sobota 30. srpna 2014

Taiwan - Taipei (ubytování)

Jak jsme se dočetli, Taiwanu se přezdívá "jiná Čína" a pyšní se kdysi nejvyšší budovou světa a jednou z nejdynamičtějších ekonomik. Taiwan, známý také jako Formosa neboli Nádherný ostrov, nabízí nejen divokou tropickou přírodu – hluboké soutěsky, křišťálová jezera, termální prameny a pobřeží s divokým příbojem, ale také živoucí buddhistické chrámy a kláštery a svatyně.



Oficiální název: Tchaj-wan (Taiwan, T'ai-wan)
Rozloha: 35 980 km2 (zahrnuje území ostrovů Tchaj-wan, Pcheng-chu, Kinmen, Matsu, a řadu dalších malých ostrůvků)
Obyvatelstvo: přes 23 mil. (2010)
Národnostní složení: 84 % Taiwanci, 14 % obyvatelé původem z kontinentální Číny
Hlavní město: Tchaj-pej (Taipei) (téměř 3 miliony obyvatel)
Státní zřízení: Čína považuje Taiwan za jednu ze svých provincií, ale Taiwan sám se prohlašuje za samostatný stát se státním zřízením demokratické republiky. Jeho samostatnost ovšem OSN neuznává.
Územní členění: 18 krajů, 5 samosprávných měst a 2 města se zvláštní samosprávou (Tchaj-pej a Kao-siung)
Jazyk: standardní čínština (tzv. mandarínština); ale většina lidí hovoří tzv. taiwanštinou, dialektem etnické skupiny Hakka (tzv. hakkština), kromě toho má každá z původních etnických skupin Taiwanu svůj vlastní jazyk
Měna: taiwanský dolar (TWD) označovaný na Taiwanu jen NT$ (New Taiwan Dolar)



Green World Hotel v Taipei - Ximending




noční výhled z našeho pokoje, bydleli jsme v 11. patře



Náš pokoj byla dlouhá nudle s lehce podivným uspořádáním, ale měl vanu, i když malinkou, tak jsem nebrala Lush bath bombs přes půl světa zbytečně.... :) V pokoji nebyla skříň, místo ní bylo umyvadlo... ale vlastně byl útulný a dobře se do něj vracelo po celodenních výpravách :) Pár kroků od hotelu byla stanice metra a o pár kroků dál byl ráj shopaholiků (jedlíci si také přišli na své)! 


Snílek

 kouzlení s Lord of Misrule




 designové chodby

 spousta drobných detailů...

 Snídaně formu bufetu...špagety na dva způsoby a k tomu buřtík...


Miluji syrové ryby a pro tyhle miláčky (losos a tuňák) jsem neváhala táhnout Štěpána přes půl města a několik přestupů v metru...a to několikrát...ach jo, kde že čerstvé (opravdu čerstvé) ryby u nás jsou....

1 komentář:

  1. Poslední pochutina mě tedy udolala, tu bych syrovou do pusy asi fakt nedala:-) A přivezla jsi mi, doufám, tu super lampu:-)))

    OdpovědětVymazat