pondělí 8. srpna 2022

USA 2022 - New York IV. (Central park, MET, Guggenheim Museum, čtvrť Nolita)

Na pátek 8.7. jsme měli dopředu koupené lístky do MET (Metropolitan Museum of Art), naštěstí zrušili časové vstupy, takže vstupenky platily po celý den a nebylo nutné dojít v přesnou minutu. Ještě do jara bylo MET součástí New York pass, ale už bohužel ne. Rovněž zrušili „dobrovolné vstupné“ a zdražili 😊 Ale toto muzeum určitě stojí za návštěvu, je ale tak velké, že je dobré mít plán, co chcete vidět, protože vidět vše se nedá. My tentokrát zvolili taktiku prostě půjdeme a uvidíme, na co tady narazíme. A určitě svetr na sebe, vymraženo na úroveň méně fungující ledničky. Fotit se může, ale nesmí se točit videa.




Klasicky muzeum otevíralo až v deset, tak jsme ranní čas opět využili na toulky po Central parku, dneska nebyla ráno taková vlhkost, zato sluníčko pěkně pražilo. Tentokrát jsme navštívili jeho přední část. Vedle Mini ZOO je teď nově i „dinopark“, ale tam jsme nešli, jen jsme to obhlídli zvenku. Podívali jsme se k soše Hanse Christiana Andersena a kousek od ní je Alenka, určitě se tam zajděte podívat, pokud budete poblíž. 

















Pak jsme se opět prošli jilmovou alejí k fontáně Bethesda, odtud jsme zamířili ke Strawberry fields, kde se nachází pomník Johna Lennona, který byl zastřelený pomateným fanouškem v roce 1980 na protější straně ulice před domem Dakota. Černobílá mozaika s nápisem Imagine připomíná jednu z jeho písní. Do Dakoty se samozřejmě nemůže, dokonce je tam i ochranka. Abyste tu mohli bydlet, musíte projít opravdu důkladnou lustrací a mnoho slavných bylo odmítnuto. Dům je fascinující, má v sobě něco ponurého, Roman Polanski tady točil Rosemary má děťátko.










A po toulkách v parku hurá do fronty na vstup do Metropolitan Museum of Art. Samozřejmě nejprve jsme poseděli na schodech, protože chápete... Gossip Girl. XOXO
















Muzeum bylo založeno už v roce 1870 a já jsem byla nadšená hlavně z oddělení starého Egypta, kde vystavují svatyni z Dendery, kterou věnovala muzeu egyptská vláda. 




























Nechtěla jsem Štěpána už trápit dalším muzeem umění (on umění, speciálně moderní, vlastně nemá rád), ale venku bylo zase "na chcípnutí", tak jsme ještě "nahlédli" do Guggenheima, který vystavuje modernu (mimochodem je tu několik pater Kandinského), mně se líbí hlavně ten prostor tam, je to skvělý způsob jak vystavovat obrazy. Muzeum je kruhovitého tvaru a má uprostřed volný prostor, galerie uvnitř je tak uspořádána do spirály bez oken. Budova muzea je jedinou stavbou Franka Lloyda Wrighta v New Yorku. Opět vstup v rámci pasů. Tady byly povinné roušky, jinde už byly (kromě Přírodovědného muzea) jen dobrovolné a skoro nikdo je nenosil.















Odpoledne jsme zašli ještě na procházku do čtvrti Nolita, jméno (je to zkratka) znamená v překladu Na severu Little Italy. Je tu spousta kaváren, obchůdků, takový hodně malebný New York. Nahlédli jsme i do Kostela Svatého Patricka (oni jsou totiž na Manhattanu dva, pozor na to!), jsou tady jedny z nejstarších varhan v NY a natáčely se zde scény z Kmotra (křtiny). Pak jsme chvilku relaxovali v naprosto čarovné zahradě Elizabeth street garden, což je malá veřejná zahrada mezi dvěma bloky, je tu spousta soch, lavičky, turisté sem nechodí, je to takový "relax place" pro místní.A mně se tu moc líbilo. Škoda že něco takového nemáme doma u domu. :)



























hot dog :) u MET



Žádné komentáře:

Okomentovat