pondělí 3. srpna 2015

Antibes a Sant-Paul-de-Vence

Město Antibes působí jako malá zmenšenina Nice. Historické centrum s typicky provensálskými křivolakými uličkami, obehnané hradbami kolem moře s Vaubanovou pevností, ožívá hlavně večer. Ve městě je Picassovo muzeum umístěné v zámku Grimaldi. Správce zámku nabídl v r. 1946 Picassovi, aby si v něm zřídil ateliér. Ten když uviděl z okna staré město s červenými střechami, přístav, zátoku a v dálce hory, neváhal ani minutu a celý podzim pracoval ve dne v noci. Jeho plátna, která pak zámku věnoval, překypují energií, odrážejí jeho nadšení a radost při pohledu na sluncem ozářené exteriéry. Vedle zámku najdeme katedrálu Neposkvrněného početí postavenou na původních základech a nabízející směsici různých stylů. Klasické průčelí s dvoukřídlými dveřmi z vyřezávaného dřeva je z r. 1710.

          Přístav Vauban s čtvercovou pevností je perfektně zakomponován do zátoky Sv. Rocha a je největším přístavem pro jachty v Evropě. Kotví zde luxusní jachty až 165 m dlouhé, které patří většinou Angličanům nebo Arabům. Můžeme se projít po nábřeží Tisíce a jedné noci až ke starému přístavu, dále pokračovat po hradbách.













 Sant-Paul-de-Vence
Je to skvěle zachovaná opevněná vesnice s hradbami z 16. století, nad kterými se tyčí terakotové střechy a cypřiše. Ač malá, získala si tato vesnice mezinárodní pověst díky obdivuhodnému seznamu umělců a spisovatelů, kteří zde žili a pracovali. Kouzelné historické městečko si zamilovali Marc Chagall, Yves Montand, Jacques Prévert a další umělci. Uměním je prostoupené dodnes. Zdejší rodák Paula Roux v roce 1932 společně se svou ženou Titine rozšířil svou kavárnu na penzion La Colombe d´Or, kam často zajížděli i Picasso, Matisse, Leger, Calder, Braque nebo Chagall. Jejich díla zdobila hostinec i penzion, protože ne vždy měli na útratu. Mnoho z těchto děl tu uvidíte dodnes. Z hradeb starého města můžeme obdivovat krajinu, která připomíná Toskánsko, je porostlá olivovníky a cypřiši.










 










 

 




2 komentáře: