za vlast položili život. Muzeum bylo otevřeno v červnu 1994 na místě armádního velitelství. Budova má ohromné rozměry a vnitřní prostory jsou rozděleny do 6 hlavních sálů. Prostor přímo před hlavním vstupem je věnován památce všem zemím OSN, které se zapojily do Korejské války 50. let 20. století. Vpravo od hlavní budovy najdete poměrně rozsáhlou venkovní výstavu větší vojenské techniky. Vstupné se neplatilo. 





















































































Žádné komentáře:

Okomentovat