čtvrtek 9. května 2024

Jižní Korea 2023 (27.7.)- Jeju - Seopjikoji, Aqua Planet Jeju, Jeju Folk Village, Seongeup Folk Village, korejské BBQ

 

Seopjikoji byla naše první ranní zastávka cestou do akvária, a protože bychom tam čekali, než se otevře, rozhodli jsme se čas využít procházkou po slavném lokaci, která se objevila v korejských dramatech. A rozhodně se vyplatilo být tu takhle brzy ráno, bylo tu minimum lidí. Za parkování se platil malý poplatek a bylo to snad jediné místo, kde jsme platili na parkovišti. Jinak jsou obecně tady na Jeju parkoviště zdarma. Seopjikoji je romantický výběžek s krásnými podhledy na útesy a moře. V dálce je vidět i kuželovitý kráter sopky Seongsan Ilchul-bong, na který jsme vylezli předchozí den. Seopjikoji je nejvýchodnější místo pobřeží. Seopji je starým pojmenováním oblasti a Koji v Jeju dialektu znamená náhlý pád. Na kopci Koji, který je široký a rovný, stojí kamenné útvary nazývané Hyeopjayeondae, 4 m vysoké a 9 m dlouhé. Dramatičnost okolí dokresluje ošlehaný maják.






























Na otvíračku jsme dorazili do akvária. Aqua Planet Jeju se může pochlubit největším akváriem ve východní Asii. Unikátní je velká nádrž, která obsahuje 6 000 tun vody a 27 000 ryb, ve které vidíte mořský život zblízka. Líbilo se mi nejvíce /převálcovalo i Seoul a Busan/, viděli jsme krmení lachtanů, rejnoků a takovou podivnou show s tancem, skoky do vody a vodní akrobacií + delfíny a lachtany v akci. Také vystoupení nádechových potápěček haenyeo. Rozhodně návštěvu doporučujeme, i když si za vstup připlatíte.



























Jeju Folk Village je místo, kde mohou návštěvníci nahlédnout do dávných časů na Jeju. Je tady více než 100 domů i se zařízením, které ilustrují život z 90. let 19. století. Musím říct, že po nějakém čase mi to všechno připadalo stejné. 😊 Jsem barbar. Areál je obří, určitě hezká zastávka, ale hodně podobných domků, ve kterých se postupně ztratíte. Navíc bylo obrovské vlhko a vedro, takže má nejlepší vzpomínka na toto místo byla klimatizovaná kavárna.







































párek v těstíčku s cukrem :)






Součástí areálu byla i mandarinková a pomerančová zahrada s ukázkami druhů, které se tady pěstují. Korejské citrusy jsou vyhlášené pro svou sladkost a šťavnatost. Halabong je typický pomeranč se "šťopečkou".




Seongeup Folk Village je další ze skanzenů, ale na rozdíl od Jeju Folk Village tady není žádné vstupné a místo kombinuje "historické" a skutečně ještě obývané budovy.








A na večeři jsme si opět zašli na Pork Street, korejské grilování je prostě návykové. Vyberete si maso, já hodně ujíždím i na hříbcích, tady na Jeju jsme měli i mušle, přinesou Vám to i s přílohou, samozřejmě s kimchi, mnohdy také s vajíčkem na páře, rýží, saláty...a grilujete...respektive často vám s tím pomáhá obsluha.







Žádné komentáře:

Okomentovat