sobota 6. srpna 2022

USA 2022 - New York III. - Brooklyn Bridge, finanční čtvrť, Oculus, One World Trade Centre, Chinatown

Ve čtvrtek 7. 7. se nad námi smilovala vlhkost a vražedná teplota, a tak jsme toho ráno využili a vyrazili po probuzení na Brooklyn Bridge. Chcete-li mít fotky bez davů, musíte tady opravdu brzo ráno, protože pak už je to hlava na hlavě. Kolem sedmé už tu samozřejmě lidé jsou, ale je to nic ve srovnáním s tím, jak to vypadá odpoledne. Po mostě jsme se pak cárali i v dalších dnech jen tak pro tu atmosféru, jestli něco v New Yorku musíte, tak je to právě toto. :) A vědí to všichni, takže je pak legrační pozorovat celé hloučky zejména asijsky vypadajících slečen, které tu hodiny tráví pózováním a blbnutím se stativem. Točí se tu také klipy, my byli svědky nějaké indické show. A pak točení tanečků na reels.  




Brooklynský most spojuje čtvrti Manhattan a Brooklyn přes řeku East River, původně to byla dvě samostatná města. Je to typicky visutý most. Celý jej drží 2 neogotické mostní věže, každá na jednom břehu, ze kterých vedou lana, za která je zbytek mostu zavěšen. Rozpětí mezi pilíři je 486 metrů, celkem se most pyšní délkou 1 825 metrů. Po svém otevření v roce 1883 byly jeho věže dokonce nejvyššími stavbami na západní polokouli. Zajímavé je, že během stavby se mnoho dělníků potýkalo s podivnou nemocí, ze které se brzy vyklubala dekompresní nemoc. Museli totiž ručně pod vodou hloubit základy pro mostní věže. Práce na mostě začaly v roce 1870, ale jeho architekt Röbling/ Roebling se toho vlastně nedožil, při přípravě a vyhledávání lokace pro budoucí věže mu člun rozdrtil nohu a ve snaze ho zachránit mu ihned amputovali prsty, dostal ale stejně tetanus a zemřel. Práce pak převzal jeho syn, kterého ovšem po čase postihla dekompresní nemoc, tak nakonec vyškolil svou ženu Emily, která převzala dohled nad stavbou, říká se, že nikomu jinému nevěřil. Ona také byla prvním člověkem, který se přes dokončený most vydal na druhou stranu. Přejela ho v kočáře a na klíně tehdy prý držela kohouta, což měl být symbol vítězství. Původně se za přechod mostu platila jedna penny, průjezd v kočáře byl dražší. No dnes se tu můžete courat zdarma, ale pozor na běžce, občas dochází ke kolizím. Pokud jdete z Brooklynu, máte hezčí pohled na mrakodrapy, ale pokud jdete opačným směrem, stačí se jen otočit a máte ho taky :)
















radnice

Po procházce přes most (šli jsme ho tam i zpět) jsme si zašli do Finanční čtvrti. Pro mě trochu zklamání, protože burza i Federal Hall byly v rekonstrukci a pod lešením. Do budovy burzy se samozřejmě nedá jít (tuto možnost zrušili po teroristických útocích) ani jindy, ale i tak je to zajímavý pohled sledovat finančníky s kufříky, jak jdou do práce a prochází skenerem. Šli jsme si poplácat aspoň býka. Budova burzy je neoklasicistní z počátku 20. století, ale teď není téměř vidět. Na štítu je vytesáno heslo: Poctivost, jež chrání práci člověka. Možná vás udiví, proč je tu ta slavná socha býka. Medvěda tu logicky nenajdete. Tradičně se ve finančnictví používají termíny „býčí období“ (ceny akcií rostou a nakupuje se) a „medvědí období“ (ceny akcií klesají a trh stagnuje). Newyorská burza je druhou nejstarší v USA, první byla otevřena v roce 1790 ve Philadelphii. Po procházce po Wall street jsme si ještě prohlédli kostely a vydali se směrem k One World Trade Centru, které se v době naší první návštěvy teprve dostavovalo a The Oculus tu samozřejmě vůbec nebyl.


Trinity Church




Fearless Girl z roku 2017


Burza



Oculus a World Trade Center

hmmmm

Pak naše kroky vedly k The Oculus, je to obrovský krásný prostor, spojuje obchoďák, nádraží, restaurace…  Stavba španělského architekta Calatravy má tvar vypouklého oválu ze skla a oceli, připomíná oko, latinsky oculus. Hala je 107 metrů dlouhá, v nejširším místě má 35 metrů a její nejvyšší bod je ve výšce 29 metrů. Zvenku ji krášlí dvě sady bílých, ostře se zvedajících žeber, které mají vyvolávat dojem, že je centrální tubus opatřen perutěmi. Je to nejdražší nádraží na světě. :)




Nevynechali jsme v této oblasti samozřejmě ani 9/11 Memorial, byli jsme tu už v roce 2016, tak jsme věděli, co nás čeká. I po těch letech je to místo se silnou zlou aurou. Jako „novinka“ byly bazény oploceny a dostanete se k nim jen v době otevření muzea, to mi přišlo trochu zvláštní. Doporučovat to tu k návštěvě je asi trochu divné, ale patří to k tomu, co dnes dělá New York New Yorkem, a tragédii je třeba si pořád připomínat, lidé zapomínají... a to celkem rychle!













Světové obchodní centrum (World Trade Center) byl komplex kancelářských budov, do 11. 9. 2001 se jednalo o celkem 7 budov,  Dvojčata byla dominantou tohoto komplexu (417 metrů vysoké mrakodrapy). Současnou dominantou One World Trade Center s výškou 541 metrů (1776 stop, což je rok vyhlášení Deklarace nezávislosti). Je nejvyšší budovou v USA. Na místě původních Dvojčat se nachází památník teroristického útoku, jedná se o dva velké čtvercové bazény, které přesně kopírují místo původních zničených budov. Z jejich okraje padá do bazénů voda, pokud vám vadí chlor, tak ve vzduchu kolem je ho opravdu velká koncentrace, Štěpán by mohl vyprávět. Na okraji bazénů je uvedeno 2800 jmen lidí, kteří zde zahynuli. V podzemních prostorách pod bazény se nachází samotné muzeum. Opravdu to s člověkem otřese. 

Po prohlídce muzea jsme v rámci pasů šli na vyhlídku One World Trade Center, která je ve 102. patře. Musím říct, že je to pro mě "nejhorší" vyhlídka ve srovnání s ostatními v New Yorku, líbilo se mi tu nejméně i co se týče přístupu obsluhy. Pohled na Manhattan je hezký, ale kdybych si musela vybrat jen jednu, určitě by to nebyla tato.























Odpoledne jsme se potloukali po Chinatown a Little Italy. Nasávali jsme atmosféru a dali si také naprosto úžasné knedlíčky a já si koupila domů porcelánové lžičky na polévku, protože těch není nikdy moc. Vlastně si je vozím ze všech "asijských" míst. A mluvila jsem už o těch gyozách? :))) A taky jsme si zašli na zmrzlinu do původní Chinatown Ice Cream Factory, mají tu opravdu úchylné příchutě, ale my moc neexperimentovali. 

























Žádné komentáře:

Okomentovat