pondělí 3. srpna 2015

Grasse a Gourdon

Městečko Grasse leží v horách v nadmořské výšce kolem 300 metrů, může tak nabídnout nádherný výhled na velkou část Azurového pobřeží – Côte d’Azur. Je proslulé výrobou parfémů a také svým nádherným historickým jádrem obklopeným hektary voňavých květů. Ve středověku bylo Grasse městskou republikou se starou řemeslnou tradicí. Koželuhové začali vyrábět také jemné rukavičky. V 16. století přišla móda navoněných rukaviček, propagovaná Kateřinou Medicejskou, díky níž tak rychle nastoupil i parfemářský průmysl. A tak se v Grasse vrhli i na destilaci voňavých esencí. Z přidružené výroby se nakonec stala výroba hlavní. Dodnes zde sídlí hned tři společnosti s dlouhou voňavou tradicí výroby parfémů: Fragonard, Galimard a Molinard.
Parfumerie Fragonard umožňuje zdarma prohlídku některých malých provozů a také vlastního muzea. Pro pobavení tryská před vchodem fontánka s navoněnou vodou, takže v létě se tady mohou návštěvníci města osvěžovat ředěnou kolínskou. V muzeu voňavkářství Musée International de la Parfumerie lze zhlédnout výstavu flakonů a všech možných předmětů na výrobu voňavek a mýdel. Tzv. „NOS“ je vysoce specializovaným profesionálem v oboru vůní. Nosů je na světě údajně několik tisíc, ale jen asi 50 z nich je "vrcholových", z toho 13 jich je právě v Grasse! Nos musí svoje umění studovat nejméně 10 roků, z toho tři roky chemii. Prvoligoví „Nosové“ nesmějí kouřit ani pít alkohol, aby neutrpěly jejich čichové schopnosti. Zato si je prý firmy přímo hýčkají. Jde o prestižní a velmi dobře placenou pozici.










 A naše krásné ubytování na hradě






 Gourdon
Na sever od Grasse se vine kouzelná silnice podél skalnatých roklí a hučících vodopádů soutěsky Gorges du Loup zavede až nahoru do Gourdonu, jedné z nejmalebnějších vesnic na kopci v tomto regionu. Z příjezdové cesty můžete spatřit několik set metrů vysoký strmý sráz pod hradbami gourdonského hradu a stejně tak vzrušující je i pohled shora. Ve zdejším hradu, obklopeném terasovými formálními zahradami ze 17. století, umístěnými na okraji útesu nyní sídlí muzeum. Toto muzeum je věnováno modernismu a vyzdobeno ve stylu art deco s nábytkem a koberci od návrhářů a architektů, mezi něž patří například Eileen Gray či Marcel Breuer.













Žádné komentáře:

Okomentovat