úterý 7. května 2024

Jižní Korea 2023 (26.7.) - Jeju - Seongsan Sunrise (Ilchulbong) Peak, Museum Haenyeo, lávová jeskyně Manjanggul, digitální museum Nohyung Supermarket

 

Ve středu ráno jsme se rozhodli udělat malý výšlap na vyhlídku, kam se obvykle chodí na východy slunce. Ale lézt do kopce s davy lidí se nám nechtělo, tak jsme si řekli, že východ oželíme a projdeme se tam později. Seongsan Sunrise (Ilchulbong) Peak je symbolem Jeju a je zapsán na seznam přírodního dědictví UNESCO. Je to jedna z nepůsobivějších přírodních zvláštností na ostrově – 182 metrů vysoký tufový sopečný kužel, který vypadá jako obří převrácená mísa. Kráter je porostlý stromy lemovaný rozeklanými skalami. Uvnitř není ovšem jezero, protože půda je zde porézní. Výstup vede po 500 schodech a trvá asi 20 minut. Já to v tom vedru lezla půl hodiny a myslela jsem, že to vzdám, ne že by to byl nějak náročný terén, ale je tu takové teplo a vlhko, že jsem pořád ve stavu, jako bych vylezla ze sauny. Zprávy, které varovaly před lijáky, vystřídaly zprávy, které varují před úmorným vedrem.  Takže tak. Z vrcholku je výhled na přilehlou Ilchulbong Beach s černým pískem.







































Z výšlapu (poté, co jsme trochu vychladli) jsme se přemístili do muzea nádechových potápěček Haenyeo. Zajímavostí ostrova jsou právě ony a po celém pobřeží je oslavují sochy. Po staletí se ženy na Jeju zabývají touto formou rybaření, při němž sbírají řasy, měkkýše, mořské okurky, černé ježovky, chobotnice a vše ostatní, co se dá pojídat. Pracují jako skupina a o své úlovky se dělí, vybavení používají prosté – polystyrenové plováky, ploutve, sítě, nože a harpuny – a žádné kyslíkové bomby. Až donedávna neměly ani neopreny, ačkoliv se potápěly dlouhé hodiny v jakémkoliv počasí. Jsou schopny zadržet dech až na 2 minuty a potopit se do hloubky 20 metrů, ty nejlepší až do 36 metrů. Potápění je však mizející profese, v současnosti ji provozuje méně než 5 000 haenyeo, což je velmi málo oproti 50. letům 20. století, kdy byl téměř dvojnásobný. Nejstarší aktivní potápěčka má prý 86 let.





























Další zastávka...lávové tunely Manjanggul, nejdelší systém lávových tunelů na světě o délce 13 km. Jeskyně je jedním z nejdokonalejších lávových tunelů na celém světě a je zapsána mezi přírodní památníky UNESCO. Výška stropu se mění od 2 do skoro 25 metrů. Samotná jeskyně přístupná pro turisty je dlouhá cca 1 km. Na konci na vás čeká nejvyšší lávový sloup –7,6 m. Ten vznikl tak, že tekutá láva na povrchu začne „kapat“ otvorem v zemi do jeskyně. Byla tu konečně zima, ale zas kaluže vody, kapalo ze stropu a celkově to bylo opravdu "výživné".  🙂 Je to oblíbené místo, takže davy lidí...Platí se vstupné.

















Nohyung Supermarket je další z digitálních muzeí, kam jsme se v Koreji podívali. Má to ojedinělý koncept, nejdříve se ocitnete ve starém obchodě, kde se pak otevřou tajné dveře a vy se vydáte do „jiného světa“. Moc se mi tu líbilo, ještě více než v ARTE Museu. Opět je vstupné dražší, ale stojí za to.























Žádné komentáře:

Okomentovat