neděle 2. srpna 2015

Padova


 

Padova

Padova je jedním z nejstarších italských měst, nachází se asi 35 km od Benátek. Staletími přetrvávající umělecké a kulturní skvosty Padovy byly zničeny během bombardování za 2. světové války. Jen zázrakem se zachránil jeden z nejvýznamnějších italských cyklů fresek a svatyně jednoho z nejmilovanějších světců, kvůli nimž stojí za to Padovu navštívit.
 

B&B Hotel Padova





Do Padovy se jezdí kvůli Giottovým freskám. Jedno z klíčových děl ve vývoji evropského umění se nachází v kapli Cappella degli Scrovegni, kterou nechal v roce 1303 postavit místní šlechtic Enrico Scrovegni. Giottovy fresky zobrazují výjevy ze života Panny Marie a Ježíše Krista. Jsou namalovány na sytě modrém pozadí ve třech úrovních nad sebou. Středověký umělec, který je považovaný za jakéhosi otce ,,západního umění", se zaměřil na vnitřní charaktery postav.

Druhým pokladem je Basilica di Sant´Antonio z 14. století, kde je pochován jeden z nejvíce uctívaných světců v Itálii, sv. Antonín z Padovy. K mistrovským dílům baziliky patří Donatellovy reliéfy a bronzové sochy na hlavním oltáři, velmi zajímavá sbírka relikvií v zadní části kostela a 9 basreliéfů kolem světcovy hrobky. Každý basreliéf zobrazuje epizodu ze života sv. Antonína.



Památky jsou v centru všude. Doslova šokující je pohled na největší náměstí v zemi. Jmenuje se Prato della Valle. Kdysi stál na jeho místě římský amfiteátr, od roku 1775 zde stojí náměstí. Vodní kanály tady obklopují obrovský zatravněný ovál s cestičkami. Kolem kanálů stojí 78 soch z bílého mramoru. Představují největší osobnosti z historie města. Nachází se zde také velká univerzita, druhá nejstarší v Itálii, která byla založena v roce 1221.






trhy na náměstí




Nejstarší univerzitní botanická zahrada na světě se nachází v centru Padovy, mezi největším italským náměstím Prato della Valle a chrámem S. Antonio. Je zapsána do seznamu Světového dědictví UNESCO. Byla založena roku 1545, v době vzniku se specializovala především na léčivé rostliny. Botanická zahrada v Padově je zajímavá nejen historicky, ale také velkým množstvím pěstovaných rostlin, které jsou jednak v pravidelných záhonech centrální kruhové zahrady a dále v letněné v nádobách. Zajímavá je expozice rostlin pro nevidomé, na stolech umístěné rostliny v nádobách s popisky ve slepeckém písmu. Vybrány jsou druhy aromatické a dále s výrazným tvarem listů.
                                                               









  









odpočinek s makronky a káva
 Padova je však především městem studentů. Zdejší univerzita byla založena v roce 1222 a stala se tak druhou nejstarší univerzitou v Itálii. Seznam jejích profesorů i absolventů je dlouhý a v jeho čele stojí taková významná jména jako Pietro Pomponazzi, Vesalius či Galileo Galilei, jež zde přednášel v letech 1592-1610. Jeho křeslo je dodnes uchováno v tzv. „Sále čtyřiceti“.


                                


Žádné komentáře:

Okomentovat