čtvrtek 4. srpna 2022

USA 2022 New York II. - Central park/Belveder castle, American Museum of Natural History, Empire State Building

Ve středu 6.7. jsme měli víceméně jasný program, protože jsme měli objednané lístky do American Museum of Natural History (Americké přírodovědné muzeum). Opět byl sice vstup v rámci New York pasu, ale muzeum nezrušilo covid vychytávku a nechalo povinnost si lístky objednat pouze online předem na konkrétní čas. Ono by to nebylo tak špatné, kdyby pak nestálo ve frontě na vstup "nahňácaných" najednou pár stovek lidí, což jaksi úplně covid opatření nebylo. :) Přišlo mi to směšné vzhledem k tomu, že jsme nikdo neměli roušku, ale v muzeu povinnost nosit zakrytá ústa a nos zůstala. Tady a pak ještě u Guggenheima, plus na kontrole u sochy svobody. Jinde už roušky povinné nebyly. My vstupy objednávali víc než měsíc dopředu, což pak na místě člověka limituje tím, že program musí být přesně stanovený na každý den a v některých věcech se nedá manévrovat třeba podle počasí, únavy atd. Pokud se to takto nepromyslelo a nenachystalo dopředu, ve výsledku u mnohých památek by to vedlo k tomu, že by nebyla šance se do nich dostat pak na místě. Já jsem před cestou strávila úmorné hodiny vymýšlením různých variant, ať se nám vstupy podaří „narvat“ do jednotlivých dnů a zvládneme toho co nejvíce. Stejně pak realita na místě je vždycky trochu jiná :)  

vstup do muzea

Ráno před tím, než jsme se šli postavit do fronty k muzeu, jsme začali prozkoumávat zadní části Central parku. Je tak obrovský, že je ideální tam jít několikrát, pokud si ho chce člověk projít z větší části celý. Procházeli jsme si ho vždy hned po probuzení, než se otevírala muzea a jiné atrakce, tak jsme neměli ztrátové časy :) Bylo to i taktické, protože ještě nebylo tolik horko. Chytli jsme v USA (chci říct jako obvykle) vlnu „vraždících veder“, kdy i místní měli problém to zvládat. Nás neubíjelo tolik horko jako obrovská vlhkost ve vzduchu. Dívali jsme se na lokální předpovědi počasí, a jakmile jsem zaslechla termín, že bude „sticky day“, bylo úplně jedno, kolik bude stupňů, měli jsme jasno, že budeme po pár hodinách venku totálně k.o. Některé dny se déle pobývat mimo klimatizaci skoro nedalo. Hodně to ovlivňovalo program, ale za totální přehřátí to prostě nestálo. Já jsem na to hodně citlivá a letos to bylo snad ještě horší než v naší milované Asii a tam je to peklo! Snažili jsme se být venku brzo ráno a pak kombinovat vnitřní prostory na ochlazení a rychlé přesuny venkovními lokacemi :) Ve středu v šest ráno jsme vystoupili na zastávce metra, která svou výzdobou na stěnách nenechala nikoho na pochybách, že se nachází v blízkosti muzea, a tak jsme vyrazili do ranního Central parku. Tam tou dobou ještě moc lidí nebylo, tak to byla pohoda. Sem tam běžec a majitelé psů. Mimochodem všude jsou pítka s vodou a zdarma veřejné záchody, v tomhle máme opravdu tady co dohánět. Spousta fotek je jako rozostřená a v mlze, protože ta vlhkost trochu válcovala i techniku.






fontána Bethesda



obelisk

Belveder castle















Muzeum přírodních věd otevíralo v deset, byli jsme v něm do pozdního odpoledne, je totiž obrovské, určitě plánujte na návštěvu celý den. A to jsme zdaleka neprošli vše, byli jsme v něm už při minulé návštěvě 2016, tak jsme se zaměřili na věci, které nás baví a zajímají. Mají naprosto luxusní diorámata (výstavky, které navozují pocit reality, přirozené prostředí) jak zvířat, tak různých etnik v jejich domovině. Skvělá je i expozice vývojových fází člověka. Je to tu fascinující. Samozřejmě obrovským tahákem jsou kostry (pravé) různých dinosaurů, obrovská sbírka minerálů, ach, ta ametystová geoda.... :) 
Muzeum patří mezi jedno z největších a nejnavštěvovanějších na světě. Vstupné už není dobrovolné jako kdysi, platí se 23 dolarů, ale rozhodně stojí za návštěvu. Určitě si oblečte něco teplejšího, protože muzeum je vymražené klimatizací tak, že mi byla chvilkami vyloženě zima.




 








































Po návštěvě muzea jsme se přesunuli zpátky k hotelu a po krátkém relaxu na pokoji jsme se vydali na Empire State Building. Opět je nutné si rezervovat časový vstup online a platí na něj pasy. Po bezpečnostní kontrole jsme se nechali vyvézt do 86. patra a kochali se výhledem na New York, bydleli jsme pár kroků od mrakodrapu, tak jsme viděli i náš hotel. Vlastně jsme na Empire koukali z okna našeho pokoje, večer byl pěkně nasvětlený. Je to krásná budova ve stylu art deco a hopsal po ní i King Kong. :)


zdroj faktů o Empire: pohlednicezcest












Chrysler Building

One World Trade Centre

Flatiron


The Edge











Žádné komentáře:

Okomentovat