úterý 4. srpna 2015

Camargue

Camargue je močálovitá chráněná krajina v deltě Rhôny, je to vlastně trojúhelníkový ostrov, který je oblévaný dvěma rameny řeky. Najdeme zde rybníky, rýžoviště s výjimečnou flórou a faunou, kde žijí růžoví plameňáci a spousta druhů stěhovavého ptactva. Je tu také množství krevet a ryb. Dnes je tato nížinatá krajina zčásti přírodní rezervací, zčásti odvodněným územím, které slouží k pěstování rýže. Tato oblast je nejrozsáhlejším místem, kde se pěstuje rýže v Evropě. Na místních rančích francouzští kovbojové na bílých koních (Camargský kůň – "kůň z moře" v sobě nese krev koní galských i římských, ale nejvíce koní berberských) chovají černé býky pro corridu v Nimes či Arles.





 


 






 






















bílí camargští koníci




Stes Maries de la Mer je poutní místo, vesnice s vápnem vybílenými domy a opevněným kostelem Notre Dame de la Mer s románským interiérem a kryptou sv. Sáry. Podle legendy se tu v r. 40 vylodily dvě Marie spolu s Máří Magdalenou, Martou, bratrem Lazarem a Maximinem po vyhnání z Jeruzaléma. Marta pak pokračovala do Tarasconu, Máří Magdaléna do jeskyně v St. Baume, Maximin se usadil v Aix a Lazar v Marseille. Dvě Marie, které je doprovázely (Marie Jacobé a Marie Salomé) se svou služebnou Sárou, zůstaly v Camargue. Po jejich smrti byly ostatky uloženy do relikviáře v oratoriu, které nechaly postavit po svém příjezdu. Obě Marie se staly svatými a každá má i svůj svátek. Ze služebné Sáry si cikáni vytvořili svoji patronku a scházejí se po tisících z celé Evropy 24. května k procesí s její sochou. Na nábřeží je aréna na koridu a přístav. Všechny uličky vedou ke kostelu Svatých Marií, který dříve nesloužil jen jako duchovní stánek, ale i jako pevnost, z věže je vidět daleko na moře a široko do kraje, a chránil tak místní lid před invazí pirátů.
















 fialově zbarvené saliny

Solivar „Salins du Midi“ je největším francouzským a třetím největším evropským solivarem. 














 
 a dál už jen po vlastních :)








 slavní černí camargští býci







 

Aigues Mortes neboli místo mrtvých vod je opevněné středověké město založené Ludvíkem IX. ve 13. stol. jen pět kilometrů od moře v močálovité krajině Camargue. Z tohoto místa také vyplul Ludvík na svou křížovou výpravu. Na náměstí Svatého Ludvíka stojí kostel Notre Dame des Sablons ze 13. století, dále kaple Bílých a Šedých kajícníků ze 17. století Dominantou města je věž Tour de Constance z roku 1240 fungující nyní jako pozorovatelna, která sloužila mimo jiné v minulosti jako protestantské vězení. Do města vede několik dobře opevněných bran, které stojí vklíněné mezi dvě věže a všechny jsou opatřené důmyslným systémem mříží a vrat. Téměř 1 600 metrů hradeb ze světlého kamene uzavírá město do dokonalého čtverce, do něhož vede 10 opevněných bran, které chrání obranné věže. Languedocké středověké město má půdorys jako šachovnice, ulice kříží v pravých úhlech.










Žádné komentáře:

Okomentovat