pátek 19. srpna 2022

USA 2022 - New York IX. - Roosevelt Island, Central Park, Columbia University, St. John Divine Church, People‘s Garden

Náš poslední celý den v New Yorku (čtvrtek 14. 7.) jsme si říkali, že už se budeme jen tak poflakovat po starých známých místech a odpoledne pak půjdu sama nakupovat, ať si Štěpa trochu odpočine před přeletem do Bostonu. Necítil se úplně dobře, asi se nachladil z nonstop puštěné klimatizace. Nakonec jsme se ráno rozhodli pro „výlet“ na Rooseveltův ostrov, kam jezdí v rámci newyorkského dopravního systému malá lanovka. Dokonce jízdné je zahrnuto v permanentce na metro. Nic jsme od toho nečekali, prostě jsme se chtěli projet tou lanovkou, ale nakonec se nám tady líbilo hodně. Bylo to klidné místo oproti mumraji na Manhattanu. Dali jsme si kávu a chvilku relaxovali. 


Původně byl ostrov soukromý, součástí New Yorku se stal v roce 1828. V 19. století zde byl zřízen ústav pro choromyslné a byla tu i věznice. Lanovka spojuje Manhattan s Roosevelt Island od roku 1976.









Z Roosevelt Island jsme se přesunuli na Columbus Circle a udělali si zastávku u hotelu Plaza. Kevin ze Sám doma mu udělal opravdu dobrou reklamu. 😊 Koupili jsme si svačinku ve Whole Foods (já ho zbožňuju) a pak jsme se ještě na chvilku zanořili do Central Parku a prošmejdili další část.  















ráj ve Whole Foods

No a poslední zastávkou dne měla být Columbia University, která se nachází přímo na Manhattanu. Cestou jsme narazili na překrásnou katedrálu St. John Divine, která patří mezi největší křesťanské svatostánky na světě. Její výstavba začala v roce 1892 a dodnes nebyla dokončena. Hned vedle je překrásná malá zahrada People‘s Garden s obrovskou fontánou a krásnou výzdobou. Není zde žádný vstup na rozdíl od katedrály, kde se vstupné platí.



to není bezdomovec, ale socha na lavičce
























Columbia University byla založena v roce 1754 králem Jiřím II. a je nejstarší v New Yorku a asi pátou nejstarší universitou v USA. Každoročně uděluje Pulitzerovu cenu. Studovali tady například Livingston, Albrightová i Barack Obama.









Žádné komentáře:

Okomentovat