sobota 31. července 2021

Polsko 2021 (road trip 5. 7. - 24. 7.) - Poznaň

Poznaň je hlavním městem regionu Velkopolsko a také jedno z nejstarších a největších polských měst. Má přibližně 600 000 obyvatel. Rozkládá se na březích řeky Warta. My se do ní přesunuli z Gdaňsku a udělali jsme si tu základnu na tři noci. Zpětně je to místo, které mě tolik neuchvátilo (nějak to po tom severu nebylo tolik ono), ale za návštěvu určitě stojí. A mimochodem, vzhledem k tomu, jak lidé šílí kolem nově otevřeného Primarku v Praze, tady je už nějakou dobu taky a bez front. :) Bydleli jsme v pěkném a relativně novém apartmánu kousek (cca 700 metrů) od náměstí, našli jsme i blízko venčící plochu (i když Poznaň nám moc dog friendly nepřišla), ale celkově to město mělo takovou spíš ošuntělou atmosféru. Hodně špíny, rozbité a poničené chátrající domy... to je i industriální Lodž, ale tam se mi líbilo o dost více. Bavilo mě fotit si street art, lovila jsem si pomalované zdi jako trpaslíky ve Wroclawi. 

Apartmán jsme měli v budově s nonstop recepcí (skoro nikdy na ní nebyli) :) a ve čtvrtém patře. Výhled byl z balkonu na tramvajovou trať, takže Štěpán opět ocenil špunty do uší, které si koupil v Gdaňsku. Součástí apartmánu byla myčka i pračka, takže příště už netáhneme tolik věcí a budeme vyhledávat ubytování s možností praní. 


výhled z balkonu, pod oknem nám cinkala tramvaj













kozlíci jsou symbol Poznaně

Srdcem města je Staré trhové náměstí lemované městskými domy s barevnými průčelími, mezi nimiž se vyjímá budova radnice. V přízemí budov jsou banky, kavárny, restaurace a elegantní prodejny. Některé domy na Starém Městě byly sice poničeny během války, ale naštěstí pak prošly rekonstrukcí. Náměstí se mi z města líbilo asi nejvíce. Radnice byla v rekonstrukci, tak se bohužel do ní nebylo možné podívat. Další památka v rekonstrukci. Polsko je toto léto opravdu rozkopané "sakum pikum". :) Ale prý interiéry stojí za to, tak třeba někdy příště...








Uprostřed Trhového náměstí před radnicí stojí barokní Proserpinina fontána z roku 1766 zachycující únos bohyně plodnosti Proserpiny vládcem podsvětí Plutem.

 


Fontána s Marsem








Neptunova fontána

socha Jana Nepomuka

Apollova fontána


Jednou z nejkrásnějších budov města je poznaňská radnice, kterou v letech 1550–1560 postavil italský architekt Giovanni Battista di Quadro. Hodinová věž radnice je ozdobená podobiznami polských králů. Zvláště nápadná je třípatrová arkádová lodžie fasády. Každý den v poledne z radničního orloje dvanáctkrát vycházejí ze dveří kozlíci a narážejí do sebe hlavami. Podle legendy se v 16. století kuchaři nepovedlo maso a narychlo musel pro starostu a jeho hosty nějaké sehnat. Jediné, co objevil, byli dva kozlové, kteří mu ale utekli po schodech radnice a pobavili hosty svým bojem. Starosta poté nechal udělat hodiny na radnici ve stylu kukaček, jen se dvěma kozly.  




























Monument připomíná Bambery, kteří přišli do Poznaně v první polovině 18. století z německého Bamberka na žádost vedení města, aby osídlili poznaňské vesnice, vylidněné po severní válce a epidemii cholery. Postupně se polonizovali; uchovali si však některé zvyky a krásné, typické kroje. Na stavbu studánky přispěl v roce 1915 bamberský rod Goldenringů, zabývající se obchodem s vínem.


Bamberka




Působivý je barokní kostel sv. Maří Magdalény a Stanislava (Fara poznaňská) s monolitickým interiérem, který měl původně údajně sloužit jako jezuitská kaple. Stavba byla zahájena roku 1651 a trvala dlouhých 50 let. Na výsledném díle se podepsalo několik architektů. Gigantické sloupy u zdí poutají pozornost k osvětlenému oltáři, který v roce 1727 navrhnul a zhotovil Pompeo Ferrari. V blízkosti kostela se nachází barokní stavby patřící k někdejšímu jezuitskému klášteru a kolejím. Nám se podařilo vidět i kousek mše, u polských kostelů nás překvapilo, že mše slouží v některých několikrát denně a byli v nich vesměs staří lidé, myslela jsem, že Poláci do kostela chodí víc. Kostely jsou otevřené od ranních hodin a mimo mše v nich můžete chodit, fotit, natáčet, samozřejmě potichu. Taky jsem si všimla, že moc lidí roušky v kostele nemělo, přitom všude letáčky...














Tumský ostrov je poznaňský ostrov na řece Warta. Je to nejstarší část Poznaně a v rané minulosti Polského státu zde bylo sídlo polských vládců. Najdeme několik kostelů a dalších církevních staveb. Je zde i nejstarší katedrála v Polsku, katedrála sv. Petra a Pavla


bazilika


Současná gotická stavba katedrály pochází ze 14. až 15. století a byla mnohokrát renovována a po poničení během 2. světové války v roce 1945 byla regotizována. Katedrála je kolébkou polského státu a polské církve, je pohřebištěm Piastovců a dodnes se v podzemí dochovaly předrománské a románské zbytky. V současnosti má tvar gotické třílodní baziliky z 15. století s ochozem kolem presbytáře a věncem kaplí. Nejvzácnější je tzv. Zlatá kaple, která byla postavena v v 19. století z příspěvků lidí během trojího rozdělení Polska. V kapli s bohatou byzantskou výzdobou je umístěn novogotický sarkofág prvních polských panovníků se sochami sv. Petra a Krista, pocházejícími z hrobky vybudované králem Kazimírem Velikým, a sochami obou vládců.

katedrála
Brama Poznania je interaktivní muzeum v moderní budově u Tumského ostrova, které vás seznámí s historií Polska, ale také s tímto ostrovem, katedrálou a městem jako takovým.


Brama Poznania

most ke katedrále 

Kostel nejsvětější Panny Marie je gotický kostel z 15. století, prý je to nejlépe zachovaná gotická stavba v Poznani. Další budovou je  Psalterium z počátku 16. století, tedy dům kněží-žalmistů, kteří zpívali v katedrále žalmy. 


tři církevní stavby na ostrově

Kostel Panny Marie

Psalterium












Zlatá kaple










další street art


Městu dominuje bývalé sídlo velkopolských knížat – Přemyslovský zámek/královský hrad na vrchu Přemyslovy hory. Původně na tomto místě stával hrad ze 13. století, který nechal postavit Přemysl II. Velkopolský. Dnes v tomto zrekonstruovaném knížecím zámku najdete Muzeum užitného umění s předměty každodenní potřeby, dekorativními artefakty a věcmi náboženského charakteru. V jeho 4 poschodích totiž najdete historické předměty využívané v běžném životě. Z královské věže je hezký výhled na celé město. Hrad byl několikrát rekonstruován a zničen, současná podoba byla vystavena v letech 2010–2013. V úterý je zde vstup zdarma, tak jsme toho využili. Původně jsme chtěli jen na věž, ale nakonec jsme si prošli i muzeum. Já mu říkám užitečných předmětů :) Mají pěknou sbírku. Jo a na věž vede výtah :)







Pohled z věže hradu na náměstí


























renesanční židle


Na Návrší sv. Vojtěcha je kostel sv. Vojtěcha s pozůstatky Josefa Wybického, autora polské hymny a kousek od něj pomník obětem 2. světové války. V Poznani se dochovaly i zbytky středověkých hradeb.

hradby

Židovská synagoga není dnes již přístupná, ale je možné si ji prohlédnout aspoň takto. Má pohnutou minulost, druhou světovou válku sice přečkala, jenže jen proto, že v ní v roce 1941 vybudovali nacisté bazén.


synagoga

kostel svatého Vojtěcha

památník obětem


Park Cytadela se nachází na místě bývalé pruské pevnosti. Ta byla z velké části zničena během bitvy v roce 1945, ve které se zde Němci bránili čtyři týdny. V parku jsou dvě muzea -  Muzeum výzbroje a Muzeum armády Poznaň. Na jižních svazích kopce leží hřbitovy vojáků polských, sovětských, britských a Společenství národů.











Císařský zámek nechal postavit Vilém II. v roce 1910. Německý císař navštívil zámek jen třikrát. Během nacistické okupace se nakonec Němci rozhodli zámek přestavět a z osobní císařovy kaple se stala Hitlerova pracovna. Hitler zde však nikdy nepracoval, zámek měl sloužit coby jedno z jeho sídel, až dobude celé Polsko a Evropu. 







Náměstí Volnosti je lemováno bankami a obchody. Nachází se zde moderní fontána stejného jména, která je průchozí. Kousek od náměstí je alej Marcinkowskiego, ve které stojí slavná socha Golema, vytvořil jej kontroverzní český umělec David Černý. Golem má 2,5 metrů a byl instalován v roce 2010. Golema s Poznaní spojuje postava židovského mystika a rabína Yehudy Löw ben Bekalela, který se v Poznani narodil a působil zde jako rabín v židovské čtvrti.























Na ploše 64 hektarů se rozkládá les spolu s umělou vodní nádrží jezero Maltanskie, někdy nazývané prostě „Malta“. Obyvatelé Poznaně tu rádi odpočívají a společně tráví čas. Jezdí tu i malý úzkokolejní vláček.







Naše první zkušenost s brazilskou restaurací byl trochu úlet. 😊






1 komentář: