sobota 30. srpna 2014

Taipei 101 - druhý nejvyšší :)

Budova Taipei 101 byla zprovozněná v roce 2004 a měří 504 metrů. Mrakodrap se jmenuje stejně jako hlavní město země (anglicky Taipei) a číslovka 101 znamená počet pater. Postavit víc než půl kilometru vysokou budovu nebylo snadné. Taiwan, podobně jako Japonsko, postihne čas od času zemětřesení a sem tam i tajfuny. Budova má speciální tvar, který zmenšuje vznik vzdušných vírů a její základy jsou zapuštěné 80 metrů hluboko ve skále. Pod střechou visí na lanech 660 tun těžké ocelové závaží. Zmenšuje vychylování vrcholu stavby asi o polovinu. Výtah dosviští do 89. vyhlídkového patra za 39 vteřin. Ve výšce 382 metrů, se otevírá panorama snů. Speciální pružná konstrukce prý odolá i tisíciletému zemětřesení, tedy nárazům přesahujícím 7,5 stupně Richtera, a tajfunu o rychlosti až 260 kilometrů v hodině. Sama věž už při stavbě prošla na jaře 2002 úderem živlu o síle 6,8 stupně - konstrukce opřená o pět metrů tlustou základovou desku ze železobetonu a ukotvená více než pěti sty pilíři osmdesát metrů hluboko do skalního masivu to zvládla v pohodě. Monument, který spolkl v přepočtu více než 30 miliard korun, mohl být dokončen.

Mrakodrap byl slavnostně otevřen 31. prosince 2004. Sláva byla o to větší, že svými 508 metry byl v tu chvíli nejvyšší budovou světa. Až v roce 2010 ho sesadila z trůnu věž Burž Chálífa v Dubaji - měřící 828 metrů.


















 Orientaci dveří v budově, soulad s okolím a další rituální momenty kontrolovali mistři feng-šuej. A protože přízeň osudu je třeba naklonit dary, pálily se při položení základního kamene balíčky papírových peněz a obětovaly se mísy květin a ovoce. Myslelo se zkrátka na všechno.







 Tak jako zvony mají svá srdce, má něco podobného i tchajpejská Stojednička. Zlatá koule visí na šestnácti ocelových lanech a váží 660 tun, patrně největší stabilizátor na světě, vyrobili ho Japonci. Konstruktéři věže spočetli, že se při zemětřesení jako vahadlo zhoupne vždy na opačnou stranu, než by se vychýlila věž. To zabrání většímu rozkyvu stavby a zvýší to její odolnost. A protože je to rarita, rozhodli se neskrýt kouli v technické šachtě, ale naopak z ní udělali podívanou a kolem otevřeli prosklený ochoz k potěše turistů v 88. patře. Osmička je totiž pro Číňany magická - nese štěstí. V kantonštině zní číslovka osm stejně jako pojem pro rozkvět či prosperitu. Proto Stojednička měří právě 508 metrů a její „tělo“ tvoří osm „bambusových“ dílců. Navíc bambus je pro Číňany ztělesněním odolnosti, mládí i dynamiky. Spodní část věže má naopak tvar připomínající pagodu - symbol blahobytu a věčnosti. A protože výraz pro čtyřku naopak zní podobně jako slovo smrt, vynechalo se čtvrté patro. Neslo by smůlu. Ze třetího jste rovnou v pátém. Ochranu před zlými silami pak zajišťují stylizované dračí hlavy na fasádě, obchodní zdar přivolává čtveřice „mincí“ obracející se ze spodní části věže do všech světových stran.



Žádné komentáře:

Okomentovat