čtvrtek 9. května 2024

Jižní Korea 2023 (28.7.) Jeju-Oedolgae, Yeomiji Botanical Garden, ICC Jeju, Cheonjeyeon vodopád, most Seonimgyo, Jusangjeolli Cliff, Yakcheonsa Temple

 



V pátek ráno jsme se vydali na jižní část ostrova, kterou jsme zatím neměli vůbec prozkoumanou. Zjistili jsme, že je toho tady tolik, tak jsme program rozdělili do dvou dní, i když jsme přejížděli celý ostrov kvůli toho dvakrát. Nejprve jsme udělali krátkou zastávku a procházku u slavné Oedolgae (Lonely rock), což je osamoceně stojící skála, která je vysoká 20 metrů. Odhaduje se, že vznikla přibližně před 1,5 miliony let. Kolem pobřeží jsou lávky, z kterých jsou krásné výhledy dolů na moře. Nás tady chytl tak strašný liják, že než se nám podařilo dojít k autu (měli jsme deštníky), byli jsme zmáčení na kost. Počasí na jihu Jeju se mění z minuty na minutu.












Yeomiji Botanical Garden je prý jedna z nejkrásnějších botanických zahrad v celé Asii s unikátní jižní atmosférou. Má vnitřní a vnější část. Vnitřní zahrada obsahuje cca 2 000 tropických a subtropických rostlin. Celá vnitřní expozice je navíc tematicky rozdělaná do pěti oddělení. Opravdu se nám tu líbilo moc.




















































Byli jsme poblíž, tak jsme nahlédli... International Convention Center Jeju (ICC Jeju). Bude se tu konat setkání APEC 2025.












Cheonjeyeon vodopád. Pojmenování vodopádu v překladu znamená spojení nebes a země nebo také Božský rybník. Jméno vychází z legendy, ve které 7 víl sloužilo Králi nebes. A víly sešly po schodech okoupat se v čistých vodách rybníku. Ten má hloubku 20 metrů a vodopád má výšku cca 22 metrů a šířku 12 metrů. Skládá se ze tří částí (vlastně to jsou tři vodopády), mezi nimi musíte zdolat příkré schody, které jsou v období dešťů dost klouzavé. A hlavně je tu šílená vlhkost, takže jste nonstop zpocení. První vodopád padá do jezírka o hloubce 21 metrů. Odtud padá ještě dvakrát a vytváří tak druhý a třetí vodopád, který se pak vlévá do moře. Na východ od prvního vodopádu je jeskyně, kde ze stropu padá voda. V minulosti lidé věřili, že tato voda má léčivé vlastnosti a mnoho lidí se ve vodách koupalo. Ale teď už je koupání přísně zakázáno. V údolí Cheonjeyeon stojí také krásný most Seonimgyo. Za vstup k vodopádům se platí poplatek, takže si hlídejte otevírací dobu, je dost proměnlivá.









A poslední dvě zastávky tohoto dne. Na obou místech nás přepadl liják. 😊 Yakcheonsa Temple je buddhistický klášter postavený roku 1982. Jusangjeolli Cliff je lávová formace na pobřeží způsobená erupcí sopky Hallasan. Druhá zastáva měla být na déle, ale přístupový chodník k útesům je zavřený (opravuje se), takže aspoň malá ochutnávka z bočních pohledů. Jsou to skalní sloupy ve tvaru krychle nebo šestiúhelníku různých velikostí a skoro vypadají, jako by je vytesali kameníci. Škoda, třeba se k nim dostaneme někdy v budoucnu. 



















Žádné komentáře:

Okomentovat