pondělí 15. srpna 2022

USA 2022 - New York VIII. - Socha Svobody, Ellis Island


Castle Clinton

  

Na středu 13.7. jsme měli dopředu koupené lístky na Statue of Liberty. Lodě vyplouvají k ostrovu Liberty, na kterém socha stojí, z jižní části Manhattanu, z Battery parku. Pokladny jsou umístěny v Castle Clinton, ale máte-li lístky koupené online, jdete rovnou do fronty na loď, dříve bylo nutné zajít směnit vouchery za vstupenky. Loď jsme měli na 9.00h, vystojíte si frontu na „letištní“ kontrolu a pak hurá na trajekt. Máte možnost si koupit různé vstupy, my tentokrát měli vstup dovnitř sochy, ale ne do koruny, kde jsme už byli v roce 2016. Vstup do koruny za to upřímně nestál. Nedalo se tam dýchat a nebylo nic vidět. :) V ceně trajektu je pak i zastávka na Ellis Island, kde je Muzeum imigrace. 











Socha Svobody je 46 metrů vysoká a stojí ještě na podstavci, který má dalších 47 metrů. USA ji dostaly darem od Francie a byla vztyčena 28. 10. 1886. Jejími autory jsou sochař Bartholdi a Gustave Eiffel. Statue of Liberty je doslova plná různých symbolů a odkazů. Pochodeň v pravé ruce má být symbolem pokroku, kniha s nápisem "JULY IV MDCCLXXVI" v levé ruce je odkazem na Deklaraci nezávislosti. Koruna sochy se sedmi paprsky má symbolizovat svobodu vyzařovanou přes sedmero moří do sedmi kontinentů. Od roku 1984 je zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Světle zelená barva je výsledek působení přírody na její měděný povrch, jenž je tlustý jen 2,4 mm. Vzácnější materiál je použit na pochodni, při opravách v roce 1986 byla znovu pokryta 24karátovým zlatem. 

 



Po procházce po Liberty Island jsme se trajektem přesunuli na Ellis Island, kde jsme byli poprvé. Vstupné je zdarma, je v rámci vstupenky na trajekt. Moc se mi tu líbilo, opravdu na vás dýchne vše, čím imigranti museli projít. Bavilo mě číst si o osudech konkrétních lidí, jsou tu dokonce i české záznamy. Imigranti museli projít vstupní a zdravotní prohlídkou i prohlídkou dokladů, aby mohli být vpuštěni do New York City. A podle toho, co jsme tam viděli a četli, moc pohádkové uvítání to nebylo. Nejprve museli v "Baggage Room" odevzdat svá zavazadla a poté přešli do obrovské haly, tedy Registrační místnosti, byli podrobeni řadě otázek, museli projít zdravotní prohlídkou a také museli prokázat, že mají k dispozici alespoň 18 dolarů.




























Odpoledne jsme pak zašli zase na Chelsea Market (ústřic není nikdy dost) a High Line a pak jsme jeli na nákupy do Queens, které úspěšně zatížily naše kufry o pár kilo :)



Žádné komentáře:

Okomentovat