úterý 27. července 2021

Polsko 2021 (road trip 5. 7. - 24. 7.) - Bydgoszcz, Grudziadz, Kwidzyn, Gniew, Pelplin

Město Bydhošť, které leží na soutoku řek Brdy a Visly, je směsicí gotické a secesní architektury. Známé je především díky zdejšímu kanálu spojujícímu řeky Vislu a Odru, díky kterému si získalo přezdívku „polské Benátky". My jsme do něj vyrazili na výlet z Toruně, je to asi hodina cesty. A máte-li v Toruni čas, za výlet to jistě stálo. Líbila se nám tam pohodová atmosféra. Nic moc jsme od toho nečekali, a tak nás opravdu město mile překvapilo. Nic jsme o městečku nevěděli. Podcenili jsme zájem o muzeum špíny, tak pokud budete mít o jeho návštěvu zájem, určitě si zarezervujte místo dopředu. Jinak tady bylo oproti Toruni vylidněno, tak jsme si to dost užili.




Ikonou města je socha balancujícího chodce po laně, známá také jako „muž přes řeku“, kterou vytvořil Jerzy Kędziora a byla odhalena 1. května 2004, tedy dne, kdy se Polsko připojilo k Evropské unii. Socha je navržena tak, aby její těžiště bylo pod drátem, což jí dává rovnováhu. Je to jedno z ikonických míst města.






Přímo v centru města Bydhošť se nachází ostrov zvaný Wyspa Mlynska, který doslova vybízí k odpočinku a k relaxaci. Takzvané Bydhošťské Benátky se starými budovami z 19. století se nachází v samém srdci pulzujícího města. Travnatá plocha prostorového parku spolu s uličkami lemovanými listnatými stromy vytváří pohodovou atmosféru.


















Katedrále svatého Martina a Mikoláše, nás velmi překvapila, exteriéry ničím výjimečné, ale její interiér je takový pohádkově přeplácaný. 












Z Bydgoszcze pocházel Marian Adam Rejewski, jenž byl polský matematik a kryptolog, který v roce 1932 prolomil kód Enigmy, nejdůležitějšího šifrovacího stroje hitlerovského Německa. Má tady lavičku se sochou.




V Bydhošti se nachází unikátní Muzeum mýdla a nečistot, které nemá na světě obdoby. My jsme se do něj bohužel nedostali, je lépe se objednat dopředu. Ale dočetli jsme se, že návštěva muzea začíná mytím rukou staromódním způsobem a workshopy,během kterých si můžete vyrobit své vlastní mýdlo. Mezitím, než vaše mýdlo oschne, se seznámíte se zajímavými informacemi o historii špíny a poznáte všechna tajemství mýdla.


přes náměstí vede 18. poledník

 

Centrem města je Hlavní náměstí s radnicí a katedrálou



Zatoulali jsme se do parku Kazimíra Velikého. Park je malinký, ale hezký, a je v něm fontána nesoucí biblický název „Potopa“.




































Za nejkrásnější ulici historického centra je považována ulice Dworcowa, uvidíte zde novobarokní, novorenesanční, secesní, eklektické a modernistické činžovní domy.






Rejewského rodný dům

Grudziadz je krásné historické město s téměř 100 000 obyvateli, v němž se dochovalo původní středověké jádro obehnané hradbami. Město leží na březích nejdelší polské řeky Visly a nejvýraznější stopy zanechali v tomto městě Němci, ať už středověký Řád německých rytířů nebo nacisté ve 20. století. My jsme sem zajeli na půldenní výlet z Toruně. Sýpky se nám moc líbily, ale jinak tu není mnoho k vidění. Doporučujeme jen jako zastávku po cestě, jinak nemá smysl sem moc zajíždět.



Nejhezčí pohled na město je z nábřeží Visly směrem na tzv. špejchary. Jedná se o budovy sýpek, které tvoří souvislou zástavbu podél břehu řeky. Ty nejstarší byly postaveny ve 13. století, většina však pochází ze 16.–18. století. Původní zásobárny obilí díky svým silným zdem plnily v případě nutnosti i funkci ochranných hradeb. Ze strany Visly jsou několikapatrové, ze strany vnitřního města jsou všechny dvoupatrové. Současné Staré Město je výsledkem poválečné rekonstrukce, která velmi zdařile zachovala původní barokní podobu. Město je dodnes obehnáno hradbami. Ty původní pocházely ze 14. století a v době jejich vzniku vedlo do města pět bran. Jedinou obnovenou je Vodní brána, která byla původně postavena ve 14. století a byla vybavena padací mříží. Dnes se ve Vodní bráně nachází část kanceláří Městského úřadu.


















Na nejvyšším kopci v Grudziadzi si němečtí rytíři vybudovali opevněný hrad, na kterém nechyběla například nemocnice. Na nádvoří stála vysoká obranná a vyhlídková věž Klimek, která občas sloužila i jako vězení. Hrad byl několikrát poškozen a na konci 18. století rozhodl pruský král o jeho definitivní demolici. Zkázu obranné věže Klimek nakonec dokonali nacisté, když jej v roce 1945 vyhodili do povětří. Současný stav je výsledkem nedávné rekonstrukce a nový dvousetmetrový Klimek je otevřen návštěvníkům. Výhled sice nic moc, ale obdivovali jsme umělecké schodiště. Vstup na věž je zdarma.












náměstí











Následují tři místa (Kwidzyn, Gniew, Pelplin), která jsme navštívili při přesunu z Toruně do Gdaňsku. Rozhodli jsme se nejet po dálnici a udělali si z toho přesouvací výlet. Vzhledem k tomu, že jsme měli s sebou Fluppy, nenavštěvovali jsme interiéry, dělali jsme jen pauzy na procházku a fotky exteriérů. 

Křižácký hrad s katedrálou najdete v Kwidzynu. Cihlový hrad postavili křižáci v 1. polovině 13. století a později ho spojili v jedno s katedrálou, což dnes tvoří rozsáhlý komplex. Komplex byl dokončen v 2. polovině 14. století, vedla k němu jediná přístupová cesta přes padací most a příkop. Na konci 18. století ho dost poničili Prusové, kteří si z něho brali stavební materiál. Ve 20. století hrad fungoval jako škola či polní nemocnice. V roce 2007 byly v kryptě hradní katedrály nalezeny ostatky tří křižáckých mistrů. Dominantou hradu je věž s chodbou stojící na pěti sloupech, také tu je k vidění obrovská latrína. 




převzato z dorint.cz


Další zastávka bylo městečko Gniew, kde se nachází další křižáckou tvrz, která tu byla postavena v 2. polovině 14. století, protože křižáci dostali město darem. Pevnost je postavená z červených cihel a je obehnána šestimetrovými hradbami, kterým dominují tři věže a donjon, ve kterém je dnes hotel, vyhlídková terasa a také archeologické muzeum. Nechybí ani hradní kostel.

 


Poslední zastávkou na cestě do Gdaňsku bylo cisterciácké opatství v Pelplinu,  které představuje jednu z nejkrásnějších ukázek gotické architektury v Polsku. Klášter se začal stavět ve 13. století, kdy cisterciáci přišli do města. Nejcennější památkou je obrovská gotická katedrála. My jsme ji ale zevnitř neviděli (nakoukli jsme jen), Fluppy už chtěla do Gdaňsku, měla tam totiž zamluvený apartmán se zahrádkou. :)





Žádné komentáře:

Okomentovat