úterý 9. srpna 2022

USA 2022 - New York V. - High Line, Times Square, Bubba Gump, Madame Tussauds, Top of the Rock, Katedrála svatého Patrika

A máme tu sobotu 9.7., předpověď říká sticky day :) Výhled z okna našeho pokoje nás nepřestával bavit, brzy ráno jsme se rozhodli projít celý High Line. Byli jsme tam několikrát a vzpomínali, že v době naší první návštěvy 2016 bylo všude kolem jen staveniště, a to byl park otevřený už v roce 2009. Ó, jak to od té doby prokouklo. Ještě se dodělává přední část u Hudson Yards, plánované otevření je na podzim 2022, ale moc to dodělaně nevypadalo. Tak při příští návštěvě okoukneme.

I když tam není žádný placený vstup, otevírá se až v sedm hodin, to je dobré vědět, kdybyste tam chtěli někdy vyrazit dříve. Wikipedie říká, že High Line je 2,33 kilometrů dlouhý visutý park na bývalém kolejišti z roku 1934, které bylo dlouhé celkem 21 km a 50 let se po něm dopravovaly různé produkty mezi zdejšími továrnami. Když se přestalo využívat pro přepravu, bylo kolejiště přebudováno na městský park. Je to geniální způsob, jak dostat zeleň do velkoměsta. High Line je ale víc než jenom pouhý park, jde totiž hlavně o veřejný prostor, kde se můžete kochat uměním, je tu spousta skulptur, míst k sezení, plus samozřejmě ty výhledy na okolní architekturu a řeku Hudson. My takhle zaregistrovali existenci The Little Island parku, který byl otevřen teprve nedávno…a našli jsme si, co že je ta podivná konstrukce tam vzadu…a měli jsme o dalším programu hned jasno. Mimochodem, tam určitě zajděte. Dominantu High Line tvoří stovky druhů rostlin, včetně mnoha různorodých keřů a stromů. K vidění tu je tedy opravdu vegetace (mají i popisky), o kterou se starají zahradníci, jsou tu stepní traviny, ale i vřesovité rostliny. Zkrátka jde o takovou oázu na Manhattanu. Je na něj několik vstupů, některé jsou i výtahem pokud nemůžete po schodech, prochází skrz 8 bloků a chodníček je ve výšce cca 10 metrů. Je tu opravdu hodně běžců, lidé tu chodí telefonovat a příšerně řvou, ono obecně v New Yorku všichni mají "na hlasito" a ječí do telefonu absolutně bez skrupulí, pochytila jsme spoustu nových sprostých slov :))) Nesmí sem psi, ale z toho, co jsme viděli, to moc lidé nerespektovali.


O metru v New Yorku už jsem psala, je to skutečně intenzivní zážitek, ale na Hudson Yards jsme poprvé zažili metro, na které jsme zvyklí z cest po Asii. Nové, čisté a taky ráno bylo prázdné, což byl zážitek sám o sobě, jelikož obecně je spíš natřískané. Byla to konečná zastávka, takže vlaky z ní vyjížděli a taky je to nejnovější zastávka, takže už nevypadá jako jinde na Manhattanu.


konec High Line u Vessel
































The Little Island :)










hasičárna z Ghost Busters

Po procházce jsme se přesunuli na Times Square. I když to normálně nevyužíváme, řekli jsme si, že se projedeme hop on hop off busem po New Yorku. Určitě bych za to neplatila zvlášť, ale když to bylo v rámci pasů, rozhodli jsme se to vyzkoušet. Jeli jsme červenou trasu (downtown), jízda trvá asi 90 minut, pokud nevystupujete a vezete se celou trasu. Já moc nechápu, co na tom lidi mají. Ono totiž je to v podstatě jen vhodné jako dopravní prostředek (asi je to tak myšleno), vlastně ty „atrakce“ skoro nevidíte, protože zastávky jsou jen v oblasti…ne u místa zájmu. Určitě uděláte dobře, pokud budete chodit pěšky a pro přepravu na vzdálenější místo použijete metro. Tohle pro nás nebylo. Bavilo mě ale poslouchat povídání o jednotlivých místech, prokládali to i hudbou, takže mi pořád v hlavě zní…ghost busters 😊 


No a po projížďce jsme prošmejdili Times Square, což je další „must see place“ v New Yorku. Vyjíždí odsud i ty hop on autobusy, tak se to dá hezky spojit.


hop on bus

další lokace z Ghost Busters, knihovna, foceno z busu

Flatiron










Přímo před Duffy Square se tyčí mrakodrap Times Tower, který na sebe strhává pozornost hlavně o silvestrovské noci, kdy je z něj spouštěna zářící koule. Ta po cestě dolů odpočítává poslední minutu zbývající do Nového roku. Tato tradice se na Times Square dodržuje už od roku 1904.


No a pak jsme se vydali na další turisťárnu, a to do muzea voskových figurín. Původně jsem tam ani nechtěla, byli jsme už v roce 2016, ale bylo veliké teplo a nějak se nám nechtělo candrat po rozpálených ulicích New Yorku, tak jsme si řekli vlastně proč ne. Vstup je opět v rámci New York pass. Teď jsem zpětně moc ráda, že jsme šli, protože figuríny jsou v muzeu obměňovány, takže spousta z nich byla nová, i když některé stálice zůstaly. :) Smáli jsme se, jak jsme už úplně mimo, spoustu známých osobností jsme vůbec neznali, u některých ani nebyly popisky, tak nám zůstanou utajeni i nadále. V New Yorku je v Madame Tussauds přes 220 voskových figurín, mají tady i třeba hlasatele z amerických pořadů, tak tam jsme se nechytali vůbec. Mě na tom nejvíce baví to, že zjistíte, jak jsou velcí... dospěla jsem při porovnávání s figurínami k závěru, že jsem obr a mám extrémní nadváhu... :)





Štěpán je skoro trpaslík...





















































No… a protože jsme se pořád motali v okolí Times Square, tak jsme zašli na oběd (normálně jsme neobědvali, nebyl čas 😊)) do Bubba Gump, který známe už z Hong Kongu a San Francisca. Je samozřejmě inspirovaný filmem Forrest Gump, interiér restaurace je všude stejný, spousta hlášek a rekvizit z filmu. Stejně funguje i objednávání, máte cedulku Run Forrest Run a Stop Forest Stop 😊 



Chcete-li, ať přijde obsluha, musíte natočit cedulku na stop, jinak smůla! :) No a já miluju zdejší krevetí nebe. Takže volba byla jasná, plus k tomu prosečko... no co si budem, levné to není, ale doma si to nedáte, že...







Pak jsme se vydali k Rockefellerovu centru a narazili na víkendový trh…ještě že jsme byli přežraní.


Rockefeller Center je soustava 19 obchodních budov, začalo se stavět v roce 1928 a za jeho financováním stojí John D. Rockefeller Junior. Při stavbě centra v roce 1932 vznikla také slavná fotografie se skupinkou dělníků, kteří sedí na trámu vysoko nad zemí. Komplex byl vystavěn ve stylu art deco. Součástí komplexu je taky televize NBC nebo Radio City Music Hall. Od poloviny října do poloviny března je u sochy Promethea známé brusliště s obřím vánočním stromem. Teď tu jezdili na kolečkových bruslích. My jsme mířili na vyhlídku Top of the Rock, odkud je nádherný výhled na celý Manhattan, včetně Empire State Building na jihu a Central Parku na severu. Vyhlídku tvoří tři plošiny, jenž umožňují 360° výhled na celý New York. Tahle je moje absolutně nejoblíbenější.






















Naší poslední kulturní zastávkou byla katedrála Svatého Patrika, protože odpoledne bylo vyhrazeno na nákupy… Victoria‘s Secret, Bath and Body Works… zasvěcení ví 😊 Svatý Patrik (pozor, v New Yorku jsou dva) je největší novogotickou katedrálou v celé Severní Americe. Byla postavená v letech 1858–1878 je vklíněna do hustě zastavěné oblasti na Páté Avenue. Vstup do ní je zdarma a je nádherná! 













2 komentáře:

  1. Top je za mě fotka s Einsteinem:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo :) My tam spoustu vůbec neznali, i když jsme si pak přečetli, kdo to je, nic nám to neříkalo...

      Vymazat