čtvrtek 29. července 2021

Polsko 2021 (road trip 5. 7. - 24. 7.) - Sopot

 Čtyřicetitisícové město Sopoty je známým polským přímořským letoviskem. Nachází se na severu Polska, ve východní části vojvodství Pomořansko a svého času bylo vyhledáváno hlavně společenskou smetánkou. Ve staré slovanštině znamená slovo sopot „pramen“, což by mohlo být odkazem na hned několik léčivých pramenů vyvěrajících v okolí města. Druhou možností výkladu názvu je šumění, „šepot“, potůčku. Největší návštěvnický boom (prý 20 000 hostů ročně) město zažilo těsně před 1. světovou válkou. Od roku 1964 se zde koná mezinárodní hudební soutěž Sopot International Song Festival. 

My jsme do Sopot vyrazili z Gdaňsku na výlet opět velmi brzy ráno. Dokonce se nám tak trochu nechtěně povedl husarský kousek, vstupenky na molo se prodávají od 9:00h, ale my tu byli o dost dříve...a podařilo se mi celkem bez problémů ukecat "ochranku", aby nám umožnila vstup hned (evidentně na molo se může kdykoli), jen jsme na jejich terminálu uhradili vstupné. Zpětně jsme opravdu velmi rádi, že jsem se šla zeptat, jestli by to nešlo dříve, protože původní plán byl počkat až na "otvíračku". Takto jsme měli molo skoro sami pro sebe. Jinak je to opravdu přeplněné turistické místo, jsou tady lázeňské a hotelové pětihvězdičkové resorty s hlídanými slunečníky a na náš vkus moc lidí. Celkem rychle jsme prošli pěší zónu, vylezli si na bývalý maják a vrátili se do Gdaňsku, kde jsme se pak jen tak potulovali. Do Sopot je to zase něco přes půlhodinku autem, pokud nechytnete zácpy, což vlastně jistě chytnete. :) Takže časové údaje jsou zcela "nesměroplatné", Máňo. Pokud vás tlačí čas, Sopoty se klidně mohou spojit do jednoho dne i s Gdyní, na obě místa stačí půl den. My si to ale rozdělili kvůli Fluppy, aby nebyla tak dlouho sama. Do Sopot jsme ji nebrali, na molo pejsci nesmí a já na molo chtěla. A chtěla jsem ho bez lidí...a stalo se. Taky máte takovou radost, když ulovíte turistický profláklý spot bez živé duše? Můj největší úlovek je ovšem bamboo forest v Arashiama v Japonsku...Štěpán by mohl dlouze vyprávět :)  

 



Současné dřevěné molo v Sopotech je se svými 511 metry vůbec nejdelší v celé Evropě, na šířku má 10 metrů a platí se na něj vstup. Dříve se molo na zimu rozmontovávalo. Molo slouží jako rekreační a relaxační zóna, v jeho zadní části je přístaviště lodí a na jeho konci po pravé straně byla vybudována sopotská marina, přístaviště jachet. V minulosti molo sloužilo i jako přístaviště pro velké výletní lodě (zejména v období mezi dvěma světovými válkami, lodě kotvily v určité vzdálenosti od mola a cestující byly mezi molem a výletní lodí převáženi loděmi.







labutě na prázdninách s Sopotech













Sopotský maják je původně součást komplexu balneologického institutu postaveného na začátku dvacátého století. Původně šlo o věž tohoto komplexu, která sloužila i jako komín a pak byla přestavěna na maják.  Od roku 1999 však nesplňuje předpisy a formálně tedy majákem už není. Maják je vysoký třicet metrů a světelný zdroj je umístěn ve výšce dvaceti pěti metrů, má tvar hranolu s ochozem, na který je přístup po točitém schodišti. Je odtud pěkný pohled na moře i molo.





schodiště na maják




Nedaleko mola se nachází svého času nejluxusnější hotel Grand z roku 1927. Jeho výstavba stála 20 milionů gdaňských guldenů a díky přepychovému zařízení a úžasné poloze přímo na pláži lákal i slavné cizince. Koktejl si na místní terase s výhledem na Gdaňský záliv vychutnali Marlene Dietrich, Greta Garbo, Fidel Castro, Charles de Gaulle, Adolf Hitler nebo Vladimír Putin. Ani českým hvězdám nezůstal hotel Grand v Sopotech utajen, navštívili jej třeba Karel Gott nebo Helena Vondráčková. 



Pěší zóna Monte Cassino je 600 set metrů dlouhá a vede od přístavního mola k vlakové stanici ve středu města. Je lemována krásnými domy, galeriemi a bary, avšak její nejvýraznější stavbou je Křivý dům. Ten zde byl postaven v roce 2004 a jsou v něm restaurace, obchody a kanceláře. Projekt budovy byl zpracován na základě návrhu Jana Marcina Szancera a Pera Dahlberga – švédského kreslíře žijícího v Sopotech.








Žádné komentáře:

Okomentovat