úterý 4. srpna 2015

Colmar

Colmar je pozoruhodnou směsicí německých a francouzských vlivů a nepochybně jedno z nejmalebnějších měst v Alsasku. Hrázděné domy pastelových barev, čtvrť kanálů proplétajících se mezi domky, které se říká Malé Benátky (Petite Venise), kam oko dohlédne, všude spousta barevných květin, restaurací, obchůdků s víny. Kolorit téhle pohody dokreslují čapí hnízda na střechách domů i katedrály.
Nejkrásnějším domem v Colmaru je Maison Pfister na rohu Rue Mercière a Rue des Marchands v samém centru města hned vedle Place de la Cathédrale. Postavit si ho nechal v roce 1537 obchodník s klobouky Louis Scherrer, ale jméno nese po F. X. Pfisterovi, který ho vlastnil v letech 1840–1892. Dům ukazuje na vkus buržoazie 16. století, jaká kombinace gotických a renesančních prvků, pískovce a dřeva, dřevěných balkonů, věžiček, arkýřů, reliéfů evangelistů, císařů i papežů. Hned vedle stojí ještě starší dům ozdobený dřevěnou skulpturou zasmušilého obchodníka – pod ním je na zdi datum 1419. Neméně okouzlující je také bývalý strážní dům Corps de Garde s renesančním balkonem, či dům s názvem Maison des Têtes s vyřezávanými arkýřovými okny. Z 15. století pochází stará celnice Ancienne Dohane. Nepřehlédnutelnou dominantou města je Basiligue St. Martin pocházející z přelomu 13. a 14. století, zdobená několika nádherně barevnými okny. 
Colmar je rodištěm F. A. Bartholdiho, sochaře a architekta, jehož nejznámějším dílem je Socha Svobody, darovaná francouzskou vládou Spojeným státům.















 Little Venice




























Žádné komentáře:

Okomentovat