úterý 4. srpna 2015

Aix-En-Provence a klášter Silvacane

Aix en Provence je univerzitní město na úpatí vápencové hory Sainte Victoire, vysoké 1012 m. V 15. stol. bylo město hlavním městem Provence a dodnes si zachovalo jedinečné kouzlo a architektonickou jednotu inspirovanou italským barokem, říká se mu provensálská Florencie. Je postaveno z vápencového kamene s typickými provensálskými střešními taškami ve zvláštních teplých odstínech. Je to město Paula Cézanna, Emila Zoly a Victora Vaserlyho. Ve městě se mísí římské pozůstatky s tradiční středověkou sítí ulic, fasádami z 18. století, fontánami a zřídly.
            Základy města byly postaveny na pramenech minerální vody a Aix je dodnes městem vody, která tryská z četných fontán, z nichž největší je Fontaine de la Rotonde (Rotunda) z r. 1860 ve slohu art deco na nejfrekventovanějším náměstí Place de Gaulle.



 Další fontána s teplou vodou obrostlá mechem nazvaná podle krále Reného je na Cours Mirabeau. Tento proslulý bulvár je umístěný na starobylých hradbách, lemovaný elegantními domy ze 17. a 18. století a posetý nádhernými kašnami. Mezi nejznámější patří: La fontáne des Neuf Canons (1691), La fontáne d´Eau Chaude (Mechová), La fontáne du Roi René (1819), La fontaine Expélugue (15. století), La fontaine des quatre dauphins (1667), La fontaine de l´Hotel de Ville (1756) a další. Tato hlavní ulice je 440 m dlouhá a 42 m široká, spojuje staré město s novou čtvrtí a je celá skrytá pod platany, které ji z obou stran lemují a vytvářejí nad ní ochranu před sluncem. Pod nimi jsou umístěny terasy kaváren, kde je příjemné v letním horku posedět a dát si na osvěžení třeba panaché - pivo smíchané s limonádou.
 













Hodinová věž se čtyřmi dřevěnými sochami představujícími roční období pochází z r. 1661, radnice je sídlem provensálského parlamentu, na náměstí před ní se koná pravidelně květinový trh.




          Procházka barokní částí města kolem půvabné katedrály a kláštera Saint-Sauveur (Svatého Spasitele), postavené na pozůstatcích Apollonova chrámu, tudíž zde můžete vidět rozdílnost stylů od 12. do 16. stol., každá ze tří lodí je v jiném slohu, románském, gotickém a barokním. Na triptychu od Nicolase Fromenta Hořící křoví je vyobrazen král René, dveře jsou vyřezány z ořechového dřeva.










sídlo parlamentu


 V Aix si můžete zakoupit také místní specialitu calissons, sladké mandlové oválky z kandovaného ovoce – melounů a pomerančů s cukrovou polevou.    







macarons speciálka



 Cestou necestou ke klášteru Silvacane...




 Klášter Silvacane
Nejmladší z trojice zachovalých cisterciáckých opatství v Provence. Byl založen mnichy z Morimondu v r. 1144 na opuštěném místě na břehu řeky Durance v bažinatém terénu, který mu dal své jméno (silva cannes = les rákosu).  Mokřady řeky Durance byly poněkud pusté, nejbližším stavením byl hostinec, který v 11. století založili a provozovali mniši u brodu přes řeku. Mniši z Morimond však měli hluboké znalosti zemědělství a odvodňování a pustou zem brzy zúrodnili. Postupně se také začaly množit dary od šlechticů a už v roce 1175 začal Bernard des Baux se stavbou kostela. Duchovní a hospodářský rozvoj kláštera na sebe nenechal dlouho čekat. Úpadek kláštera přišel s koncem 13. století. Klášter byl kompletně později zrenovován v duchu cisterciáckého řádu v románském slohu s prvky gotiky – žebrová klenba.  Krása opatství spočívá v jeho masivnosti a ve hře světla a stínu přes různé průhledy. Jedná se o strohou a přísně funkční stavbou zbavenou všech okras, které by mohly mnichy odvádět od modliteb. Klášter byl postaven z masivních opracovaných kamenů, skládá se z trojlodního opatského kostela Notre-Dame a ze severu přilehlých klášterních budov s křížovou chodbou, která sloužila k četbě a meditaci. V kapitulní síni, kde se mniši shromažďovali, se každý den četla jedna kapitola z řádu sv. Benedikta, opat zde projednával záležitosti společného života, mniši se zde veřejně zpovídali. Klášterní zahrada je osázena cypřiši.
















Žádné komentáře:

Okomentovat